ТАРИФ НА ПРОЇЗД У АВТОБУСАХ ОБІЦЯЮТЬ ПОКИ ЩО НЕ ЧІПАТИ

Щойно вляглися пристрасті навколо місцевих автобусних перевезень — транспортників, начебто, задовольнив новий тариф, а пільговиків — можливість їздити безкоштовно, хоча й не в кожному рейсі, а приблизно раз на годину, — як влада проанонсувала чергові громадські слухання з цієї теми. Слухання призначили на 15 лютого. Що це — чергова колотнеча чи проведення процедури громадського обговорення «заднім числом», адже нині діючий тариф фактично ухвалили в авральному порядку, — ми запитали у заступника міського голови з питань транспорту і промисловості Сергія КОЛОТОВА. Ось його коментар:
— Наприкінці грудня минулого року виконавчий комітет міської ради прийняв рішення, погодивши вільний тариф у розмірі ­2 гривні на проїзд у міських автобусних маршрутах загального користування.
Вільний тариф передбачає включення до його складу всіх обов’язкових податків і платежів. Зокрема, мова йде про сплату податку на додану вартість (ПДВ), що складає 20% . Тобто, з отриманої виручки перевізник має п’яту частину віддати державі.
У той же час, якщо тариф пройшов визначену законом процедуру громадського обговорення, він із розряду вільного переходить у категорію регульованого. І перевізник може отримати право на пільгу при сплаті ПДВ.
Процедура розгляду проекту регуляторного акту, як правило, триває не менше двох місяців. На жаль, ціни на пальне й запчастини часом зростають буквально за одну ніч, без яких би то не було громадських слухань і погоджень.
Тому, з метою збереження нашого транспортного підприємства, коли постала загроза його зупинки через невідповідність тарифу реальній собівартості перевезень та обслуговування пільговиків без належної державної субвенції, влада пішла на те, щоб погодити вільний тариф.
Одразу хочу заспокоїти населення: збільшення тарифу наразі не передбачається. Але й півтори гривні вже не буде.
Звісно, якщо ті, хто візьме участь у громадських слуханнях, не захочуть погодити тариф 2 гривні, також вимагатимуть зміни схеми перевезення пільговиків тощо, то ми знову можемо загнати наших перевізників у складні фінансово-економічні умови.
Тут постає питання: чи знайдеться в сьогоднішніх умовах інший перевізник, котрий захоче працювати в нашому місті за такими тарифами і майже за свій рахунок перевозитиме величезну армію пільговиків? Гадаю, питання риторичне. Але останнє рішення — за громадою.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА