Узимку діє заборона на вилов риби на зимувальних ямах

Житомирський рибоохоронний патруль інформує, що на території області в зимовий період діє заборона на вилов водних біоресурсів на зимувальних ямах, де риба скупчується на зимівлю та веде малорухомий спосіб життя. З інтерактивною мапою зимувальних ям у Житомирській області можна ознайомитися на офіційному сайті Управління державного агентства рибного господарства в Житомирській області та на сторінці Житомирського рибоохоронного патруля у Фейсбуці. Нагадуємо, що продовжує діяти заборона на вилов раків у зимовий період. Вона встановлена з метою забезпечення охорони цього виду водних біоресурсів під час їхнього природного відтворення та збільшення запасів у водоймах Житомирської області.
Заборона вилову водних біоресурсів на зимувальних ямах та на вилов раків діятиме в зоні контролю Житомирського рибоохоронного патруля до початку нерестової заборони та аж до закінчення нерестової заборони. За порушення цих правил передбачена адміністративна відповідальність, згідно з частиною 3 статті 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачає попередження або накладення штрафу на громадян — від двох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (34-170 гривень).
У 2020 році інспектори Житомирського рибоохоронного патруля провели 574 рейди на водоймах регіону, під час яких викрито 1214 порушень правил рибальства, з яких 330 — грубих. 57 правопорушень пов’язані з незаконним придбанням чи збутом водних біоресурсів. Крім того, складено 406 актів виявлення та вилучення майна, власник якого не встановлений. Штрафів накладено та стягнено на суму 128248 гривень. Обсяги збитків становлять 168907 гривень. Вилучено водних біоресурсів — 1402 кілограми.
Під час проведення рибоохоронної роботи інспектори Житомирського рибоохоронного патруля вилучили 1642 заборонених знаряддя лову.
З них сіток — 1199 штук загальною протяжністю 57944 метри та 58 транспортних засобів (у тому числі — плавучих). Це на 520 сіток більше і на 21779 м довша їх протяжність, ніж у 2019 році.
Найбільше порушень правил рибальства було зафіксовано в Житомирському, Новоград-Волинському, Хорошівському, Коростенському, Бердичівському районах.
У Новоград-Волинському районі факти, пов’язані з порушеннями Правил любительського та спортивного рибальства, зафіксовано інспекторами рибоохоронного патруля в населених пунктах, що розташовані, переважно, на річці Случі, у селах Гульську, Івашківці, Олександрівці, Чижівці, Курчиці, Малій Анастасівці, Лучиці, м.Новограді-Волинському, селищі Городниці. Неодноразово до адміністративної відповідальності притягалися громадяни за незаконну торгівлю водними біоресурсами.
Наголошуємо для громадян, які беруть на продаж рибу у браконьєрів, особливо пенсіонерів: виручаючи їх, ви заробите кілька гривень, а за адміністративне правопорушення за незаконний продаж водних біоресурсів можете отримати штраф — від 510 до 1700 гривень. Звертаємо увагу любителів рибалки, що штрафи за порушення правил рибальства сягають від 34 до 680 гривень, а за порушення правил придбання чи збуту водних біоресурсів — від 510 до 1700 гривень. Крім штрафу, порушникам нараховуються збитки за кожен екземпляр риби, незалежно від їх розміру.
Наприклад: судак — 510 грн, сом — 425 грн, короп, сазан — 306 грн, щука — 340 грн, товстолоб, білий амур, білизна — 255 грн, лящ — 170 грн, лин — 119 грн, плітка — 85 грн, карась — 17 грн, плоскирка — 34 грн, рак — 25,5 гривень.
Також передбачено штрафи (153-357 грн) за виготовлення, збут чи зберігання заборонених знарядь добування (збирання) водних біоресурсів. До таких знарядь належать павук, ятір, волок, сітки, екрани, сак (топтуха), ості (острога), драчі, електровудки та інше. До того ж, заборонені знаряддя лову підлягають вилученню як у точках продажу, так і на водоймах та поблизу них.
Нагадуємо рибалкам, що норма вилову водних біоресурсів на одну особу не може перевищувати добової норми — 3 кілограми риби та 30 штук раків. Крім того, цей обсяг дозволений тільки для власного користування та без права продажу.
Закликаємо громадян відповідально та бережливо ставитися до природних ресурсів, а в разі виявлення порушень правил рибальства звертатися за телефоном «гарячої лінії» Житомирського рибоохоронного патруля: (067) 414-60-74.
В.ДОВГАНЬ, інспектор Житомирського рибоохоронного патруля