У ногу з часом: робітничим спеціальностям — сучасні верстати і конкурентоспроможність

У ногу з часом: робітничим спеціальностям — сучасні верстати і конкурентоспроможність

Згідно з даними Міністерства соціальної політики України, сьогодні на ринку праці 56% вакансій — робітничі професії: слюсарі, токарі, теслярі, зварювальники, муляри, кранівники, кухарі, водії тощо. Потреба в таких працівниках щороку зростає. Вища освіта більше не гарантує конкурентоспроможності. Працюючи на виробництві, можна заробляти на рівні офісного працівника, а в багатьох випадках — значно більше. Крім того, освоєння робітничої професії нерідко дає старт до власного бізнесу. Часто кваліфіковані робітники переходять від постійної найманої праці до виконання приватних замовлень.
Ось чому професійно-технічна освіта дочекалася уваги та підтримки з боку влади та спонсорів.
26 січня в Новограді-Волинському завдяки співпраці з керівництвом вищого професійного училища на його базі відкрили навчально-практичний центр із професії «Верстатник деревообробних верстатів».

— Ця подія для нас є справжнім святом, — розповів директор училища Микола Паламарчук. — Професії столяра будівельного, різьбяра, верстатника, які учні здобувають у нашому училищі, дуже затребувані. Житомирщина — регіон лісопереробки, який славиться виробництвом меблів і потребує кваліфікованих спеціалістів у цьому напрямку. У новому навчально-практичному центрі ми залишили п’ять верстатів старого покоління (вони ще довго працюватимуть, бо якісні) та доповнили їх двома десятками сучасних, імпортних. Цей крок дасть училищу можливість якісно розширити сферу нашої діяльності, надавати більше послуг. Зокрема, із виготовлення офісних меблів.
За словами директора закладу, встановлення сучасного обладнання також дасть змогу покращити рівень підготовки спеціалістів. Для цього слугуватиме й нова майстерня, теж відкрита в приміщенні центру. Загальна площа навчального центру — 500 кв. метрів.

Створення нової навчальної бази стало можливим завдяки зусиллям колективу майстрів і учнів, за підтримки партнерів-будівельників. Хтось допоміг технікою, інші — матеріалами. «На мою думку, цей інноваційний простір стане найкращою платформою підготовки фахівців робітничих спеціальностей у нашій області, — запевнив Микола Євгенович. Ми не змогли б зробити цього без участі Житомирської ОДА та спонсорів, тому дуже вдячні всім за підтримку!».
— Надзвичайно приємно знаходитися тут і бачити результат спільної праці в розвитку професійно-технічної освіти, — привітав із відкриттям голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко. — Ваші учні тепер матимуть змогу навчатися в покращених сучасних умовах, працювати на користь нашої країни. Робимо гарну справу і продовжуватимемо розвивати цей напрямок освіти.
Витрати на створення навчально-практичного центру склали 2,3 мільйона гривень, хоча вартість проєкту передбачала 2 мільйони. Близько 300 тисяч гривень — вартість самотужки виконаних колективом училища підготовчих та ремонтних робіт.
— Це знаково, що професійна освіта набула нового дихання, — сказала секретар міської ради Оксана Гвозденко. — У Житомирській області Новоград-Волинське вище професійне училище, завдяки мудрому керівництву, є одним із кращих. Пишаємося цим навчальним закладом, дякуємо за підтримку облдержадміністрації. Упевнена, що завдяки покращеним умовам навчання та практиці на новому обладнанні невдовзі вишикується черга з керівників підприємств, які стануть ще активнішими вашими роботодавцями.
— Сучасні технології входять у процес здобуття робітничого фаху учнями профучилищ, — підкреслив голова об’єднання роботодавців області Юрій Гамкрелідзе. — Це означає, що молодь буде затребувана на сучасних підприємствах, а здобуті вміння та знання дозволять працювати на високому рівні.

Гості училища мали змогу побачити виробничий процес у дії на нових верстатах під керівництвом майстрів навчання. Також побували на виставці майстерних робіт учнів різних спеціальностей, ознайомилися з їх дипломними роботами. Зокрема, з вишиванками, сукнями, моделями зачісок, виробами з дерева.
Училище готує фахівців за 17-ма ліцензованими спеціальностями, а саме: «кравець, вишивальник», «столяр будівельний, різьбяр по дереву та бересту», «муляр, монтажник із монтажу сталевих і залізобетонних конструкцій, електрозварник ручного зварювання», «муляр, штукатур, лицювальник-плиточник», «опоряджувальник будівельний», «перукар, перукар-модельєр, візажист». У закладі зараз навчається 401 учень.

Юлія КЛИМЧУК
Фото автора