«СМОЛКО», НЕ ХВИЛЮЙСЯ: АВТОБУСИ ХОДИТИМУТЬ

«СМОЛКО», НЕ ХВИЛЮЙСЯ: АВТОБУСИ ХОДИТИМУТЬ

Кілька тижнів тому від представників міської влади прозвучала інформація, мовляв, найближчим часом можуть виникнути труднощі щодо пошуку перевізника, котрий обслуговуватиме міський автобусний маршрут №3 «Автовокзал-РСС». Термін дії договору нинішнього перевізника з міською радою щодо цього маршруту добігав кінця, а бажаючих взятися за цю справу (і водночас таких, щоб відповідали кабмінівським вимогам) не було.
Цими днями, після засідання конкурсної комісії, ситуація врегулювалася. Як кажуть у владі, без погіршень для численних пасажирів, котрі користуються «трійкою». За коментарем ми звернулися до заступника міського голови Сергія КОЛОТОВА.

— Для визначення перевізника, котрий обслуговуватиме той чи інший маршрут, згідно з чинним законодавством, передбачається проведення конкурсу, — пояснив Сергій Юрійович. — При цьому до транспортників висуваються певні вимоги. Таких — біля двох десятків. Зокрема, наявність автобусів, пристосованих для перевезення інвалідів. Це значно звужує коло потенційних претендентів. До того ж, міська влада здійснювала спроби знайти такого перевізника, котрий би обслуговував пасажирів пільгових категорій без обмежень, незалежно від обсягів державної субвенції.
— Декілька перевізників — місцеві й житомирські — проявили інтерес до даного конкурсу. Однак умови перевезень виявилися для них не прийнятними. На превеликий жаль, свої заявки на участь у конкурсі вони не подали, хоча ми переконливо просили їх це зробити, — додав Колотов.
Врешті-решт, надійшла лише одна пропозиція — від діючого перевізника. Конкурсний комітет її розглянув. Зважаючи на відсутність інших заявок, визнав претендента переможцем та рекомендував виконавчому комітету міської ради укласти договір з ПП Косянчуком на обслуговування маршруту №3 терміном на 1 рік.
Законом передбачено, що такий договір може укладатися на термін до 5 років. Утім, у разі відсутності у перевізника автобусів, що відповідають вимогам (тут маються на увазі такі, що пристосовані для обслуговування інвалідів), строк дії договору має складати рік.
Усі ці зміни, за словами Сергія Колотова, не вплинуть на графік руху автобусів на маршруті №3, що є важливим для пасажирів.
Принагідно у міській владі повідомили, що вже через рік відбудеться наступний конкурс на право обслуговувати міський автобусний маршрут №3, на інші міські маршрути — через два роки. Тож, міськвиконком запрошує потенційних кандидатів-перевізників до співпраці. Якщо ж хтось із таких навіть зараз може запропонувати більш вигідні умови для громади, ніж діють тепер, — кращі автобуси, безкоштовне перевезення пільговиків тощо, — можна, не гаючи часу, звертатися до влади. Там запевняють, що такі пропозиції не залишать без уваги.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА