У МАТЧЕВІЙ ЗУСТРІЧІ КРАЩИХ БОКСЕРІВ ЖИТОМИРА І НОВОГРАДА — БОЙОВА НІЧИЯ

У МАТЧЕВІЙ ЗУСТРІЧІ КРАЩИХ БОКСЕРІВ ЖИТОМИРА І НОВОГРАДА — БОЙОВА НІЧИЯ

ОРГАНІЗАТОРИ ОБІЦЯЮТЬ У ПОДАЛЬШОМУ ЗАПРОСИТИ ВІТАЛІЯ КЛИЧКА
Все по-справжньому! Цим рекламним слоганом однієї з популярних передач про футбол якнайкраще можна назвати те, що відбувалося у Палаці культури минулого суботнього вечора. Перша матчева зустріч з боксу за участю кращих бійців обласного клубу «Вікторія» і новоград-волинського «Євробоксу» сповна виправдала сподівання звягельської публіки. Як за рівнем організації, так і за видовищністю та інтригою, що не давала приводів для нудьги глядачам аж до останніх миттєвостей заключного поєдинку.
— Щиро дякую, що саме в Новограді відбувається ця зустріч, — звернувся до організаторів міський голова Володимир Загривий, під ­патронатом якого проходив цей турнір. — Хочу підтвердити, що в нашому місті бокс є, був і буде. Влада зробить все, щоб цей вид спорту розквітав.
— Я поважаю цих хлопців, котрі демонструють мужність і відмінну фізичну підготовку. Хто б сьогодні не переміг, — я переконаний, що переможе дружба між Новоградом і Житомиром, — побажав удачі спортсменам міський голова.
Міським керманичам бокс до вподоби. Обіцяють підтримуватиГлядачі стали свідками одинадцяти безкомпромісних поєдинків. Після перших двох «Євробокс» впевнено повів у рахунку — 2:0. Перемоги — у Назара Петрошука у категорії до 49 кг (1997 р.н.) та Ігоря Саулевича (63 кг, 1995 р.н.). Причому, поєдинок за участю Саулевича завершився ­достроково.
— Ці хлопці — молода надія нашого боксу. Незважаючи на юний вік, вони вже демонструють гарні результати. Саулевич — призер чемпіонату України, Петрошук — 15 травня візьме участь у такого рівня змаганнях, — зазначив президент обласної федерації любительського боксу, голова клубу «Євробокс» Леонід Плісак.
Після вдалого для господарів старту перевага перейшла на бік житомирян. Наступні чотири поєдинки виявилися за гостями. Анатолій Лук’янець (66 кг, 1995 р.н.), Микола Бондарчук (69 кг, 1993 р.н.), Максим Мамченков (54 кг, 1994 р.н.) та Іван Денисов (57 кг, 1993 р.н.) гідно провели бої, але суперники цього разу були сильнішими. Під шалені оплески публіки залишав ринг Микола Бондарчук, котрий, попри розбитий ніс, не здався і бився до останнього дзвону гонга.
Рахунок 2:4, подальша нічия (Олексій Білім, категорія 64 кг, 1992 р.н.), що не принесла залікових очок жодній із команд, майже не залишали звягельчанам права на помилку. До того ж, наступний бій, в якому найстарший місцевий боксер Роман Рябінець (69 кг, 1976 р.н.) вийшов у ринг проти досвідченого Сергія Дворніна, за плечима якого 140 (!) боїв, теж завершився на користь житомирян.
Радіє перемозі Ігор Саулевич — молода надія звягельського боксу— Роман Рябінець, хоча й програв, проявив неабияку волю до перемоги, — в один голос розповідали після турніру Леонід Плісак і Олександр Фомін, головний тренер клубу «Євробокс». — Його суперник упродовж чотирьох років є ­визнаним лідером в області у цій категорії. Проти нього майже ніхто не хоче виходити в ринг. Щойно дізнаються, що треба битися із Дворніним, — одразу викидають білий рушничок. А Роман не знітився і виглядав достойно.
Отже, 2:5 — і всього три поєдинки до кінця. Тобто, кожен бій — це як фінал, помилка в якому вже б не дала можливості звести матчеву зустріч до нічиєї.
Надію дав Артем Гаврилюк (75 кг, 1991 р.н.). А два останні поєдинки стали справжньою прикрасою спортивного вечора. Спочатку завів публіку Олександр Фомін (до 81 кг,
1986 р.н.). Кому ж, як не тренеру і лідеру, брати ініціативу в свої руки у критичний для команди момент? Фоміну пророкували дострокову перемогу, але він, певно, вирішив «погратися» із суперником, розтягнувши бій на три повних раунди.
Наостанок, як прийнято в таких ситуаціях, — бій за участю надважковаговиків. Тобто — у категорії понад 91 кг. Тут кожен удар — як молотом. Але звягельчанину Андрію Кравчуку (1990 р.н.) дістався міцний суперник, який витримував на ногах потужні удари Андрія. Зрештою, рефері зафіксував дострокову перемогу Кравчука за його явної переваги, хоча опонент був не згоден із таким рішенням і рвався продовжувати поєдинок.
Отже, бойова нічия — 5:5. Мабуть, найбільш справедливий рахунок цієї першої в історії боксерських протистоянь Житомира і Новограда матчевої зустрічі.
— Перший млинець — не вийшов глевким, — зауважив Ярослав Лагута, голова виконкому обласної організації партії УДАР, лідером якої є Віталій Кличко. Пан Ярослав відзначив, що Віталій Кличко з великою зацікавленістю віднісся до цього турніру. Передав у якості призів дві пари боксерських ­перчаток із власними автографами, які вручили в номінаціях «За найбільш видовищний бій» і «За волю до перемоги».
«Гарні кубки, друзяко! Варті кількох синців...»— Будемо запрошувати Кличка у Новоград на один із наступних таких турнірів, — заінтригував глядачів Ярослав Лагута. — Віталій уже дав попередню згоду!
Свідками історичного протистояння стали авторитетні у світі боксу спортсмени і функціонери. Причому, не тільки з Житомирщини, а й зі столиці, Вінниччини та Хмельниччини.
— Обласна федерація боксу зацікавлена в розвитку подібних зустрічей по всій області. Чому саме Новоград? Бо у вас ми, в першу чергу, побачили зацікавленість у цьому міської влади. Ми не сумнівалися, що все вдасться провести на високому рівні, — дав коментар кореспонденту «ЗІ» віце-президент обласної федерації боксу, майстер спорту СРСР з цього виду спорту Петро ­Комаренко. — Головна ціль таких турнірів — це популяризація боксу, залучення молоді до ­занять спортом.
— Я навіть у Києві на міжнародних турнірах з любительського боксу не бачив такої кількості глядачів, такої шаленої підтримки, — розповів, коли вже вляглися перші емоції, тренер і діючий боксер Олександр Фомін. — Ми всі дуже задоволені.
Шалений успіх першої матчевої зустрічі дає підстави її організаторам, зокрема, Леоніду Плісаку, обіцяти ­продов­ження. Вже є у планах подібний турнір за участю новоград-волинців і поляків. А поки що місцева федерація боксу висловлює подяку спонсорам та всім, хто добрим словом і ділом долучився до підготовки і проведення у Новограді-Волинському цього спортивного свята.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА