ХТО — НА МОРЕ, А ВОНИ — У ГОРИ

ХТО — НА МОРЕ, А ВОНИ — У ГОРИ

Вже третє літо поспіль спорт­смени секції карате-до за ініціативи тренерів залучаються до спортивно-оздоровчої табірної зміни. Якщо в попередні роки місцем проведення обирали село Несолонь Новоград-Волинського району, то цього разу каратисти подалися в Карпати. Отаборилися в селі Славське Львівської області. Загалом — чотири тренери і п’ятдесят спортсменів віком від 6 до 17 років. Серед них — представники всіх секцій карате-до, що діють у місті й районі, а також п’ятеро каратистів стилю кіокушин.
Як розповів один із тренерів Вадим Рибачок, із Новограда-Волинського спорт­смени вирушили першого серпня, повернулися — десятого. У Карпатах провели повних вісім днів, упродовж яких встигли і потренуватися, і помилуватися неповторними гірськими краєвидами.
Рівняйся на тренера!— О 7.30 — підйом, одразу — крос. Також протягом дня проводили два повноцінних тренування. Постійно намагалися їх урізноманітнити, — розповів тренер кореспонденту «ЗІ». — У гірській річці, де стрімка течія й доволі прохолодна вода, купалися тільки дорослі та спортсмени старшого віку. Для дітей був невеличкий басейн.
Щодо дітей, то в супроводі тата був лише наймолодший каратист — шестирічний Богдан Бондаренко. Решту батьки довірили тренерському колективу. Власне, судячи з розповіді Вадима Рибачка, умови проживання були більш, ніж пристойні, адже оселилися спортсмени на приватній базі-готелі, створеній для любителів зеленого туризму.
Заняття східними єдиноборствами — це не тільки спорт, а й духовний розвитокСпортивно-оздоровча подорож до Карпат відбулася за рахунок батьків спортсменів. «Але вийшло за помірну ціну», — зауважує Вадим Рибачок. До того ж, побували на екскурсіях. Зокрема, їздили до фортеці Тустань. Як пишуть у довідниках, ця історична пам’ятка була збудована ще у 9 столітті і слугувала форпостом Карпатської лінії оборони Київської Русі. А назва, якщо вірити переказам, походить від словосполучення «тут стань».
До речі, поблизу Тустані на початку серпня проходили оригінальні розваги шанувальників традицій і культури середньовічної доби, відбувалися показові лицарські поєдинки. Висвітлювати це дійство приїхали знімальні групи із загальнонаціональних телеканалів. Цікаво, що наші каратисти теж потрапили до кадрів одного з телесюжетів.
Словом, вражень така поїздка принесла чимало. Тепер тренерський штаб новоград-волинських каратистів очікує від своїх вихованців успішних виступів у численних турнірах, старти яких — вже зовсім скоро.
Олег БРЮХАНОВ