ІНТЕРНЕТ, ЯК НОВА БІБЛІОТЕЧНА ПОСЛУГА

ІНТЕРНЕТ, ЯК НОВА БІБЛІОТЕЧНА ПОСЛУГА

\"ІНТЕРНЕТ,Міністерство культури України, Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Українська бібліотечна асоціація у 2008 р.
стали партнерами для впровадження програми «Бібліоміст». Програма покликана перетворити бібліотеки на сучасні громадські центри та підвищити роль бібліотек в українському суспільстві. «Бібліоміст» — це чотирирічна програма, серед основних завдань якої — покращання доступу населення до інформації шляхом обладнання публічних бібліотек технікою; навчання бібліотекарів з метою підвищити якість послуг для відвідувачів; розвиток спроможності бібліотек представляти свої інтереси та отримувати необхідні громаді ресурси; формування у суспільстві розуміння ключової ролі бібліотек і необхідності їх підтримувати.
У 2010 році в результаті першого раунду конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» були успішно модернізовані більше 200 публічних бібліотек України, до числа яких увійшли і 11 бібліотек Житомирщини.
І ось тепер, на спільній прес-конференції в Національній інформаційній агенції «Укрінформ», заступник міністра культури України Вікторія Ліснича, директор програми «Бібліоміст» Матей Новак, директор Представництва Агентства США з міжнародного розвитку в Україні Джаніна Ярузельські та президент Української бібліотечної асоціації Ірина Шевченко оголосили переможців другого раунду названого конкурсу. Ними стали 730 публічних бібліотек України, що пройшли конкурсний відбір, та які буде обладнано впродовж літа та осені 2011 року. Приємно відзначити, що серед них — 23 бібліотеки Житомирської області. А ще приємніше, що фіналістами другого раунду стала Новоград-Волинська центральна міська бібліотека та її філії:

  • Центральна міська дитяча бібліотека.

  • Бібліотека-філія №2 для дітей.

  • Бібліотека-філія №5 для юнацтва.


Визначення переможців відбувалося, зокрема, за такими критеріями: чітке розуміння інформаційних потреб місцевої громади, орієнтованість на читачів, співпраця з ініціативними групами та громадськими організаціями, спроможність залучити підтримку з боку влади для реалізації проекту та інноваційність пропозицій використання обладнання та Інтернету. У кожному випадку місцеві органи самоврядування взяли на себе фінансування щомісячних витрат на оплату Інтернетзв’язку для бібліотек, виділення додаткових коштів на ремонт бібліотечних приміщень та придбання нового обладнання. Заявки, подані на конкурс, розглядала експертна оцінювальна комісія, до складу якої входили представники Міністерства культури України, УБА, провідних українських бібліотек, міжнародних та національних громадських організацій, що працюють у сфері розвитку громад, та IREX.
До 2013 р. у рамках програми «Бібліоміст» близько 1600 публічних бібліотек України буде обладнано комп’ютерами з доступом до Інтернету. Окрім комп’ютерів, до комплектів техніки також входять сканери, принтери, веб-камери та навушники, обладнання для створення локальних мереж. Фахівці бібліотек, котрі долучаться до програми, пройдуть навчання у галузі новітніх технологій та бібліотечних інновацій на базі обласного тренінгового центру. Підвищення кваліфікації дасть змогу бібліотекарям уповні обслуговувати потреби місцевого населення, зокрема, навчатися новітнім технологіям, спілкуватися без обмежень, знаходити необхідну інформацію професійного та розважального характеру, впроваджувати власні ініціативи тощо.
Програма «Бібліоміст» заохочує бібліотеки ширше співпрацювати з громадськими організаціями, якнайкраще задовольняти інформаційні потреби місцевого населення, тим самим підсилюючи роль бібліотек, як важливого осередку розвитку громади.
В.МИХАЦЬКА, директор МЦБС