ВИБУХ ГАЗУ У ЖИТЛОВОМУ БУДИНКУ

ВИБУХ ГАЗУ У ЖИТЛОВОМУ БУДИНКУ

ОБЛАСНЕ КЕРІВНИЦТВО МНС ПЕРЕВІРИЛО СЛУЖБИ МІСТА НА ГОТОВНІСТЬ ДО НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ
Мигалки і сирени на автівках рятувальних служб, що промчали містом у середу, вранці, не на жарт сколихнули зазвичай розмірений і спокійний Новоград. Перехожі здивовано озиралися, передчуваючи недобре, машини поступалися місцем на дорогах, а рятувальники виконували свою роботу — надійшов сигнал про вибух газу у п’ятиповерхівці на Герцена, 37. Як виявилося на місці, аварія частково зруйнувала житловий будинок. Постраждали сто людей, серед них — 22 дитини. Під завалами рятувальники знайшли не лише поранених, а й загиблих мешканців.

На щастя, вибух газу — це легенда навчань з ліквідації надзвичайної ситуації, котру самотужки організували МНСівці. За об’єкт для тренувань взяли недобудований хлібозавод у районі «Дружби». Тут розгорнувся справжній «екшн» — із гасінням пожежі, розбиранням завалів, наданням допомоги постраждалим. Спостерігаючи за усім зі сторони, можна було лише втішитися з того, що ця історія — вигадка чистої води. Адже у пам’яті українців досі свіжа подія 2007 року у Дніпропетровську, коли внаслідок потужного вибуху побутового газу «посипалися», наче картонні, два під’їзди у десятиповерхівці. Тоді, нагадаємо, загинуло 23 людини і 160 сімей залишилися без житла...
Саме тому навчання у Новограді усі в один голос назвали актуальними і потрібними. Тим паче, що гаслом рятувальників є не лише врятувати і допомогти, а найперше — запобігти виникненню ситуацій, що можуть призвести до непоправних втрат. Щороку подібні навчання проводять у місті для того, аби з’ясувати — наскільки готові рятувальні та аварійні служби до злагоджених дій в екстремальних ситуаціях. Зрозуміло, що від того, наскільки професійно й оперативно діятимуть вони, залежать масштаби та наслідки аварій, природного лиха чи техногенних катастроф.
Заступник начальника управління МНС у Житомирській області Олег Держанівський, підводячи підсумки навчань, відзначив професіоналізм медиків, а саме — підрозділ медицини катастроф. Досить якісно, за оцінкою обласного керівництва МНС, попрацювали аварійні служби Водоканалу, Теплокомуненерго, РЕМ та інші. Натомість у діях своїх підлеглих-рятувальників керівництво побачило деякі недоліки — у процесі організації та злагодженості дій. Над недоліками, пообіцяв Олег Держанівський, — працюватимуть.
В імпровізованій надзвичайній ситуації, щоправда, не обійшлося без прикрої несподіванки — постраждав собака, котрий шукав під завалами людей. Тварині не пояснили, що ситуація має тренувальний характер, тому до своїх обов’язків Єрус (універсальний чемпіон України 2009 року зі спортивного дресирування) поставився «на повну». Побачивши постраждалих, собака стрибнув у вікно… з четвертого поверху. Як наслідок — перелом лапи. Довелося транспортувати собаку до ветлікарні. До речі, у подібних навчаннях підтримкою кінологів рятувальники заручилися вперше. МНСівці говорять, що у них вже є план спільних дій із кінологічною службою, та дякують усім за співпрацю.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА