Камери відеоспостереження — «питання найближчого часу»

ДОКИ ЦЕЙ ЧАС НАСТАНЕ, У МІСТІ ЛЕДЬ НЕ ЩОДНЯ НИЩАТЬ ГРОМАДСЬКЕ МАЙНО
Керівник Новоград-Волинського районного відділу поліції Андрій Гнатенко провів брифінг для місцевих ЗМІ, де розповів про результати роботи поліції за минулий рік. Головний міський полісмен укотре наголосив: місто нагально потребує обладнання мережі камер відеоспостереження.
Як підтвердження — чергові акти вандалізму в Парку культури й відпочинку, де невідомі поламали лавки в «Шаховому королівстві» — одному з проєктів, реалізованих у межах Бюджету участі-2020.
Поламані лавки, розбиті ліхтарі, пошкоджені артоб’єкти, сіті-лайти... Є й більш значущі злочини, які б могли бути розкритими за «гарячими слідами», якби місцева поліція мала більше очей. Тобто, камер відеоспостереження в громадських місцях. За цим показником Новоград плететься позаду всіх найбільших міст Житомирщини.
Т.в.о. начальника Новоград-Волинського районного відділу поліції Андрій Гнатенко повідомив пресі, що питання відеокамер по місту — «питання найближчого часу». Але ж треба розуміти, що це — не його питання. Це — сфера повноважень міського голови й депутатського корпусу, які безпосередньо керують бюджетними видатками і мали б уже давно (бо про це говориться вже енну кількість років) подбати про фінансування проєкту.
Зрозуміло, що бюджет громади обмежений, а коштів потребують усі галузі. Але якщо обирати між якимись «свистоплясками» і проєктом, що передбачає безпеку, то пріоритети мають бути очевидними.
Щодо статистики, то начполіції повідомив, що у 2020 році до Єдиного реєстру досудових розслідувань поліцейські внесли відомості про 765 кримінальних правопорушень, вчинених на території Новоград-Волинського району. Обвинувальні акти з 434 з них уже скеровані до суду. Водночас особливо тяжкі злочини (вбивства, розбої, грабежі) розкриті в більшості випадків, так як і крадіжки. Загалом відсоток розкриття злочинів загальнокримінальної спрямованості склав 56,7%. Також були зареєстровані 12 кримінальних проваджень за фактами домашнього насильства, усі кривдники понесли покарання.
— Від початку 2021 року ми зареєстрували ще 4 кримінальних провадження за вчинення домашнього насильства, одному дебоширу вже оголосили про підозру. Ми закликаємо осіб, які страждають від насильства в родині, не терпіти, а звертатися за допомогою до правоохоронців, — коментує Андрій Гнатенко.
Із решти кримінальних правопорушень за 21 день нового року правоохоронці розкрили спричинення тяжких тілесних ушкоджень людині, 7 крадіжок, грабіж, 2 факти нелегального обігу наркотиків, ще 2 — незаконного поводження зі зброєю, хуліганство. Оперативники розшукали 11 осіб та повернули додому 2 безвісно зниклих дітей.
За минулий рік поліцейські оформили понад 12 тисяч адміністративних протоколів. За кількістю переважають порушення правил дорожнього руху як водіями, так і пішоходами. Майже у 300 випадках водії сідали за кермо в стані алкогольного сп’яніння. У новому році зафіксовані вже 20 фактів нетверезого кермування. Загальна кількість складених протоколів із початку 2021 року становить 746.
Керівник поліції розповів про наступний крок у реформі Національної поліції — поліцейський офіцер громади. Його основна мета — забезпечити кожну територіальну громаду окремим офіцером, який не тільки працюватиме на території цієї громади, але й житиме на території обслуговування. Оскільки поліцейський офіцер стане повноправним представником своєї громади, яка візьме на себе частину фінансової підтримки його роботи, то й звітуватиме він не тільки перед керівництвом, але й перед самою громадою.
...На жаль, найбільш резонансні злочини, серед яких — підпал Молодіжного центру, залишаються нерозкритими. Журналісти вкотре ставлять ці питання. Поліція вкотре відповідає, що ведеться слідство.
Олег БРЮХАНОВ