Хроніка 3/2021

Хроніка 3/2021

У ПУЛИНАХ ТА НОВОГРАДІ ЗАТРИМАЛИ ПІДОЗРЮВАНИХ У РОЗБОЇ
15 січня до поліції звернувся житель с.Болярки і розповів про напад незнайомців на нього. Упродовж кількох годин оперативники Житомирського відділу поліції встановили особи невідомих та їх місце перебування. Затримано трьох підозрюваних. Тривають подальші слідчо-розшукові заходи.
22-річний заявник розповів, що декілька днів тому мав приватну справу з одним із чоловіків. Тому не вистачило кілька сотень, щоб розрахуватися за придбаний у нього товар, тож увечері 15 січня він привіз борг. Але прогнозована кількахвилинна розмова затяглася. Чоловік приїхав не один, а з товаришами, які теж забажали «поспілкуватися». Заявника запросили до автомобіля та силоміць відвезли до найближчої лісосмуги. Там чоловіка побили, відібрали гроші та цінні речі й покинули.
В усіх обставинах події на місці розбиралися працівники слідчо-оперативної групи Житомирського відділу поліції.
— Потерпілий частково описав нападників, ми зібрали та проаналізували записи відеоспостереження на певних ділянках автодоріг, провели інші заходи й уже через кілька годин мали розуміння щодо осіб підозрюваних. Двох із них затримали сьогодні вночі в Пулинах, третього — вранці в Новограді-Волинському, — розповів начальник Житомирського відділу поліції Володимир Богатков.
Затримані — віком 31, 34 та 39 років, раніше вже потрапляли в поле зору місцевої поліції. В одного з них виявлено та вилучено речі потерпілого.
У межах досудового розслідування, що проводиться за ознаками ч.2 ст.187 (Розбій) ККУ, триває встановлення інших обставин правопорушення.
Також поліцейські вилучили транспортний засіб, який використовували підозрювані, для проведення його експертного дослідження.
Санкція статті передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 10 років із конфіскацією майна.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПРОКУРАТУРА СПІЛЬНО ЗІ СЛУЖБОЮ БЕЗПЕКИ ВИКРИЛИ ПРИВЛАСНЕННЯ ДЕРЖАВНИХ КОШТІВ ПІД ЧАС РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ’ЄКТІВ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ В ОБЛАСТІ
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за фактом привласнення бюджетних коштів за попередньою змовою групою осіб при виконанні договорів на проведення інженерних та будівельних робіт на об’єктах НПС «Чижівка» відокремленого підрозділу АТ «Укртранснафта» (ч.3 ст.191 КК України).
14 січня місцевою прокуратурою спільно зі співробітниками УСБУ в області проведено низку санкціонованих обшуків за місцем розташування підрядних організацій та безпосереднього виконання робіт.
У ході обшуків вилучено первинну бухгалтерську та іншу фінансову документацію, комп’ютерну техніку із сформованими бухгалтерськими документами в електронному виді та облік «чорнової» бухгалтерії, печатки фіктивних підприємств та майже чверть мільйона гривень готівкою.
За даними слідства, упродовж 2018-2020 років низкою суб’єктів господарювання, на підставі укладених з АТ «Укртранснафта» договорів, з метою посилення протидиверсійної та антитерористичної захищеності НПС «Чижівка», виконувалися роботи з капітального ремонту об’єктів лінійно-виробничої диспетчерської станції загальною вартістю майже 130 млн грн.
При цьому підрядники є пов’язаними між собою особами, не мають належної матеріально-технічної бази та відповідних кваліфікованих працівників для виконання такого виду робіт.
Тільки при виконанні договору з реконструкції периметральної огорожі вартістю 8,9 млн грн установлено факти закупівлі будівельних матеріалів та обладнання через афілійовані юридичні особи за завищеними удвічі цінами.
Вирішується питання щодо накладення арешту на вилучене під час обшуків майно.
Досудове розслідування триває, вживаються заходи для встановлення всіх обставин кримінального правопорушення, вирішується питання щодо проведення низки експертиз.
Пресслужба Житомирської обласної прокуратури

55 КІЛОГРАМІВ БУРШТИНУ ВИЛУЧИЛИ З ПОМЕШКАННЯ В ЖИТЕЛЯ НОВОГРАДА
За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури триває досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом незаконного видобування бурштину, що спричинило тяжкі наслідки (ч.4 ст.240 КК України).
12 січня, у межах досудового розслідування, слідчими слідчого відділу та співробітниками ВБКОЗ Управління СБУ в області проведено санкціонований обшук у приватному будинку жителя міста Новограда-Волинського.
У господарському приміщенні виявили та вилучили розфасоване в поліетиленові пакети коштовне каміння різної фракції, схоже на бурштин, загальною вагою понад 55 кг, за попередніми даними, орієнтованою вартістю понад 900 тис. грн.
Вирішується питання щодо накладення арешту на вилучене коштовне каміння та призначення відповідної експертизи.
Досудове розслідування проводять слідчі Управління СБУ в області. Житомирська обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво.
Пресслужба Житомирської обласної прокуратури

УПРОДОВЖ ДОБИ РЯТУВАЛЬНИКИ ОБЛАСТІ ДВІЧІ НАДАВАЛИ ДОПОМОГУ ВОДІЯМ ВАНТАЖІВОК
14 січня, о 19:40, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що поблизу с.Чижівки Новоград-Волинського району вантажівка перекрила рух транспортним засобам.
По прибуттю рятувальників до місця виклику було встановлено, що вантажний автомобіль DAF забуксував на об’їзній грунтовій дорозі та правим колесом з’їхав на узбіччя. Унаслідок цього причіп перекрив рух автомобільному транспорту по всій проїжджій частині та утворився затор із шести фур, одного автобуса та більше десятка легковиків.
Бійці ДСНС за допомогою троса та пожежного автомобіля на базі МАЗ відбуксирували вантажівку на проїжджу частину дороги, після чого водій транспортного засобу зміг продовжити рух самостійно.
Подібний випадок стався поблизу с.Волосівки Чуднівського району. Вантажний автомобіль IVECO на підйомі забуксував та перекрив рух автомобільному транспорту по одній смузі проїжджої частини. Рятувальники за допомогою лопат підкинули землю під колеса вантажівки, яка буксувала, після чого водій сам зміг продовжити рух.
ПІД ЧАС ЛІКВІДАЦІЇ ПОЖЕЖІ ВИЯВЛЕНО ТІЛО ЗАГИБЛОГО ЧОЛОВІКА
14 січня, о 23:02, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку в селищі Великих Коровинцях Чуднівського району. Про це рятувальників сповістила сусідка, яка побачила іскріння шиферу. Вона попередила, що всередині може знаходитись людина.
По прибуттю вогнеборців було встановлено, що горить дім на двох господарів. Покрівля однієї з осель була повністю охоплена полум’ям. У помешканні спостерігалося густе задимлення, тому рятувальники застосовували апарати на стисненому повітрі для захисту органів дихання та зору. Під час проведення розвідки всередині оселі вони виявили біля вікна кімнати на підлозі бездиханне тіло 60-річного чоловіка.
Силами бійців ДСНС о 23:58 пожежу локалізовано, а о 00:48 — ліквідовано. Упродовж усього процесу гасіння рятувальникам довелося здійснити 4 виїзди на дозаправку машин до вододжерела, що знаходилося на відстані близько 2 км. Унаслідок надзвичайної події вогнем знищено 36 кв. м покрівлі житлового будинку та майно в помешканні. Вогнеборці не допустили перекидання полум’я на суміжну оселю, що збудована під одним дахом.
Загалом до ліквідації надзвичайної події залучалося 4 чоловіки особового складу на пожежному авто. Причину пожежі встановлюють фахівці.
У ПОЖЕЖІ ЗАГИНУЛА ЛІТНЯ ЖІНКА
16 січня, о 21:50, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в дерев’яному житловому будинку в с.Пиріжках Малинського району. Про це рятувальників сповістили селяни, які першими побачили палаючий сусідський дім.
По прибуттю вогнеборців до місця виклику полум’ям був охоплений дах оселі по всій площі — 50 кв.м. Начальник караулу прийняв рішення про залучення на гасіння додаткових сил та засобів. Провівши розвідку всередині помешкання, вони виявили в кімнаті біля печі 87-річну господиню помешкання без ознак життя.
Пожежне навантаження ускладнювала наявність тирси в дерев’яних конструкціях стін оселі, яка була старої забудови. Силами бійців ДСНС о 22:25 пожежу локалізовано, а о 05:00 — ліквідовано. Тривалий час вогнеборцям знадобився для розбирання зруйнованих полум’ям конструкцій та проливання їх водою. Вогнем знищено практично увесь дім.
Загалом до ліквідації надзвичайної події залучалося 6 чоловік особового складу на двох пожежних автомобілях.
Попередньо встановлено, що причиною пожежі стало порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення. Загибла бабуся проживала сама, до неї час від часу навідувалися родичі. Того дня жінку провідала онука, яка допомогла розтопити грубу та пішла до сусідів. Через деякий час вона вже побачила, як горить дім.
Загалом упродовж доби по області ліквідовано 12 пожеж у житловому секторі, більшість із яких — унаслідок порушення правил експлуатації пічного опалення.
УДСНС України в Житомирській області