ОФІЦІЙНО

ОБРАНО СЕКРЕТАРЯ МІСЬКОЇ РАДИ
Відбулася п’ята сесія міської ради шостого скликання. Розпочалося засідання оголошенням результатів проміжних виборів на виборчій дільниці №4, що відбулися 5 червня. Цю місію виконала голова міської виборчої комісії Софія Осовська. За підрахунками, найбільшу кількість голосів набрала Атаманенко Євгенія Вікторівна, — 180 голосів виборців. Міський голова Володимир Загривий привітав новообраного депутата та вручив відповідний значок та посвідчення.
Вже понад три місяці, як у місті немає секретаря міської ради, останнє засідання міської ради ознаменувалось такою важливою подією, як його обранням. Після таємного голосування, переважною більшістю голосів секретарем міської ради обрано Василя Івановича Михальчука. Заразом внесено зміни до складу виконавчого комітету, куди замість колишнього секретаря Олександра Атаманенка тепер входить Василь Михальчук. Також внесено зміни і до складу постійної комісії міської ради з питань промислової політики, інвестиційної діяльності та зв’язку. Згідно з рішенням міської ради, заслужене місце в ній зайняла Євгенія Атаманенко. Також, у зв’язку із складанням повноважень депутата Сергія Карповича, замість нього до складу постійної комісії з питань житлово-комунального господарства введено Костянтина Малова.
ЗАТВЕРДЖЕНО ПЛАН РОБОТИ МІСЬКОЇ РАДИ НА ІІ ПІВРІЧЧЯ 2011 РОКУ
Депутати міської ради заслухали інформацію керуючого справами міської ради Василя Янчука про виконання плану роботи на перше півріччя 2011 року та план на наступне півріччя, який і затвердили рішенням №93.
Рішенням міської ради від 17.06.2011 №102 затверджено проект «Створення еколого-натуралістичного парку як експериментально-дослідницького центру з метою розробки інноваційної моделі екологічної освіти і виховання та нових підходів до вивчення природничих дисциплін у місті Новограді-Волинському». Надалі проект візьме участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.
Створення еколого-натуралістичного парку також сприятиме розширенню міської зони відпочинку для громадян міста, стане логічним продовженням міського парку, що носитиме одночасно і пізнавальний характер для представників різних поколінь територіальної громади.
Організаціями-партнерами та співвиконавцями проекту є: управління освіти і науки міської ради; ГО «Мережа навчальних закладів міста Новограда-Волинського», ГО «Громадська рада школи №5»; міський професійний ліцей, комунальне підприємство «Теплокомуненерго», громадська організація «Міська жіноча рада», ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод».
В БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВАХ МІСТА ВПРОВАДЖУЄТЬСЯ СИСТЕМА ЕНЕРГОАУДИТУ
Рішенням №103 затверджено Програму з енергозбереження в бюджетних закладах міста Новограда-Волинського на 2011-2015 роки та Положення про організацію процедури енергетичного і бюджетного моніторингу. Встановлено, що у бюджетних установах, які фінансуються з міського бюджету, зекономлені кошти, отримані за рахунок енергозберігаючих технологій, залишаються в цих установах для подальшого впровадження заходів із енергозбереження. Згідно з Програмою, проведено оцінку стану енергоспоживання в закладах бюджетної сфери міста.
В процесі вивчення технічного стану енергоспоживання було перевірено 32 будівлі 28 закладів бюджетної сфери міста. До вказаної групи увійшли 24 будівлі закладів, підпорядкованих управлінню освіти та науки міської ради,
4 будівлі міськрайТМО, 3 приміщення, що є у власності відділу культури та туризму міської ради та будівля виконавчого комітету міської ради. Перевірка показала збільшення витрат теплової енергії протягом останніх трьох років (на 10,8%), що говорить про те, що приміщення потребують впровадження енергозберігаючих технологій, аби запобігти збільшенням витрат.
Аналіз відповідності фактичного споживання енергоресурсів закладами бюджетної сфери міста за період 2007-2009 років відповідним розрахунковим обсягам показав, що деякими установами допускається надмірне споживання всіх видів енергоносіїв та води. В результаті обрахунку, загальна сума потенціалу економії бюджетних коштів за рахунок оптимізації споживання енергоресурсів у відповідності з оптимальними розрахунковими обсягами та приведенням споживання до середнього рівня, складає 1391,0 тис. грн.
У результаті виконання Програми, очікується скорочення витрат бюджетних коштів на оплату енергоносіїв та води закладами бюджетної сфери міста, покращання матеріально-технічної бази та інженерних мереж будівель бюджетних установ, забезпечення ефективної експлуатації енергоспоживаючого обладнання тощо.
НАДАНО ЗГОДУ НА ПРИЄДНАННЯ ДО «УГОДИ МЕРІВ»
«Угода мерів» — ініціатива Європейської Комісії, що має на меті об'єднати європейські місцеві органи влади (муніципалітети) в добровільне утворення задля спільної боротьби з глобальним потеплінням. Підписанти «Угоди мерів» беруть на себе добровільні зобов'язання, випередити загальноєвропейські вимоги ЄС, стосовно скорочення викидів CO2, щонайменше на 20%, шляхом запровадження в себе енергоощадних заходів та поширення використання поновлюваних джерел енергії. Основною метою «Угоди мерів» є концепція сталого енергетичного розвитку міст.
На сьогодні підписантами «Угоди мерів» є 1680 міст. У тому числі Україна представлена 17-ма містами — підписантами «Угоди мерів»: Львів, Вінниця, Херсон, Луцьк, Артемівськ, Долина, Кам’янець-Подільський, Ковель, Могилів-Подільський, Первомайськ, Прилуки, Вознесенськ, Жмеринка та ін.
Важливим моментом є можливість залучення фінансової підтримки у вигляді міжнародної технічної допомоги, грантів, дешевих кредитів. Наразі Європейською Комісією передбачено кошти в розмірі 15 мільйонів євро, що будуть направлені містам-підписантам Угоди через Європейський Інвестиційний Банк у якості технічної допомоги. Ці кошти виділяє програма Intelligent Energy Europe (IEE) для розробки проектів муніципальних інвестицій у заходи, передбачені «Планом дій міста», і які відповідають загальноєвропейським енергетичним директивам.
Підписання «Угоди мерів» відкриває для міста Новограда-Волинського можливості покращання іміджу міста в сфері енергоефективності, залучення додаткових фінансових ресурсів, розширення горизонтів співпраці з європейськими містами-підписантами «Угоди мерів».
Враховуючи вищесказане, а також з метою забезпечення скорочення викидів CO2 та покращання екологічної ситуації на території міста Новограда-Волинського, міська рада прийняла рішення погодити приєднання міста Новограда-Волинського до Європейської ініціативи «Угода мерів».
РЯДИ ОРДЕНОНОСЦІВ «ЗВЯГЕЛЬ» ПОПОВНЮЮТЬСЯ
Затверджено рішення №115, яким депутати міської ради погодили пропозицію щодо нагородження мешканців нашого міста відзнакою міста Новограда-Волинського орденом «Звягель» Зокрема: Ваховського Віктора Станіславовича — заступника директора промислово-економічного технікуму, члена Національної спілки краєзнавців України, голову міської асоціації краєзнавців, члена товариства дослідників Волині, члена комісії з питань топоніміки та охорони культурної спадщини виконавчого комітету міської ради; Ксендзук Валентину Анатоліївну — члена спілки композиторів міста, координатора творчої інтелігенції міста, поетесу, піснярку, дослідницю, учасницю літературно-краєзнавчих конференцій; Ліневича Павла Казимировича — завідувача інформаційно-методичного центру управління освіти і науки міської ради; Наумець Ліну Дмитрівну — ветерана праці, члена Національної спілки краєзнавців України, секретаря міської асоціації краєзнавців, члена комісії з питань топоніміки та охорони культурної спадщини виконавчого комітету міської ради, члена президії міської жіночої організації; Панасюк Ірину Іванівну — режисера загальноміських заходів Палацу культури імені Лесі Українки; Правила Володимира Миколайовича — ветерана праці, ветерана Збройних Сил, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, голову громадського об’єднання «Спілка Чорнобиль»; Сидоренка Івана Івановича — ветерана праці, ветерана Збройних сил, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, заступника голови громадського об’єднання «Спілка Чорнобиль». Нагороди будуть вручені орденоносцям під час святкування 25-ї річниці Міжнародного свята літератури та мистецтв «Лесині джерела».
ЗАТВЕРДЖЕНО МІСЬКУ ПРОГРАМУ БОРОТЬБИ З ОНКОЛОГІЧНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ
На сьогодні визнано, що одна із найнебезпечніших медико-біологічних та соціально-економічних проблем в Україні є злоякісні новоутворення, які щороку виявляють більш ніж у 180 тисяч осіб. Щороку помирає від раку майже 90 тисяч осіб. Внаслідок діагностики онкологічних захворювань на пізніх стадіях, залишається значною кількість хворих, котрі помирають протягом року після встановлення діагнозу. Рівень захворюваності та смертності від раку постійно підвищується через несприятливу екологічну ситуацію. По місту щорічно реєструється 150-160 нових випадків захворювань на онкопатологію. Помирає до 100 осіб.
Зважаючи на невтішну статистику, депутати міської ради прийняли відповідну Програму. Її виконання дасть можливість підвищити рівень виявлення злоякісних новоутворень, знизити смертність від них, зміцнити матеріально-технічну базу міськрайТМО тощо.

  • Рішенням п’ятої сесії міської ради від 17.06.11 №95 прийнято регуляторний акт «Про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», яким встановлено ставку податку в таких розмірах за 1 кв. метр житлової площі об’єкта житлової нерухомості:



  1. для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, ставка податку становить 1 відсоток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

  2. для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів, ставка податку становить 2,7 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.


Також затверджено Положення про порядок обчислення та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Це рішення набирає чинності з 1 січня 2012 року.

  • Вносяться на обговорення громадськості міста (до 18 липня) затверджені міською радою проекти регуляторних актів, а саме: рішення від 17.06.11 №114 «Про затвердження Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду майна комунальної власності територіальної громади міста», рішення від 17.06.11 №113 «Про затвердження Положення про оренду майна комунальної власності територіальної громади міста Новограда-Волинського».



  • Також депутатами міської ради під час сесії розглянуто ряд інших питань, зокрема «Про надання дозволу на попереднє місце розташування тимчасової архітектурної форми та виготовлення технічної документації із складання плану особистого строкового сервітуту», «Про внесення змін до Порядку передачі земельних ділянок у власність фізичним особам у м.Новоград-Волинський (рішення міської ради від 11.09.08 № 369)», «Про передачу у власність, користування земельних ділянок та про інші питання земельних відносин» та інші. В цілому депутати під час сесії розглянули більше 30 питань, що стосуються різних сфер життєдіяльності міста.


Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради