ПЛЮНУВ ЛУШПАЙКУ — ПЛАТИ ШТРАФ!

За 2010 рік адміністративною комісією (голова В.Янчук, керуючий справами виконавчого комітету міської ради), що при виконавчому комітеті Новоград-Волинської міської ради, було проведено 40 засідань, на яких розглянуто понад 300 справ. За перше півріччя 2011 року адмінкомісія провела 20 за­сідань і розглянула 146 справ.
Тільки 109 цьогорічних справ було розглянуто за матеріалами відділів внутрішніх справ м.Новоград-Волинський, м.Володарськ-Волинський (Житомирська обл.) м.Шепетівка (Хмельницька обл.), м.Острог (Рівненська обл.), м.Єнакієве (Донецька обл.). Предмет розгляду: порушення правил додержання тиші, порушення правил утримання собак, неправдивий виклик спецслужб, розпивання спиртних напоїв на виробництві, доведення неповнолітнього до стану алкогольного сп’яніння, паління у невстановлених місцях.
За півтора роки 12 про­токолів подали до розгляду на засідання адмінкомісії ОСББ міста та 14 протоколів — управління містобудування та архітектури за ст.150 КУпАП — порушення правил користування житловими будинками та житловими приміщеннями.
13 матеріалів комісія розглянула за поданням відділу реєстрації актів цивільного стану міста.
302 протоколи було складено міською інспекцією благо­устрою міста. В основному, це такі порушення, як самовільне підключення власної каналізації в міську мережу (мінімальний штраф 340 грн., максимальний — 1340 грн.), складання будівельних матеріалів за межами присадибної ділянки (від 850 до 1700 грн.), за неприбиране сміття на території, що прилягає до будинків, за відсутність договорів на вивіз побутового сміття з комунальними службами, захаращення та засмічення відходами місць загального користування та ін.
Варто нагадати, що з початку року в міський бюджет надійшло майже 10000 грн. штрафів, накладених на громадян адмінкомісією.
А 16 серпня від­булося чергове засі­дання. Цього ра­зу комісія повинна була розглянути вісім справ, проте, не всі порушники з’явилися на виклик. У такому разі, згідно із адміністративним кодексом, комісія і без них може розглядати справи і виносити свій вердикт.
Першого до кабінету викли­кали 19-річного Дмитра, місцевого жителя, котрий розпивав пиво у невстановленому місці і залишив після себе порожні пляшки. Однак, через певні проблеми порушник на засідання прибути не зміг і замість себе прислав двох своїх друзів. Це справи не міняло. За вищезгадане правопорушення Дмитро отримав 340 гривень штрафу.
До речі, раніше за таке правопорушення було попередження або штраф до 17 грн., тепер максимальний штраф — 1350 грн.
Зазвичай, коли складають протокол у подібних випадках, всі кажуть, що не знали про це або вперше про таке чують. Хоча, матеріали подібного характеру в місцевій пресі публікуються вже не вперше. Мабуть, молодь газет не читає. А ось чи читають батьки?..
Потім розглядався лист, що надійшов із Києва. В ньому йшлося про нашого земляка, 19-річного Олександра, котрий умудрився у столиці, в Подільському районі, зрубати дерево і на тому місці поставив намет та продавав пиво, не маючи на те дозволу. Відбувся хлопець штрафом у 340 гривень.
340 гривень штрафу отримав і 31-річний звягельчанин, котрий, випивши пиво, залишив на зупинці пляшки і стаканчики. Сталося це навпроти міського скверу.
На 20-річного Дениса, мешканця міста, також наклали штраф у сумі 340 гривень за розпиття спиртних напоїв і засмічення території на фортеці. Пояснення написав таке: «Від пояснення відмовляюся через особисті інтереси». Але захищати «особисті інтереси» на адмінкомісію чомусь не прибув.
32-річний Петро «лузав насіння на прилеглу територію». Виявляється, це теж є правопорушенням, і характеризується воно як засмічення території. Так що, любителі полузати насіння, будьте вихованими!
Мешканець вул.Червоно­армійської, 47-річний Віктор, у дворі загального користування розмістив свій автотранспорт так, що заважав проходу іншим співмешканцям, про що вони і написали скаргу. Чоловіка попереджали, але він був непохитним, через що, на перший раз, отримав 340 гривень штрафу.
35-річний Олег, житель вул. Богуна, самовільно вивів каналізацію до рівчака, «душачи» сусідів специфічними запахами. Інспектори із благоустрою просили винуватця ліквідувати каналізацію і прибрати за собою, проте, чоловік став дибки, посилаючись на те, що то не його «господарство». Однак його вину довели і оштрафували на 340 гривень.
Останню справу розглядали щодо громадянки Галини, пенсіонерки, мешканки «Дружби». На неї жителі мікрорайону написали скаргу, мовляв, дана особа зносить до своєї квартири усіх бездомних собак, тримає їх, годує. Але ті собаки риють городи, їдять курчат, нападають на людей. Через тварин у під’їзді сморід.
Звичайно, справу ніби непогану робить бабуся (нехай хтось підбере хвостату «бродяжку»!), але можна погодитися із її сусідами, котрим собаки завдають чимало клопоту. Очевидно, в цій ситуації пані Галині потрібно подумати, як надалі ліпше утримувати підібраних псів, не шкодячи людям. Але закон є закон. Громадянка Галина також отримала чималенький штраф.
Микола МАРУСЯК