ДЛЯ ОДНИХ У ПОДАРУНОК — ГОРНЯТКО КАВИ, ДЛЯ ІНШИХ — КОХАНА ЖІНКА МРІЇ АБО ЩО ЧЕКАЄ НА ЗАХИСНИКІВ З НАГОДИ СВЯТА

ДЛЯ ОДНИХ У ПОДАРУНОК — ГОРНЯТКО КАВИ, ДЛЯ ІНШИХ — КОХАНА ЖІНКА МРІЇ АБО ЩО ЧЕКАЄ НА ЗАХИСНИКІВ З НАГОДИ СВЯТА

\"ДЛЯЧасто можна почути, що різних свят у нас — під зав’язку, що не день — то є привід для… святкування. Проте, посеред цього бурхливого моря «червоних» дат, у календарі є улюблені всіма, перевірені часом, свята. 23 лютого — саме з таких. Колись — День Радянської Армії, тепер — День захисника Вітчизни. Щоправда, багато хто і досі не може адаптуватися до змін, продиктованих зміною політичних устроїв, — мовляв, Радянської Армії вже немає, а українська — відзначає День збройних сил України
6 грудня. Втім, професійне свято належить відзначати людям певної професії, тож чому у день військових вітають усіх чоловіків — все ж незрозуміло.
Відтак і чоловіки, і жінки розділилися на два табори: одні відзначають свято у лютому, інші — у грудні. Тим, хто не служив у війську взагалі, доводиться примикати то до одних, то до інших. Адже офіційного чоловічого свята, на кшталт жіночого свята — 8 Березня, — у календарі немає. Якщо ж вважати, що кожен чоловік, незалежно від професії та віку, є потенційним захисником: хто — державних кордонів, а хто — жіночих сердець, то тоді День захисника Вітчизни — його свято.

Напередодні 23 лютого «Звягель-Інформ» вирішив зробити приємність усім нашим мужнім, хорошим, улюбленим лицарям. Ми провели опитування серед жінок, котрим поставили однакові запитання. Коли вони вітають своїх чоловіків? Яким, на їх думку, має бути справжній чоловік, і що чарівні дами бажають захисникам з нагоди свята?
Тож, шановні, читайте, приймайте привітання та компліменти. А представницям чарівної статі, готуючи подарунки чоловікам, не варто забувати, що невдовзі — Міжнародний жіночий день. Тому відступайте від стереотипів, дивуйте і робіть сюрпризи, бо броньовані чоловічі серця насправді вразливі і потребують ніжності й тепла. Аби не сталося, як у тому жарті, що 23 лютого — це День чоловічого дезодоранта, а 8 березня — День помсти за дезодорант…

\"ДЛЯЛариса Петрівна ­ЧАУСОВА:
— Мій чоловік — військовий пенсіонер, полковник у відставці. Тому святкуємо 23 лютого. У нас — родинна династія військових, мій батько пройшов війну від першого до останнього дня, прожив до 93 років і увесь цей час був гідним прикладом для наслідування дітям та онукам.
Чоловік присягав раз і назавжди Радянській Армії, тому назавжди залишиться відданим своїм принципам. Це подвійне свято для нас, бо 23 лютого народилася наша донька, — чудовий подарунок до свята! Справжній чоловік має бути відповідальним, організованим. Бажаю здоров’я, терпіння, з легкістю переносити тяготи життя, приділяти побільше уваги найдорожчому — своїм сім’ям.
\"ДЛЯАнжела ШУГАЙЧУК:
— Кожна жінка воліє бачити поряд сильного, мужнього і надійного. Неправда, що таких зараз немає, — вони є! Ті, котрих по праву можна назвати захисниками, справжніми чоловіками. 23 лютого — їх свято, принаймні, ми вітаємо саме цього дня. Тому хочеться побажати чоловікам впевненості у собі, і нехай все у них складається якнайкраще!
Сніжана ДМИТРЕНКО:
— Для жінок, котрі по-справжньому шанують чоловіків, не потрібні приводи — треба якомога частіше влаштовувати свята собі та іншим у душі, а тоді нескладно робити приємне для близьких. Адже, якщо ставитимешся з добром до людей, — тобі повертатиметься, як кажуть, сторицею.
Я для свого коханого намагаюся кожен день зробити світлим і радісним. А в якості подарунка — можуть бути далеко не матеріальні речі: як усмішка, так і заварена зранку ароматна кава… Головний ­презент для кожного чоловіка — це жінка його мрії. Чого й бажаю усім-усім! Я — за свята без календаря!
Юлія БОНДАРЧУК:
— На мою думку, 23 лютого — одна з дат, що випробовує українське суспільство на зрілість. Тестує на здатність сприймати і творити реальність із точки зору громадянина України, а не людини совково-малоросійської. Гадаю, можна віднайти у календарі інший день, аби поздоровити чоловіків з їх днем. Сьогодні можна спостерігати повну плутанину із цими святами. А по суті, представники сильної половини українців не мають власного чоловічого свята…
\"ДЛЯРуслана ЗАБЕРЕЖНА:
— Свого чоловіка я вітаю 6 грудня. Але значення слова «захисник» — актуальне, незалежно від того, який день у календарі. Чоловік, перш за все, має бути чоловіком: мужнім, на котрого можна покластися, котрий підставить плече у складну хвилину, за яким можна бути, наче за стіною. На жаль, сьогодні час такий, що про «справжність» багатьом немає коли думати, безліч проблем, багатьох псує алкоголь…
Але гідні чоловіки, без сумніву, є — для них найкращі вітання, слова поваги і подяки. Міцного здоров’я, витримки, наснаги, і щоб поважали й міцно кохали нас, жінок!
Валентина Іванівна ­ТИМЧЕНКО:
— Цього дня — 23 лютого — ми вшановуємо всіх, хто причетний до високого звання Захисник, звання єдиного для всіх: від вкритих сивиною і увінчаних нагородами фронтовиків, до молоді, котра нещодавно одягла військову форму. І цього зв’язку поколінь жодні зміни у суспільстві не порушать. Не можна забувати історію і відкидати те, що їй передувало. Тим паче, що у нашої молоді є на кого рівнятися, є в кого вчитися. А взагалі, нехай кому як подобається, — тоді і святкують. Так чи інакше, бажаю чоловікам ніколи не втрачати своєї індивідуальності і чоловічої харизми!
* * *

Певно, слушною є думка, що чоловіки, як і жінки, заслуговують таки на власне свято. Чи можуть претендувати на це 6 грудня і 23 лютого, як засвідчило наше опитування, — це спірне питання.
\"ДЛЯТим часом у світі Всесвітній день чоловіків відзначають у першу суботу листопада. Існує навіть вручення «Всесвітньої чоловічої премії», приуроченої до цього свята, — з метою виявити, так би мовити, ідеал сучасного чоловіка. Кращих шукають серед видатних діячів політики, науки, бізнесу, культури, мистецтва. Нагороджують тих, хто своєю поведінкою, моральними принципами, мужністю, професійними досягненнями подають позитивний приклад. Премія не має грошового вмісту, кожному лауреатові вручається зменшена бронзова копія роденівського «Мислителя».
Серед лауреатів у різні роки були Папа Римський Іоан ­Павло ІІ, тележурналіст Ларрі Кінг, модельєр Карл Лагерфельд, голова правління концерну «Сіменс» Генріх фон Пірер, екс-президент Польщі Лех Валенса, музикант Пол Маккартні, співаки Лучано Паворотті, Хосе Каррерас, режисери Стівен Спілберг і Роман Поланський, зірка поп-музики Майкл Джексон і медіа магнат Тед Тернер, актори Майкл Дуглас, Морган Фрімен, Ален Делон та багато інших відомих осіб.
У Новограді живуть, можливо, не настільки визначні особистості, втім, є у нас свої «алени делони» та «майкли дугласи». Іншими словами — гідні, харизматичні, уважні, люблячі і мужні. Тож, улюблені наші, нехай ваші чоловічі риси і таланти завжди отримують гідну оцінку!
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА