ДЕРЕВА ЗРІЗАЮТЬ — ЦЕ КОМУСЬ ПОТРІБНО?

Нещодавно до редакції звернулися жителі міста, схвильовані тим фактом, що по вулиці Мамайчука були зрізані дерева. «Навіщо, адже це були цілком здорові дерева?» — висловлювали подив читачі нашої газети. За роз’ясненнями ми звернулися до спеціаліста відділу благоустрою управління ЖКГ міської ради Антона Анатолійовича ДЕМ’ЯНЕНКА:
— По суті піднятого питання можу пояснити наступне: всі дерева у місті Новограді-Волинському, за винятком приватних територій і домоволодінь, можуть бути зрізані лише у порядку, визначеному чинним законодавством, а саме на підставі акту, складеного з виїздом на місце спеціальної комісії з питань видалення зелених насаджень на території міста і погодженого у державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Житомирській області. Також видається наказ по управлінню, який і є підставою для видачі ордера-дозволу на видалення зелених насаджень. Включення дерев в акт обстеження можливе лише у виняткових випадках, визначених законодавством: якщо дерево аварійно небезпечне, сухостійне, хворе або загрожує падінням на перехожих, житлові будинки, проїжджу частину або лінію електропередач, як конкретно в даному випадку. Було визначено з виїздом на місце комісії -— дерева по вулиці Івана Мамайчука дійсно загрожували ­обривом лінії електропередач, і їх довелося зрізати. Саме у зв’язку з цим, місцевому РЕМу було надано дозвіл на зрізання шести пород липи і восьми дерев породи каштан. Що саме ними і було зроблено на підставі наказу №18 від 31 січня 2011 року.
Міська влада, як вам відомо, завжди була противником знешкодження зелених насаджень, адже дерева у місті — це є природна киснева подушка, і знешкоджувати їх без вагомих на те причин є великим злочином. Крім того, щорічно міською владою замовляється, доставляється у місто і висаджується на території загального користування та вулицях близько півтори тисячі саджанців дерев різних порід. Тому ми щиро вдячні вам за ваше занепокоєння і небайдужість щодо благоустрою міста і його екологічного стану та сподіваємося на вашу активну діяльність і підтримку не лише у висвітленні у засобах масової інформації, а й під час проведення загальноміських заходів із благоустрою і озеленення.
Підготував Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ