ВТРИМАЙ ПІДЛІТКА ВІД АЛКОГОЛЮ

П’яна дитина… На жаль, це болюче словосполучення досить міцно ввійшло в наше повсякдення. І, що особливо страшно, воно поволі стає звичним для оточуючих. Щоб зупинити цю біду, у 2010 році був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв», яким передбачено заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, котра не досягла 18 років.
Зі свого боку правоохоронці роблять усе можливе, щоб зупинити цю пошесть. За минулий рік працівниками кримінальної міліції у справах дітей та інших підрозділів за ч.2 ст.156 КУпАП (Порушення правил торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами) за продаж алкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, котра не досягла 18 років, складено 14 протоколів, за ст.180 КУпАП (Доведення неповнолітнього до стану алкогольного сп'яніння) батьками, дорослими, до відповідальності притягнуто 22 особи, за ст.178 КУпАП (Розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і поява у громадських місцях у п'яному вигляді) — 102 підлітки, 70 неповнолітніх за ст.175-1 КУпАП (Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях), за невиконання батьками або особами, котрі їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей (ст.184 КУпАП) перед судом відповідатимуть 290 батьків.
Як запевнив начальник кримінальної міліції у справах дітей Руслан Швайківський, працівниками міліції й надалі проводитиметься робота з профілактики негативних явищ та правопорушень у підлітковому середовищі, з батьками, перевірятимуться торговельні заклади, дискотеки.
Та подолати проблему підліткового пияцтва, тютюнокуріння, котра в кінцевому результаті призводить до вчинення неповнолітніми злочинів, можна лише зусиллями всього суспільства: нашою небайдужістю до долі підростаючого покоління та нетерпимістю до порушників закону.
Анна ВЛАСЮК, помічник начальника Новоград-Волинського МВ, ст.л-нт міліції