ЗНЯЛИ ДІТЕЙ З КРИЖИНИ

ЗНЯЛИ ДІТЕЙ З КРИЖИНИ

\"ЗНЯЛИВсе частіше нам доводиться чути про різноманітні надзвичайні ситуації, що відбуваються у світі. Власне, прихід весни — це вже сама по собі надзвичайна ситуація. Адже закінчуються холоди, ясніє небо, співають пташки, з’являються посмішки на обличчях перехожих... Все надзвичайно гарно! Проте з приходом сонячної весни з’являються і деякі проблемні моменти. Саме про них наша наступна розмова із начальником відділу надзвичайних ситуацій та екології Новоград-Волинської міської ради В.О.ЛЕНЕМ:
— Василю Олексійовичу, прийшла весна, пригріло сонечко, тане сніг, і багатьох новоград-волинців турбує питання, яке вже, на жаль, традиційне для нашого міста, — чи загрожує Новограду-Волинському підтоплення, особливо в тих мікрорайонах, які завжди від нього потерпали?
— Природно-кліматичні умови в нашому регіоні сприяли тому, що в цьому році ми не очікуємо великого підтоплення коло річки Случ, адже у нас відбулося поступове танення снігу. Станом на 24 березня на річці Случ спостерігалося дуже незначне підвищення води, десь у межах 25-30 сантиметрів більше нормального рівня, що фіксується в літній період. Це практично унеможливило підтоплення тих мікрорайонів, які прогнозовано могли б бути підтоплені внаслідок великого сходу води.
Русло річки Случ у межах міста практично очистилося від льоду, можемо стверджувати, що льодових заторів у нас відбуватися не буде, залишається тільки провести спуск води вверх по руслу річки. Звісно, це не буде такий паводок, який міг би спричинити підтоплення території, в зону якої входить близько 60 осель громадян нашого міста — вулиць Зарічної, Богуна, садово-городніх кооперативів «Ветеран» та «Медик», що знаходяться на берегах річки Случ.
Відносно підтоплення території міста грунтовими водами, то тут маємо проблеми. Наш відділ щоденно відслідковує ситуацію щодо підтоплення житлових масивів у районі вулиці та всіх провулків Тельмана. Ми маємо інформацію мешканців про підтоплення їхніх садиб на території вулиць Войкова, Пархоменка, Твіленєвої та постраждали ще деякі поодинокі садиби громадян 2-го провулку Зарічного.
За прогнозами синоптиків, наприкінці березня та у першій половині квітня спостерігатиметься значне зменшення рівня грунтових вод, і це дає надію на те, що люди у нас не дуже постраждають від цього стихійного явища. Нашим відділом підготовлені заходи на випадок ліквідації можливих підтоплень, однак необхідно зазначити, що специфіка відкачування води не дає позитивних результатів, бо це тимчасова допомога, і грунтові води знову находять можливість підтоплювати садиби. Ми звертаємося до населення міста з проханням своєчасно інформувати нас про випадки підтоплення, і по можливості ми будемо оперативно на них реагувати.
Маючи нагоду, хочу звернутися до батьків, щоб вони у ці дні особливо ретельно стежили за дітьми, адже біля берега ще є залишки криги, на яку вже дуже небезпечно виходити. Проте не всі на це зважають. Так, 23 березня, працівниками рятувальної станції було знято з криги чотирьох школярів нашого міста віком 10-12 років. Діти бавилися на березі річки і виявили бажання покататися на кризі. Тільки оперативне втручання наших рятувальників по суті врятувало їм життя.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА