«ПОРОБЛЕНО»…

Цікаві речі можна виявити, якщо уважно читати в пресі оголошення рекламного змісту. Цілителька така-то обіцяє вилікувати ледь не від усіх відомих людству шкідливих звичок. «Відробить» «пороблене», приверне до родини все хороше й відверне від усього лихого… Тут же, поруч, сусіднє рекламне оголошення дає надію людям, котрі відчувають нездужання свого організму. Їм обіцяють за допомогою сучасного медичного обладнання виявити на ранніх стадіях і вилікувати складні хвороби. Здавалося б, нічого дивного — такі оголошення часто трапляються як у ЗМІ, так і на стовпах, зупинках, інших місцях, де зазвичай розміщують рекламу. Дивує інше — попередній запис на прийом і до цілительки, і до лікарів, котрі збираються науковим шляхом діагностувати організм, здійснюється… за одним і тим же номером мобільного телефону!
Очевидно, що випадковий збіг усіх десяти цифр тут надто малоймовірний. Тож, виходить, що дивовижні цілителі в «енному» поколінні працюють «в одній конторі» з нібито професійними лікарями. При цьому, індивідуальний прийом як до одних, так і до інших складає, як правило, в межах ста-двохсот гривень. Довірливих людей у суспільстві не бракує. Можна припустити, що такі послуги збирають чималу касу. Звісно, ніхто не проти, якщо комусь дійсно підуть на користь відвідини цілительок чи таких лікарів. Та чи так воно насправді?..
Аби з’ясувати, чи здійснюється хоча б якийсь контроль за діяльністю різного роду фахівців нетрадиційної медицини на території міста, ми звернулися до влади. Заступник міського голови Сергій Колотов повідомив, що такого контролю немає. Закон цього не передбачає.
— Подібні послуги надаються, згідно з отриманою ліцензією. Її номер має бути вказаний у рекламному оголошенні. Податківці можуть перевірити, чи дійсно є такий номер ліцензії у загальному реєстрі. Ось увесь контроль, — дав коментар Сергій Юрійович.
До слова, коли в місті мають наміри розважити публіку заїжджі цирк чи каруселі, то їхні представники повинні узгодити із владою місце розташування, а відповідні фахівці — обстежити манежі на безпечність. У випадку із лікарями-знахарями — все значно простіше. Кожен, хто довіряється таким фахівцям, робить це на свій страх і ризик.
Олег БРЮХАНОВ