ПОДОРОЖЧАННЯ ХЛІБА — НАСЛІДОК РОСТУ ЦІН НА ГАЗ, ЕЛЕКТРИКУ, БОРОШНО…

ПОДОРОЖЧАННЯ ХЛІБА — НАСЛІДОК РОСТУ ЦІН НА ГАЗ, ЕЛЕКТРИКУ, БОРОШНО…

А ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР РАДИТЬ «НЕ СКИГЛИТИ»
З початку року масові сорти найбільш популярного серед новоград-волинців хліба — виробництва місцевого хлібозаводу — дорожчали вже тричі. Звісно, що зростає в ціні все — протилежних тенденцій нині не спостерігається. Проте, коли доходить до продукту першої необхідності, — населення свідомо чи несвідомо «бурчить». Востаннє наш хліб — і масових сортів, і елітних — піднявся в ціні тиждень тому, 15 квітня. Звісно, що стрибок — не стрімкий. Але відчутний для тих, хто змушений рахувати кожну копійку до пенсії чи зарплати.
Чому останнім часом фактично щомісяця хлібозавод піднімає ціну на власну продукцію, — із таким запитанням ми звернулися до генерального директора ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» Сергія ПОРТЯНКА.

— Ми не робимо це, бо нам так хочеться. Зрештою, чому ніхто не ставить питання про зростання цін на газ та електроенергію? — такою була перша реакція керівника. Після чого Сергій Федорович пере­йшов до залізних аргументів:
— Останнє подорожчання хліба обумовлене наступними факторами. З 30 березня, відповідно до постанови НКРЕ №459, підвищення вартості газу для підприємств склало 10,7%. Одразу ж підскочив газ на заправках (на 12,5%) — зросли транспортні витрати. Мало місце подорожчання основної сировини — борошна, з урахуванням витрат на транспортування до 6,6-6,7%. Також — іншої сировини, такої як дріжджі, рослинне масло.
Дорожчає не тільки хліб. Паски цьогоріч — теж задоволення не з дешевих...Цю калькуляцію керівництво хлібозаводу представило на затвердження спеціальній комісії при облдержадміністрації під головуванням Антимонопольного комітету, направили відповідні листи з обгрунтуванням в обласне управління економіки, інспекцію по цінах, управління агропромислового розвитку, міському голові. Власне, на тому, що підприємства хлібопекарської галузі — з усіх боків підконтрольні і не можуть без погоджень займатися ціноутворенням, вкотре наголошує Портянко.
— Є постанова Кабміну, наслідком якої стало розпорядження голови ОДА про обмеження рентабельності при виробництві хліба масових сортів — до 5%. На нашому підприємстві під таке обмеження підпадає близько 80-85% усієї продукції. Така сама ситуація й на інших крупних хлібозаводах України. Підприємства цієї галузі працюють як у приказці: мамо, закінчуй торгувати, бо немає чим здачі давати… — розповідає керівник, котрий на хлібі «собаку з’їв».
— Окремо хочу наголосити, — продовжує Портянко, — підняття ціни на свою продукцію — це справа підприємства, що знаходиться під постійним всевидящим оком Антимонопольного комітету й інспекції по цінах. Зрештою, моя головна задача, як керівника, — забезпечити такі умови, щоб люди, котрі працюють на підприємстві, — професіонали своєї справи, вчасно отримували заробітну плату, не допустити скорочення робочого часу, — маючи на увазі, що жодне підприємство не дозволить собі такої розкоші, як працювати у збиток, пояснює директор хлібозаводу.
У той же час, попри чергове подорожчання, на новоград-волинському хлібозаводі наголошують: їхнє підприємство продовжує виступати утримувачем цін на хлібобулочну продукцію і в Новограді, і в межах області. На підтвердження надають результати власного моніторингу.
Так, за даними, приведеними маркетологом підприємства, ціна за кілограм батону виробництва ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод», нині складає 6,12 грн, тоді як ціна такої ж бердичівської продукції — 6,40 грн, коростенської — 6,60 грн, житомирської — 6,88 грн, ємільчинської — 7,18. Житньо-пшеничний новоградський хліб коштує 3,97 гривні за кілограм, бердичівський — 4,05, коростенський — 4,67, житомирський — 4,06, ємільчинський — 4,03.
До слова, кожна десята хлібина, продана в області, — виготовлена на новоград-волинському хлібозаводі.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА