ВПЕРШЕ В УКРАЇНІ ЕКОЛОГІЧНИЙ ПОДАТОК: ЗАБРУДНЮЄШ — ПЛАТИ

У НОВОГРАДІ ВІДХОДІВ НАКОПИЧЕНО УДВІЧІ БІЛЬШЕ, АНІЖ В ОБЛАСНОМУ ЦЕНТРІ
Кінець світу людству прогнозували від чого завгодно. Втім сьогодні, як ніколи актуальним, є відомий вислів фізика-атомника Нільса Бора: «Людство загине не від атомного жахіття — воно задихнеться від власних відходів...» Чому сьогодні? Тому що, чим далі крокує цивілізація, тим більше сміття вона залишає. Помиляється той, хто вважає, що кількість відходів пропорційна кількості населення. Неабияк на цей фактор впливає рівень життя. Якщо в Україні одна людина за рік утворює близько 250 кілограмів сміття, то у розвиненій Німеччині — у чотири рази більше.
У Новограді-Волинському, згідно зі статистикою, станом на 2008-й накопичено більше відходів, аніж у Житомирі. Але не тому, що наші городяни краще живуть. За словами фахівців, просто в обласному центрі більше уваги приділяли утилізації сміття.
Днями мерію відвідала делегація з Житомира — представники регіонального Центру поводження із небезпечними відходами. Як зауважив експерт Іван Паламарчук, динаміка накопичення відходів свідчить аж ніяк не на користь Новограда. Якщо у 2001 році на території міста офіційно «налічили» 115 тонн сміття, то у 2008-му — 210 тонн. Тоді як у наших сусідів-житомирян зареєстрували у 2001-му — 57 тонн і 99 тонн — у 2008-му.
Найбільше відходів, розповіли спеціалісти, «наскладали» на території новоград-волинського лісгоспу, сиркомбінату, м’ясокомбінату та філії «Райавтодору». Є у «чорному» списку й інші місцеві підприємства. Загальна ситуація говорить про те, що проблема відходів досі серйозно не турбувала ані власників, ані владу.
Благо, допомогти «розрулити» ситуацію тепер обіцяє новий Податковий кодекс. Вперше за історію незалежної України визначено екологічний податок — відтепер суб’єкти господарювання платитимуть за викиди у повітря, за скиди у воду та за розміщення відходів у спеціально відведених місцях.
Для порушників, котрі не зменшуватимуть обсяги відходів, не дбатимуть про утилізацію та працюватимуть без дозвільних документів на зберігання сміття, передбачено серйозні штрафи — відповідно до Закону України «Про відходи». Як розповіли фахівці, екологічний податок у новому Податковому кодексі сповідує принцип Європи — забруднювач повинен платити за відновлення природного середовища. Введення податку сприятиме наповненню місцевих бюджетів, що теж важливо.
Папір розкладається у грунті впродовж року, метал потребує на це століття, поліетилен — двісті років, скло — понад тисячу. На очищення грунтових вод, в які потрапило відпрацьоване мастило, потрібно… сім тисяч років. Розвинені країни вже сьогодні починають повертатися до використання паперової та скляної тари. Скляну тару можна використовувати багаторазово, а бій скла — переробляти. Чого не сказати про використаний пластик, котрим українська земля з кожним роком устелюється все більше і щільніше…
За таких умов увесь світ нині живе за принципом: не вивозити сміття на звалища, а переробляти його, використовуючи у якості вторинної сировини. В Україні натомість працює… два сміттєпереробних заводи, відтак 80% твердих побутових відходів іде на перезахоронення. В Японії, для порівняння, лише 7%. У Німеччині — 25%. Надзвичайно повільна багаторічна політика української влади та низька свідомість громадян у питанні поводження з відходами вже сьогодні дається взнаки: про це свідчить стан екології та хвороби людей.
Попередня влада у Новограді запровадила роздільний збір сміття, за прикладом Коростеня. Здебільшого в Україні про таке лише чули. У тому ж Коростені пішли далі — там працює сортувальна станція, комунальне підприємство, що заробляє кошти у бюджет, переробляючи сміття на вторинну сировину. У Новограді невдовзі теж обіцяють створити таку станцію.
Невідомо коли у нашій державі всерйоз візьмуться за утилізацію сміття, натомість Національний центр поводження із небезпечними відходами існує, а його регіональні підрозділи, окрім Житомира, є ще у сімох областях. Їх завдання — збір та заготівля відходів, розробка дозвільних документів у сфері охорони природного середовища. Крім того, є чимало небезпечних відходів, що вимагають кваліфікованого поводження, аби уникнути лиха. Йдеться про відпрацьовані люмінесцентні лампи, до складу яких входить ртуть, також — про акумулятори, мастила, шини (при спаленні гуми виділяються небезпечні діоксини).
Спільно із Житомирським регіональним центром місцева влада відтепер пильнуватиме за порушниками. Обіцяють запровадити не лише облік суб’єктів господарської діяльності, котрі утворюють відходи, а й паспортизацію цих відходів. Токсичні відходи у Новограді мають намір збирати та вивозити централізовано. Житомирські спеціалісти готові співпрацювати із владою у підготовці спеціалістів у сфері поводження із небезпечними відходами. Адреса Житомирського регіонального центру: м.Житомир, вул.Хлібна, 25. Тел. (факс): (0412) 37-85-45, 37-42-89, e-mail: ovv_zt@mail.ru.
Юлія КЛИМЧУК