ПОВЕРТАЮТЬСЯ СУБОТНИКИ

16 квітня міська влада оголошує загальноміський суботник. Про це повідомив перший заступник міського голови Микола УСЕНКО під час розширеної наради з питань благоустрою, на яку запросили керівників підприємств, установ та організацій. Але не тільки на суботнику, а й упродовж місяця — з 23 березня по 23 квітня, коли триває місячник благоустрою, — влада закликає громаду взятися до роботи.
— Відсутність коштів і достатньої кількості техніки не дає нам можливості виконати весняні роботи з благоустрою міста тільки силами комунальників. Тому кожен із вас повинен організувати прибирання власної території — зібрати й вивезти сміття, скопати клумби, підрізати дерева. Якщо немає транспорту, — заключайте договори з комунальними підприємствами. Грошей — обмаль. Тому ми дуже просимо, наполягаємо, аби ця робота була проведена. Також вам можуть допомогти адмінпорушники, яких суд зобов’язав відпрацювати на благо громади по декілька десятків годин, — звернувся до присутніх Микола Григорович.
На сьогодні із вулиць, крім сміття, потрібно вивезти щонайменше тисячу тонн дорожнього змету. Саме стільки піщано-сольової суміші, за словами представника влади, було висипано на дороги під час ожеледиці.
Тож, за підприємствами й організаціями закріпили додаткові території, які вони теж мають привести до ладу. Кожному керівнику було роздано витяг із відповідного рішення виконкому та лист-нагадування, в якому зазначалося, де саме слід прибрати. Хоча на загал ніхто не протестував, однак у кулуарах відчувалося деяке невдоволення. Адже, у порівнянні з попереднім роком, окремим підприємствам значно збільшили закріплену за ними площу.
Микола Усенко загострив увагу на облаштуванні нічного освітлення на будівлях, що розташовані на центральних вулицях міста. Розмістити декілька ламп — не так дорого, а вечірнє місто від того стане значно привабливішим. Зі свого боку влада готує план озеленення міста. У бюджеті, нібито, передбачені кошти на саджанці, розсаду, насіння квіток.
Перший заступник міського голови висловив надію, що вже в наступному році у влади буде більше можливостей бюджетним коштом причепурити місто.
— Працюємо над створенням нового комунального підприємства, плануємо закупити техніку, зокрема, вакуумні пилососи, що вже є в інших містах. Але це — поки у проекті, — зазначив Микола Григорович.
Варто відзначити, що в багатьох мікрорайонах міста вже активно почалися роботи з прибирання. Однак, хоча й було застереження під час наради, щоб сміття не спалювали, а саме вивозили, — «купальські» вогнища по вечорах палають повсюди. Зрозуміло, що в такий спосіб утилізувати сміття — дешевше. Але при цьому над вечірнім містом, особливо — у безвітряну погоду, розстелається їдкий токсичний сморід. Мабуть, інспекції благоустрою і санстанції саме час застосувати міри адмінвпливу до злісних порушників, якщо звичайне звернення до них не доходить.
Олег БРЮХАНОВ