ВОНИ ВСТИГАЮТЬ І В КОХАННІ, І У СПОРТІ

ВОНИ ВСТИГАЮТЬ І В КОХАННІ, І У СПОРТІ

ПРИ ТЕРИТОРІАЛЬНОМУ ЦЕНТРІ БУДЕ СТВОРЕНО ОЗДОРОВЧИЙ КЛУБ «ФЕНІКС» ДЛЯ ІНВАЛІДІВ
Комусь замало буде Всесвіту, аби втілити свої ідеї, а іншим — і маленька актова зала у приміщенні територіального центру для осіб з обмеженими фізичними можливостями та пенсіонерів не завадить зібрати півсотні людей і зарядити їх щирим позитивом. Відверто кажучи, знову і знову, спілкуючись із молодими інвалідами, не перестаю захоплюватися ними. І разом з тим, шукаю і не можу знайти відповідь на просте до болю запитання: чому люди, не обтяжені проблемами зі здоров’ям, обтяжують себе комплексами і не здатні бути настільки ж щирими і відвертими? Точно можна стверджувати одне: це не лише ми повинні йти до тих, хто має фізичні вади і кого називають неприємним штампом «інвалід». Це вони мають іти до нас, аби навчити багатьох бути людянішими й розкутішими та цінувати те, що маємо і сприймаємо, як належне.

Учасники клубу «Коло спілкування», що діє багато років при територіальному центрі на «Світанку», давно звикли до теплої і затишної атмосфери всередині свого колективу. Сюди приходить молодь, котра має серйозні вади здоров’я, — для багатьох це не лише спілкування з подібними собі, а й можливість ­отримувати медичну та психологічну реабілітацію.
15 лютого члени клубу мали подвійний привід для зустрічі. Насамперед директор територіального центру Олександр Мельник розповів про домовленість щодо створення на базі закладу молодіжного оздоровчого клубу для інвалідів «Фенікс». За пріоритетний спортивний напрямок планують обрати армреслінг — як найдоступніший та безпечний вид спорту, починаючи від дітей, закінчуючи 70-річними пенсіонерами та інвалідами.
Присутнім продемонстрували показові виступи учасників чемпіонату України з армреслінгу, що проходив торік, влітку, в Одесі. Слід зауважити, що ці молоді хлопці — чемпіон України Олександр Зенченко та бронзовий призер Олександр Пінчук, — здобули вагомі спортивні титули, попри інвалідність. Участь у показових змаганнях взяв також Микола Гаскевич, котрий на чемпіонаті України трохи не «дотягнув» до бронзи.
Голова Житомирської обласної федерації армреслінгу, заслужений тренер України Геннадій Данюк запросив до клубу «Фенікс» усіх, хто має бажання реалізувати себе у спорті. Продемонструвавши добірку власних медалей з європейських та світових чемпіонатів, тренер висловив надію, що невдовзі його вихованці матимуть у своєму арсеналі не менш вагомі комплекти нагород.
Вже сьогодні є чим пишатися, адже троє наших спортсменів зараховані до збірної команди України з армреслінгу, а на чемпіонаті України торік звягельчани здобули перше командне місце, маючи у заліку чотири золотих, чотири срібних і три бронзових медалі. Цього року у травні відбудеться чемпіонат у Туреччині. Чи поїдуть туди наші спортсмени-інваліди і чи матимуть змогу поборотися за нагороди, — залежить не стільки від них, скільки від спонсорської допомоги. Зрозуміло, що власними силами із витратами на поїздку самі вони не впораються. Тому хочеться вірити, що меценати і міська влада не залишаться байдужими та підтримають спортсменів.
Ще одним цікавим приводом для зустрічі став День усіх закоханих, який у світі відзначали напередодні. До свята підопічні територіального центру підготувалися грунтовно: змайстрували великі серця власними руками, зробили газету з освідчень-«валентинок», організували творчу виставку робіт, над якими працювали, збираючись у клубі «Коло спілкування». Скатертину на столі, за яким розташувалося журі, вишивали хрестиком не лише дівчата, а й хлопці — впродовж трьох місяців, по три години щодня. Ця спільна робота є не лише гарним, а ще й промовистим виробом, у якому кожен стібок, наче крок проти недуги, бо, маючи хвороби опорно-рухового апарату, подекуди й тримати голку пальцями вже важко, а тут — вишили таку красу…
Можливо, банально назвати атмосферу, в якій відбувся романтичний конкурс, теплою, втім — це саме той випадок. Участь у змаганні взяли чотири пари, котрі утворилися шляхом жеребкування, поєднавши за кольорами половинки сердець. Саме тут проявилися і невимушеність учасників, і їх творчий потенціал, і уміння долати комплекси, і надзвичайна комунікабельність. «Підігрівала» таланти ведуча Неллі Ольшевська, а подарунки спонсорів М.Шавловського та Т.Солодіної надали заходу додаткової романтичності.
Хотілося би відзначити і хлопців з рок-гурту «Кінцева зупинка», котрі прийшли підтримати свого музиканта Юрія Пашковського, — не лише морально, а й «музично», захвативши із собою інструменти. Освідчення Юрія та виконана ним під музичний супровід пісня «Моя прекрасная леди» викликали шквал аплодисментів. Прості слова з пісні «И счастье мое все тебе отдам, ни с чем останусь сам, брошу все к твоим ногам» співали разом…
Перемогу у конкурсі здобули Микола Гаскевич і Тетяна Кайданович. Микола — наш колега, розповсюджувач газети «Звягель-інформ», Тетяна не так давно прийшла у клуб «Коло спілкування». Про себе дівчина розповіла, що любить дарувати людям тепло свого серця. Це уміння, до речі, знадобилося дівчині під час романтичної вечері у кафе-барі «Київ», що стала спонсорським подарунком від власників закладу. Вдячні переможці залишили щиру подяку у Книзі відгуків і запевнили, що із непідробним задоволенням згадуватимуть вечір, проведений вдвох у романтичній обстановці. А ми бажаємо, аби ця перемога стала далеко не останньою на шляху Миколи і Тетяни!
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА