«КОШТИ НА ДОБУДОВУ ВОСЬМОЇ ШКОЛИ ПЕРЕДБАЧЕНІ. АЛЕ ТРЕБА, ЩОБ ВОНИ НАДІЙШЛИ»

«КОШТИ НА ДОБУДОВУ ВОСЬМОЇ ШКОЛИ ПЕРЕДБАЧЕНІ. АЛЕ ТРЕБА, ЩОБ ВОНИ НАДІЙШЛИ»

Як засвідчили вчителі, такої кількості телекамер і уваги журналістів та чиновників вони ще не бачили. У вівторок, 8 лютого, новоград-волинську восьму школу відвідав Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. А разом із ним — голова облдержадміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, міський голова Володимир Загривий, його заступники й депутати міської ради.
Нове приміщення восьмої школи — знаний у місті ­довгобуд. Будівельні роботи розпочалися ще у 2004-му й не завершені дотепер. Фінансування — то є, то немає. А, часом, коли гроші надходять, то відбувається це у грудні — коли їх освоїти у повному об’ємі до кінця бюджетного року вже немає ніякої можливості. Нині, за словами будівельників і директора школи Антоніни Марчук, нове приміщення у стадії 80-відсоткової готовності. Тож, головна надія жителів віддаленого від центру мікрорайону — на впливового земляка. Щоби за його сприяння в цьому році надійшли необхідні мільйони, і до 1 вересня школа була підготовлена до занять.
А поки що педколектив і учні зустрічали делегацію у старому приміщенні, де коридор одночасно є місцем для проведення уроків фізкультури, а один із класів, у разі потреби, — стає актовим залом…

Поспілкувавшись із учнями й освітянами, Володимир Литвин поспішив на зустріч із активом міста й району. У недобудоване шкільне приміщення, хоча до нього й проклали нашвидкуруч зроблену доріжку, оскільки будівельний майданчик потопав у грязюці, Литвин не зайшов. Можливо, тому, що запізнювався, а, може, вирішив відкласти цей момент до пов­ного завершення будівництва.
Трохи згодом, виступаючи у великій залі Будинку рад, Володимир Литвин пригадав своє дитинство. «У школі, де я навчався, теж були схожі умови: спортзал — у коридорі, пічне опалення…», — поділився він враженнями від візиту до восьмої школи.
— Кошти, щоб завершити будівництво вже в цьому році, — у бюджеті передбачені. Але треба докласти зусиль, щоб вони надійшли, — обіцяв, але не гарантував Голова Верховної Ради.
Вибачившись за запізнення, оскільки зранку вже встиг побувати у Червоноармійській районній лікарні, де теж потрібно вирі­шувати проблеми, Литвин виступив із промовою. Однією з головних тез, що прозвучала із вуст спікера, був заклик до об’єднання зусиль усіх без винятку політичних сил для покращання благополуччя поліських громад.
— Не дивлячись на широку палітру політичних сил і в міських, і в районних радах, нам треба поєднати зусилля, щоб і дітям було де вчитися, і по дорогах можна було нормально їздити, — певно, натякаючи на стан доріг новоградських околиць, зауважив Володимир Литвин.
— У цьому році на потреби міста й району ми заклали по десять додаткових мільйонів гривень. Наголошую, це — понад план, передбачений у бюджеті, — повідомив приємну новину для земляків Голова Верховної Ради.
У той же час, Литвин зазначив, що, на жаль, коли тривало обговорення цього рішення, не всі депутати, котрі представляють у Раді Житомирщину, проявили консолідованість.
— Треба говорити про проблеми країни, а не політиків і політичних сил. Без допомоги держави окремо взятий громадянин не в змозі вирішити свої проблеми, — наголосив Литвин.
— Їду, як додому, — звично у таких випадках зізнався Володимир Михайлович, розпочинаючи прес-конференцію, що відбулася одразу після закінчення зустрічі з громадою. — У нас є домовленості з головою облдержадміністрації робити все можливе, щоб піднімати всі райони Полісся. Нам тут ділити нічого.
Прес-конференція цього разу була, як ніколи, масовою. Які саме питання поставлять Голові Верховної Ради, прийшли послухати також керівники області, міста й району.
Варто зауважити, що більшість запитань, традиційно для таких зустрічей, стосувалася загальнодержавних тем. Адже місцеві проблеми порушує тільки місцева преса, яка тут була в меншості.
Володимир Литвин був дуже здивований, коли почув, що, зокрема, в Новограді-Волинському вже понад рік має місце проблема із вчасною оплатою лікарняних. «Не готовий відповісти. Навіть про це не знав. Треба розібратися», — відповів.
«Це — не типове явище. Ніхто — ні місто, ні район — не ставили це питання. Вирішимо», — запевнив голова ОДА Сергій Рижук. (Дивно, що керівництву області ця проблема стала відома тільки тепер. Адже, якщо у Фонді соцстраху називають суму заборгованості за минулий рік, то невже ці цифри не довели до відома влади? — прим. автора.)
Ще одне свіже питання, що нині на слуху в сотень новоград-волинців: «Чи буде перспектива у футбольної команди «Звягель-750», яку так полюбили місцеві вболівальники?». На пропозицію підтримати наш новий бренд у складну хвилину Володимир Литвин відповів водночас і жартома, і всерйоз: «Подивимось, що потрібно — форму, м’ячі. Може, — дещо більше. Треба, щоб мені підготували лист, як розвивати команду. Я можу переговорити на цю тему з Федерацією футболу України».
На зауваження, що Житомирська область — серед двох областей України, що взагалі не мають професійних футбольних клубів у жодній з українських ліг, Литвин відповів: «Я вже казав, що на Житомирщині немає жодного олігарха…».
Серед іншого, на прохання журналістів, Литвин дав оцінку діяльності Президента Януковича: «Критику залишу його опонентам. За рік на цій посаді (25 лютого — річниця інавгурації) він зробив максимум з того, що міг. Не приймав невиважених і неперевірених рішень».
Про опозицію: «Якщо не буде опозиції, то буде політичний застій. Влада повинна робити, опозиція — аргументовано критикувати, пропонувати альтернативи. Думаю, що ближче до виборів чимало політиків перейде в опозицію, бо звідти простіше дістатися до влади».
На запитання, чого більше у кримінальній справі проти Юлії Тимошенко: реальних зловживань чи політичного переслідування, Володимир Литвин чіткої відповіді не дав. «Ви заганяєте мене на слизьке…», — зауважив спікер, наголосивши, що в будь-якій подібній ситуації має бути, перш за все, прозорість. При цьому додав, що, якби мова йшла не про політика, а про пересічну людину, то ніхто б цьому не надавав такого значення. Натомість, у політиків завжди є можливість говорити про переслідування.
Крім цього, Литвин вкотре наголосив, що державним мужам потрібно виважено підійти до питання зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. «Для початку потрібно скласти реєстр — що, де й кому належить, і при яких обставинах було передано у власність. Якщо є незаконні угоди, — землі потрібно повернути державі. Переконаний, якщо власники паїв і отримають можливість продавати землю, то наділи має купувати держава. А тоді — вирішувати, кому й на яких умовах ці ділянки продавати чи здавати в оренду», — таких позицій у цьому питанні притримується Володимир Литвин.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА