МЕДКОЛЕДЖ — СЕРЕД ПІОНЕРІВ ПРОСВІТНИЦТВА

МЕДКОЛЕДЖ — СЕРЕД ПІОНЕРІВ ПРОСВІТНИЦТВА

У сучасній медицині існує багато проблем. Але на сьогодні однією з актуальних є захворюваність на туберкульоз.
\"МЕДКОЛЕДЖ

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, від туберкульозу помирає більше людей, ніж від усіх інших інфекцій і паразитарних хвороб разом узятих.
Понад 100 років тому Роберт Кох, котрий винайшов збудника туберкульозу, писав: «Якщо небезпеку хвороби визначити кількістю жертв, то туберкульоз залишить далеко позаду навіть такі найстрашніші інфекційні недуги, як холера і чума». За всю історію людства від туберкульозу померло понад 330 млн. осіб. На сьогодні паличкою Коха (збудник туберкульозу) інфіковано 2 млрд. осіб, тобто, майже третина населення земної кулі.
На туберкульоз може захворіти кожен, але це захворювання можна вилікувати. Неприпустимо, щоб пацієнт самостійно встановлював діагноз туберкульозу та займався самолікуванням. Завдання кожного із нас своєчасно звернутися до лікаря.
З 1995 року, за критеріями ВООЗ, Україну віднесено до країн з високим рівнем розповсюдження туберкульозу (81 випадок на 100 тис. населення).
У Житомирській області станом на 01.01.2011р. на обліку в протитуберкульозних закладах перебуває 2380 осіб, хворих на активний туберкульоз. Із них 22 — діти до 14 років. Вперше в житті встановлено діагноз туберкульозу 978 хворим, з них 11 — діти до 14 років. Це зумовило необхідність впровадження в нашій області ефективних просвітницьких заходів щодо профілактики туберкульозу.
Не залишився осторонь цих проблем і Новоград-Волинський медичний коледж, директором якого є людина незгасної енергії та наполегливості Олена Володимирівна Солодовник.
З метою підвищення рівня знань населення про туберкульоз та з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, коледж виступив ініціатором проведення ряду пропагандистських заходів у місті.
Волонтерський загін навчального закладу «Милосердя» у Всесвітній день боротьби з туберкульозом розповсюджував на підприємствах, у громадських місцях та в навчальних закладах міста інформацію щодо профілактики захворюваності на туберкульоз, необхідності флюорографічних обстежень та пропаганди здорового способу життя.
Протягом місяця в коледжі проводяться «круглі столи», виховні години, конкурси санбюлетенів, а 30 березня 2011р. відбулася інтегрована міждисциплінарна, науково-практична конференція: «Туберкульоз сьогодні: факти та перспективи». У роботі конференції брали участь: начальник відділу охорони здоров'я Новоград-Волинської райдержадміністрації Солодовник С.В., начальник відділу охорони здоров'я Новоград-Волинської міської ради Дутчак Л.Р., завідуюча протитуберкульозним диспансером Новоград-Волинського міськрай ТМО Акентьєва О.О., викладачі медичних закладів регіону, викладачі та студенти Новоград-Волинського медичного коледжу.
Н.ПРОКОПЧУК, заступник директора з практичного навчання