ВИПЛАТА СОЦІАЛЬНИХ ДОПОМОГ

У зв’язку з прийняттям Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», від 8 липня 2010 року №2464-VI змінено порядок оплати допомог за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі Фонду).
З 01.01.2011 року виплата допомог за рахунок коштів Фонду шляхом взаємозаліку із нарахованими внесками заборонена. Листки непрацездатності оплачуються лише після надходження коштів від Фонду (за виключенням перших 5 днів).
Для отримання коштів Фонду підприємства, установи та організації, приватні підприємці із найманою працею відкривають окремі поточні рахунки, які починаються з цифр 2604 «Цільові кошти на вимогу суб'єктів господарювання». Бюджетні установи відкривають рахунки у відділеннях Державного казначейства України. Кошти Фонду, що надходять на зазначений рахунок, обліковуються на окремому субрахунку.
Після нарахування допомог (з тимчасової втрати працездатності, по вагітності та пологах, на поховання, крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, котрі померли від нещасного випадку на виробництві) підприємством, установою, організацією (далі страхувальником-роботодавцем) подається заява-розрахунок із додатком встановленої форми до Новоград-Волинської міської виконавчої дирекції.
Новоград-Волинська міська виконавча дирекція здійснює фінансування страхувальників-роботодавців протягом десяти робочих днів після надходження заяви.
Після отримання коштів на окремий поточний рахунок страхувальник-роботодавець проводить виплату допомог у встановлені для виплати заробітної плати строки.
Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку або на окремий рахунок у відповідному органі Державного казначейства України (далі — окремий рахунок), можуть бути використані страхувальником винятково на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам.
Страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, не можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону.
Для фізичних осіб-підприємців особисто потрібно до настання непрацездатності або декретної відпустки заключити договір про участь у добровільному соціальному страхуванні в Пенсійному фонді та сплатити єдиний соціальний внесок. Після отримання листка непрацездатності потрібно звернутись до Новоград-Волинської міської виконавчої дирекції із договором про участь у добровільному соціальному страхуванні, листком непрацездатності та підтвердженням сплати єдиного соціального внеску. Для отримання коштів Фонду потрібно відкрити поточний рахунок в установах банку, який починається з цифр 2604 «Цільові кошти на вимогу суб'єктів господарювання».
О.ЖУК, головний бухгалтер Новоград-Волинської міської виконавчої дирекції Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності