Нова киснева станція запрацювала в КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО»

Нова киснева станція запрацювала в КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО»

Це — генератор, який виробляє кисень із повітря. Від станції проклали трубопровід, аби кисень централізовано потрапляв до інфекційного відділення лікарні, де наразі лікуються хворі на коронавірус.
26 січня міський голова Микола Боровець та голови територіальних громад ознайомилися з роботою нової кисневої станції, яка виробляє 30 балонів кисню на добу. Генеральний директор КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» Василь Борис розповів, що спеціальні компресори закачують повітря й стискають його, після чого воно потрапляє до генератора під тиском. У генераторі повітря розділяється на азот, кисень й інші гази. Згодом кисень йде в киснепровід, де завдяки спеціальному пристрою нагрівається й потрапляє до пацієнта теплим.
На кисневу станцію української компанії «Zelko» витратили 1 млн 250 тис. грн, із яких 1 млн 100 тис. — субвенція з обласного бюджету. Її вдалося отримати завдяки допомозі колишнього депутата обласної ради Степана Нусбаума.
114 ліжок, які призначені для лікування пацієнтів із COVID-19, на 100% забезпечені киснем. Зі станції кисень розподіляється по 85-ти кисневих точках лікарні. Додатково в міськрайТМО є ще 39 кисневих концентраторів, з яких 21 — подвійний, тобто, розрахований на двох хворих.
Потреба в кисні для хворих, на жаль, стабільно висока. Один пацієнт на кисневій підтримці споживає за добу до 24 балонів кисню, кожен з яких вартує в середньому 400 грн. Змонтована за три місяці киснева станція дозволить лікарні суттєво економити кошти й окупить вартість установки вже за пів року.
Відтепер лікарня не відчуватиме великого браку кисню для хворих, завдячуючи спільній скоординованій роботі керівництва громади і області та адміністрації міськрайТМО. У планах — монтаж ще однієї кисневої установки з боксом, у якому зберігатиметься запас кисню на тиждень.
За матеріалами міської ради