«ОКСАМИТОВИЙ СЕЗОН» — ОСІННІЙ ПОЦІЛУНОК ПІСЛЯ СПЕКОТНОГО ЛІТА...

ЧОМУ — «ОКСАМИТОВИЙ»?
Назва «оксамитовий сезон» з’явилася ще в позаминулому столітті — на чорноморських курортах, коли вдень була погода по-літньому спекотна, а вечір вже навівав прохолоду і цілком підходив для того, щоб відпочиваючі жінки могли прогулюватися по набережній в оксамитових сукнях. «Оксамитовий сезон» був особливо популярний серед представників вищого світу і у людей мистецтва. З цієї самої причини він вважався найкращим і корисним. Справа доходила до того, що практикуючі лікарі видавали рекомендації своїм пацієнтам зміцнювати здоров’я на чорноморських курортах саме під час «оксамитового сезону». Відпочиваючі дами, а також юні панянки проводили дні на пляжі під лагідним сонечком вересня, а ввечері дефілювали вулицями чорноморських курортів, одягнувшись у чудові вечірні оксамитові вбрання. Оксамит служив відмінним фоном для засмаги шляхетних панянок і захистом від прохолодного вечора.
У наш час, хоча курортники вже й не носять оксамитових суконь, вираз «оксамитовий сезон» продовжує означати саме тихий і спокійний час для відпочинку на чорноморських курортах. Який же саме період року відносять до «оксамитового»? Сюди входить друга половина серпня, вересень і половина жовтня. Практично всі відпочиваючі відзначають м’якість клімату в цей період і приємну демократичність цін.
Море за літо прогрівається так, що восени часто здається теплішим за повітря. У повітрі вже бувають прохолодні пориви, а в морі перепадів температур немає.
Сонце дарує рівну бронзову засмагу, і вже не таке пекуче. Для того, щоб отримати сонячні опіки або тепловий удар, треба дуже постаратися! Літньої суєти і тісняви, які є зазвичай на найпопулярніших пляжах, вже немає. До першого вересня роз’їжджаються школярі та студенти. Залишається серйозна публіка, яка не любить незручностей і цінує якісний сервіс.
Всі південні розваги в «оксамитовий сезон» ще доступніші, ніж влітку і при цьому найчастіше обходяться дешевше. Ціни в готелях знижують, щоб залучити відпочиваючих. Фрукти до цього часу якраз дозрівають. Майже все літо на півдні торгують привозними фруктами. Те, що продається в липні на ринках і уздовж траси, більшою частиною вирощено в Туреччині, Греції та Ізраїлі. До кінця серпня і на початку вересня вже визрівають місцеві персики. Можна купити молоде вино з винограду, а не з суміші барвників та ароматизаторів. У вересні можна прямо з дерева нарвати стиглого інжиру, а в жовтні — назбирати свіжих каштанів. Наприкінці жовтня з’являється перша хурма, у листопаді з Абхазії починають возити дуже смачні і соковиті мандарини.
Листопад, звичайно, вже виходить за межі «оксамитового сезону», але зігріти ще може. Багато хто купається до середини листопада.
Восени на узбережжі знижуються ціни на нерухомість, тому багато хто приїжджає, щоб прицінитися та прикупити ділянку під будівництво або будиночок біля моря.
До речі, назва «оксамитовий сезон» для багатьох асоціюється ще й з особливим відчуттям від купання в морській воді в даний період року. Дійсно, купання в морі в цю пору надзвичайно приємне, вода обволікує і пестить тіло, як оксамит. Все більше людей прагнуть відпочивати на південних курортах виключно восени.
Тут знижуються і ціни на різні види розваг, властивих курорту — екскурсії по мальовничих місцях, послуги аквапарку та т.п. Таким чином, відпочинок в осінній період, заслужено названий оксамитовим сезоном, дає масу переваг і нічим не поступається літньому відпочинку.
До речі, це — ще й найбільш романтичний відпочинок. Часом гуляєш по нічному пляжу на самоті і здається, що ти — на райському острові, що це все створено спеціально для тебе. Це — найкраще місце і час для єднання з природою. В одній зі своїх пісень Алла Борисівна Пугачова співає про «осінній поцілунок після спекотного літа», і саме так можна з упевненістю назвати «оксамитовий сезон»!
СТАРТУЄ НОВИЙ ПРОЕКТ — «КРИМСЬКИЙ ОКСАМИТОВИЙ СЕЗОН»
Хоча закінчується літо, і курорти півострова вже відвідали майже чотири мільйони туристів, Мінкурортів і туризму Криму аж ніяк не збирається закривати сезон. На думку заступника міністра Олександра Лієва, в автономії є реальна можливість прийняти в нинішньому році не менше семи мільйонів гостей. Для активізації відвідин у серпні та восени, для пропаганди лікувальних чинників курорту міністерство ініціювало проект «Кримський оксамитовий сезон — сезон здоров’я». Він стартує в автономії 15 вересня, а завершиться 1 грудня. Проект не лише кримський, він реалізовуватиметься в 19-ти регіонах України, Росії, Білорусі та країнах Прибалтики. Будуть задіяні об’єкти розміщення, що пройшли категоризацію від трьох до п’яти зірок та відповідають переліку високих критеріїв. У результаті реалізації проекту планується додатково оздоровити восени в Криму понад 200 тисяч осіб.
Участю в «оксамитовому сезоні» зацікавилися найбільша білоруська туристична компанія «Алатан Тур» і туристсько-екскурсійне унітарне підприємство при Федерації профспілок Білорусі «Білорусьтурист». На думку Олександра Лієва, відновлення білоруського туристичного потоку є важливим для Криму. «Оскільки надолужити скорочений потік білоруських туристів без застосування якихось особливих «фішок» нам вже не вдасться, ми плануємо провести масштабний захід у Мінську — Дні Криму. Для жителів Білорусі ми спільно з кримськими здравницями підготували спеціальну пропозицію для оздоровлення в жовтні-листопаді цього року», — розповів він.
А з жовтня по листопад 2011 року Міністерство курортів і туризму АРК представить Крим на чотирьох міжнародних виставках — у Києві, Санкт-Петербурзі (Росія), Лондоні (Велика Британія) та Познані (Польща). При цьому тематика стенду Криму на виставці в Санкт-Петербурзі буде спрямована на залучення північно-західного регіону Росії до відпочинку в автономії в період міжсезоння, а також на підписання перспективних контрактів на 2012 рік. «У Петербурзі планується найбільш масштабна участь Криму за весь період проведення виставок. Стенд Криму займе територію в 69 квадратних метрів. Він дорівнює єгипетському і навіть більше», — розповів директор Кримського курортно-туристичного центру Микола Терещенко. Допомогу в залученні ділових кіл та великих підприємств міста надаватиме Генеральне консульство України в Санкт-Петербурзі.
Успіху проекту «Кримський оксамитовий сезон — сезон здоров’я» сприятиме те, що 13 травня в Брюсселі Голова Ради міністрів АРК Василь Джарти і європейський комісар з питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле підписали угоду про фінансування програми «Підтримка спільної ініціативи співпраці в Криму». Згідно з документом, Євросоюз протягом чотирьох років направить 12 млн. євро на розвиток АРК і Севастополя: п’ять мільйонів євро — на розвиток туристичної сфери Криму, п’ять мільйонів євро — на розвиток соціальних об’єктів автономії, два мільйони євро — на залучення іноземних інвестицій в економіку Севастополя.
Вже цього «оксамитового сезону» Крим зможе переглянути стратегію курорту. Так, перший заступник Голови Ради міністрів Криму Павло Бурлаков зазначив: «Ми сьогодні маємо збільшення туристичного потоку загалом по Криму майже на 70%, в той же час у деяких санаторіях наявний спад або ж кількість відпочиваючих не збільшується. Це свідчить про неефективний менеджмент, неефективне управління і невміння вибудовувати перспективи і надавати якісні сучасні туристичні послуги». Заступник голови висловив упевненість у тому, що європейські експерти, які приїдуть до Криму в рамках реалізації програми Євросоюзу, допоможуть визначити можливості та перспективи автономії в наданні якісних послуг і розвитку сучасного туристичного напряму.
ДІЛИМОСЯ ВРАЖЕННЯМИ

  • Колись із чоловіком провели два тижні «оксамитового сезону» у Судаку — це був рай, мало людей, нижчі ціни, не дуже спекотно, тепле приємне море. Тепер найкращим відпочивальним сезоном вважаю саме цей період.

  • Ми їздимо в Крим кожного року у вересні. Моєму синочку — 5,5 років. Останнього разу були на початку жовтня в Сімеїзі. Там — казково. Сімеїз — містечко дач колишніх керівників КПРС. Все залишилося, як колись, — пляжі безплатні, чисто, прибрано, приємно, для дітей зроблена бухточка невелика... У цей час були навіть батьки з малесенькими діточками.


ЯКЩО НЕ В КРИМ, ТО КУДИ Ж?
Власне кажучи, місця для відпочинку в «оксамитовий сезон» не відрізняються від місць традиційного літнього відпочинку. Це все ті ж Туреччина, Греція, Іспанія, Болгарія, Чорногорія, Хорватія і так далі.
Говорячи про Туреччину, варто сказати, що до кінця жовтня купатися можна в південних районах — Аланії, Анталії , Сіде, Кемері і Белеку. Якщо ж вам подобаються Мармаріс і Бодрум, то краще брати відпустку у вересні.
В «оксамитовий сезон» особливо приємно з'їздити на морські прогулянки і далекі екскурсії — наприклад, в Памуккале, до басейну Клеопатри. Що стосується вартості турів, — традиційно дешевше Анталія і Аланія, дорожче — Кемер, Белек і Мармаріс.
Ще один хороший безвізовий варіант — це Туніс. До кінця жовтня температура там навряд чи впаде нижче 25 градусів. Додайте до цього найчистіші пляжі, смарагдове море, лимонні, жасминові і оливкові гаї, комфортні готелі.
За тижневий відпочинок у вересні в найвеселішому місці Тунісу — Суссі — вам доведеться заплатити близько 500 євро, а якщо ви хочете насолодитися найбільшими на Середземномор'ї центрами таласотерапії, то поїдьте в Хаммамет. Ну, і звичайно, якщо ви зберетеся в Туніс, то неодмінно повинні будете відвідати пустелю Сахара.
Восени можна поїхати до Іспанії. Там настає пора гучних і яскравих свят, фестивалів, кориди, бігу биків, карнавалів. Найвідоміші — корида в стилі Гойя в Ронде, біг биків і Festa Major de Cardona в Кардоне, Festa de la Merce в Барселоні, Фестиваль кераміки Terrania в Монблані.
За цілком розумні гроші ви можете відпочити на Лазурному березі Франції. Крім того, зможете побувати в одному з численних музеїв Ніцци, пройтися по променаду Канн і відвідати Палац Фестивалів, пограти в казино Монако або просто погуляти в одному із затишних парків Жуан Ле Пена.
Восени туристам пропонують щедрі спецпропозиції, а також комбіновані тури. Так, ви зможете побувати в різних країнах. У цей час найпопулярніші комбіновані тури: Іспанія — Португалія, Іспанія — Франція — Італія, Іспанія — Марокко.
ЧУДОВИЙ КЛІМАТ У ПОРТУГАЛІЇ
Португалія — країна яскрава і самобутня. Чудовий клімат, найцікавіші маршрути щорічно приваблюють сюди мільйони туристів з усіх країн світу. У Португалії «оксамитовий сезон» вважається кращим часом для відпочинку. А вибір курортів у цій країні справді величезний. Можна відправитись у найреспектабельніше місце відпочинку Португалії — в Кошта ду Сол (у перекладі з португальської «Сонячний берег»). Захищений від атлантичних вітрів курорт користується незмінною популярністю. Неподалік від нього знаходиться містечко Ешторіл, місто аристократів і знаменитостей. Тут є казино та прекрасні майданчики для гольфу. Для сімейного відпочинку більше підходить туристичний центр Кашкайш. Велика частина вулиць у місті — пішохідні. У Кашкайш організовано декілька екскурсійних маршрутів. Найбільшою популярністю користується прогулянка по «верхньому місту», найяскравішою визначною пам'яткою якого є замок Аристократа. Головною курортною зоною Португалії вважається провінція Алгарве, що протягнулася вузькою смугою на самому півдні країни. Тут цілийй рік триває «оксамитовий сезон», середня температура повітря складає 240C. На півночі провінції гори захищають берег від вітрів. Західна частина узбережжя відрізняється дивовижними за красою скелястими пляжами, східна, навпаки, — рівна і піщана. Алгарве — зелений, родючий район, квітучий пишними садами і екзотичними рослинами. Це — прекрасне місце відпочинку для любителів водного спорту, тенісу. Молодь вважає за краще проводити час у місті Вілашора, розташованому в південній частині країни. Саме тут знаходиться найбільший в Європі яхтклуб, а також найпопулярніша в Португалії дискотека «діжок». Не слід забувати про культурну програму. Серед цікавих місць узбережжя — Фаро — містечко, оточене середньовічною стіною з романо-готичним собором, монастирем епохи ренесансу, церквами, етнографічним музеєм. У місті Лагоша збереглися кріпосні стіни (XV століття), чудові за красою церкви (XVII століття), давня каплиця Іоанна (VIII-IX століття).Тавіра — дуже мальовниче містечко з будинками в готичному стилі. Воно розташоване по обидва боки тихої річечки Ріо-жила, мости через яку будували ще римляни. Кращі пляжі Тавіра знаходяться на піщаній косі, що відділяє місто від відкритого моря.
Підготувала Лариса ГЕМБАРСЬКА