ВІТАЄМО ЗІ 140-РІЧЧЯМ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ СЛАВЕТНОЇ ЗЕМЛЯЧКИ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

ВІТАЄМО ЗІ 140-РІЧЧЯМ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ СЛАВЕТНОЇ ЗЕМЛЯЧКИ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

Сто сорок років тому, 25 лютого 1871 року, у Новограді-Волинському сталася подія, що назавжди перетворила пересічне поліське місто в один із центрів українського національного відродження. Саме в нас, у Новограді, народилася Лариса Косач — Леся Українка, якій судилося стати світочем української літератури, поряд із Тарасом Шевченком та Іваном Франком.
Лесі Українці волею долі випало прожити не довге, проте бурхливе, насичене життя. Вона у повний голос заявила про себе як письменниця, культурний діяч, перекладач, брала активну участь в українському національному русі, працювала в напрямку фольклористики. Винятково велике значення творчості Лесі Українки в історії вітчизняної літератури полягає в тому, що вона збагатила українську поезію новими темами і мотивами.

Нащадки свято бережуть пам’ять про Лесю Українку. Тому свідчення — шість музеїв, один із яких діє за кордоном, у грузинському місті Сурамі, де поетеса прожила свої останні дні. Її ім’ям названо площі, вулиці, театри, бібліотеки і навчальні заклади, портрети видатної поетеси прикрашають марки й українську грошову банкноту. У жовтні минулого року Верховна Рада України постановила урочисто відзначити на державному рівні 140-річчя від дня народження Лесі Українки.
…«Ні! Я жива, я буду вічно жити…» — ці полум’яні слова, вкладені поетесою у вуста Мавки з «Лісової пісні», — вже давно прийнято вважати пророчими. Леся Українка дійсно залишається жити вічно — у своїх творах і в народній пам’яті.
З нагоди ювілею наша газета подає декілька матеріалів, що висвітлюють особливості життя і громадської діяльності родини Косачів. До речі, деякі з них друкуються вперше і певною мірою претендують на сенсаційність.

Олег ОПІШНЯНСЬКИЙ