ЧИ ПОДОРОЖЧАЛО ТЕПЛО?

Тарифи за послуги централізованого теплопостачання для населення, котре проживає в будинках, обладнаних лічильниками теплової енергії, визначаються щомісячно, у відповідності до показників теплових лічильників; тариф за 1 Гкал теплоти до 1 лютого 2011 р.
складав — 215,80 грн., а з 1 лютого 2011 р. — 269,75 грн. Тому вартість опалення 1 кв. м кожного місяця опалювального періоду суттєво відрізняється.
Перерахунки по оплаті за послуги теплопостачання такій категорії споживачів не проводяться.
Для населення, котре проживає в будинках, що не обладнані приладами обліку теплової енергії, затверджений середній місячний тариф за 1 кв. м опалювальної площі з 1 лютого 2011 р. — 6,38 грн. (до 1 лютого 2011 р. — 5,10 грн.), однаковий протягом всього опалювального періоду. Нормативна кількість теплоти на 1 кв. метр, що застосована для розрахунку тарифу в кількості 0,1418 Гкал. на 6 місяців опалювального сезону, визначена відповідно до КТМ-204 України 244-94 «Норми та вказівки з нормування витрат палива і тепла на опалення житлових і громадських будівель і господарсько-побутові потреби в Україні» по середньомісячних температурах опалювального сезону для м.Новоград-Волинський із врахуванням фактичної тривалості опалювального періоду — 183 дні.
Якщо середня температура опалювального періоду вища за нормативну, або ж тривалість опалювального періоду коротша ніж 183 дні, і на опалення 1 кв. м фактично було затрачено менше теплоти, — підприємство зобов’язане зробити перерахунки цій категорії населення за ненадані в повному обсязі послуги. Відповідно до ст.25 Закону України «Про теплопостачання», перерахунки проводяться протягом місяця після закінчення опалювального періоду календарного року, коли визначена фактична кількість витраченої теплоти на опалення 1 м2 опалювальної площі за опалювальний період року, а не щомісячно. Так, за опалювальний період 2010 року при нормативних витратах теплоти на 1 кв. м опалювальної площі — 0,1418 Гкал, було затрачено 0,1489 Гкал. теплоти, і в кінці року перерахунки не проводились.
У випадку зупинок котелень через значне потепління місячний тариф буде зменшуватись на кількість діб зупинок. Остаточний перерахунок за 2011 рік буде зроблений в січні 2012 року.
Л.ТОДОРОВИЧ, директор «Новоград-Волинськтеплокомуненерго»