ОПОДАТКУВАННЯ СПАДЩИНИ І ПОДАРУНКІВ У 2011 РОЦІ

Згідно із Податковим кодексом України №2755-VІ від 2 грудня 2010 року, оподаткування спадщини і подарунків провадиться в однаковому порядку і за однаковими ставками.
Оподаткування спадщини і оподаткування доходу, отриманого платником податку, як дарунок регулюється ст.174 ПКУ.
Так, починаючи з 1 січня 2011 р., при одержанні свідоцтва про право на спадщину або нотаріальному посвідченні договору дарування спадкоємцями (обдарованими), котрі є членами сім’ї спадкодавця (дарувателя) першого ступеня споріднення, оподаткування здійснюватиметься за нульовою ставкою подат-ку до будь-якого об’єкта спадщини (подарунку), тобто взагалі не оподатковуватиметься, до членів сім’ї першого ступеня споріднення, згідно зі ст.14 ПКУ № 2755-VІ, належать подружжя, їх діти та батьки.
При отриманні спадщини (подарунка) спадкоємцями (обдарованими), котрі не є членами сім’ї першого ступеня споріднення спадкодавця (дарувателя), оподаткування провадитиметься за ставкою податку, визначеною п.п.174.2.2 п.174.2 ст.174 — 5%, до будь-якого об’єкту спадщини (подарунку).
При одержанні спадщини (подарунка) від іноземця (нерезидента) застосовуватиметься ставка оподаткування, визначена п.п.174.2.3 п.174.2 ст.174 ПКУ № 2755-VІ, тобто, 15%.
При отриманні спадщини (подарунка) у вигляді власності, визначеної в підпунктах «а», «б», «г» пункту 174.1 ст.174 (нерухоме та рухоме майно), що успадковується особою, яка є інвалідом І групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, застосовується нульова ставка оподаткування до вартості такої власності.
Поряд із внесеними змінами у 2011 р. залишалася чинною норма стосовно того, що особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці (обдаровані), котрі отримали спадщину (подарунок). Тобто особи, які одержували у 2010 р. спадщину чи подарунок, зобов’язані до 1 травня 2011 р. подати до податкового органу за місцем своєї податкової адреси річну податкову декларацію та сплатити податок з такого доходу.
Не підлягають оподаткуванню доходи як кошти або майно (майнові чи немайнові права), подаровані одним членом подружжя іншому, в межах їх частини спільної власності, а також батьками — дітям, у тому числі зачатим за життя та народженим після, і дітьми — батькам, у межах їх частини спільної часткової власності, згідно із законом.
Крім того, нотаріус зобов’язаний надсилати інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину податковому органу у строки, встановлені для податкового кварталу за формою №1 ДФ.
Сектор МРР та звернень громадян Новоград-Волинської ОДПІ