НЕВИДИМИЙ ВОРОГ — НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШИЙ

НЕВИДИМИЙ ВОРОГ — НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШИЙ

ВІЙСЬКОВІ-ХІМІКИ ВІДЗНАЧАЮТЬ ПРОФЕСІЙНЕ СВЯТО
З часів проголошення незалежності України та створення Збройних сил України органи управління та військові частини військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту пройшли складний шлях докорінного реформування і перебувають на стадії розвитку та перетворення в сучасні мобільні та боєздатні спеціальні війська.
14 лютого військова частини А2986 (окремий батальйон радіаційного, хімічного і біологічного захисту), що дислокується в нашому місті, відзначає своє професійне свято — День військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту, встановлене наказом міністра оборони України від 27 червня 2008 року.
Хімічна зброя вперше отримала широке застосування в ході Першої світової війни 1914-1918 років. Так, протягом п’ятихвилинної газобалонної атаки, 22 квітня 1915 року, загинуло близько 6 тисяч чоловік, а 15 тисяч отримали ураження різного ступеня.
З появою ядерної та нових видів хімічної і біологічної зброї, об’єктів атомної енергетики та підприємств із сильнодіючими отруйними речовинами, перед хімічними військами постали більш складні завдання.
За останні роки батальйон радіаційного, хімічного, біологічного захисту брав участь у багатьох навчаннях.
У 2008 році 1-ша рота радіаційного хімічного та біологічного захисту проходила самооцінку першого рівня під час проведення спільних українсько-американських навчань «РЕПІД ТРАЙДЕНТ-2008».
Навчання проходили на Яворівському полігоні у два етапи: командно-штабна фаза та практична фаза із залученням військ від Збройних сил України та Збройних сил інших держав.
Влітку 2009 року наш батальйон брав участь у проведенні національно-тактичного навчання «Оцінка 2009», що проводились також на Яворівському полігоні. Метою цих навчань була організація та проведення взаємосумісності із Збройними силами інших держав у ліквідації наслідків загрози радіаційного, хімічного, біологічного зараження.
У період з 14 по 18 грудня 2009 року до частини завітала делегація групи Центру дослідження питань РХБ захисту Стратегічного командування НАТО, м.Вишков (Чеська Республіка), з метою проведення додаткових занять з військовослужбовцями взводу радіаційного, хімічного, біологічного захисту.
У квітні 2010 року 1-ша рота РХБ захисту в складі німецького батальйону РХБ захисту брала участь у навчаннях «ГОЛДЕН МАСК» для сертифікації до 15-ї ротації сил швидкого реагування. Наші військовослужбовці з честю та на високому міжнародному професійному рівні виконали поставлені перед ними завдання за призначенням, про що свідчить відзнака «ЗОЛОТА МАСКА», вручена підрозділу, на чолі з досвідченим командиром роти, капітаном Тітовим О.І.
Особливо в даних навчаннях відзначились заступник командира взводу, сержант Пастухов М.А., командир відділення, молодший сержант Лонський А.В., старший хімік солдат Мусін О.Б. та старший хімік солдат Стасюкевич С.Ю.
З 4 по 17 вересня 2010 року колектив частини в складі миротворчого контингенту брав участь у навчаннях «РЕПІД ТРАЙДЕНТ-2010». Серед представників 14 країн світу — США, Франція, Італія, Польща, Словаччина та інші — наші військовослужбовці показали високий рівень професійної підготовки.
У сучасних умовах військової служби на колектив частини покладаються ряд завдань, що мають державне та міжнародне значення.
Війська радіаційного, хімічного, біологічного захисту вдосконалюють способи організації забезпечення РХБ захисту при діях в умовах застосування зброї масового ураження, зараження території, внаслідок зруйнувань об’єктів, небезпечних у радіаційному та хімічному відношенні, здійснюють екологічне забезпечення повсякденної діяльності військ та екологічний моніторинг Збройних сил у системі державного екологічного моніторингу.
Ці завдання та багато інших особовий склад виконує під керівництвом грамотного та досвідченого командира, підполковника Олега Володимировича Стремчука, котрий очолив колектив восени 2008 року. Хочеться відмітити також ряд військовослужбовців частини, котрі своїм зразковим ставленням до виконання службових обов’язків подають позитивний приклад товаришам по службі, а також є добросовісними, порядними воїнами та професіоналами своєї справи. А саме: ­начальник штабу, майор ­Логвиненко А.В., заступник командира частини, майор Грибинюк Я.В., командир роти, капітан Тітов О.А., командир взводу, старший лейтенант Власюк А.В., командир взводу,­ лейтенант Карпусь А.В., ­заступник командира взводу, старший сержант Яценюк М.В., заступник командира взводу, старший сержант Малінкін В.М., старшина роти, старший сержант Козак В.О., діловод штабу, старший солдат Осадчук Т.В., механік-радіотелефоніст, старший солдат Черненко Т.В., водій-хімік, старший солдат Ульяницький О.М., старший солдат Бондарчук І.О.