СВЯТО НА ВУЛИЦІ ДРУЖБИ

СВЯТО НА ВУЛИЦІ ДРУЖБИ

В ІСТОРІЮ ШКОЛИ №8 ВПИСАНО ОДНУ ІЗ НАЙЯСКРАВІШИХ СТОРІНОК
Порівнюючи тепер уже колишнє приміщення восьмої школи і нову ошатну двоповерхову будівлю, здану в акурат із початком навчального року, пригадується казка про гидке каченя. Так само, як на початку казки мало хто вірив у чудесне перетворення, так і тут — йшли роки, і оптимістів щодо завершення будівництва нової школи ставало дедалі менше…
Серед тих, хто вірив до останнього, і з усіх сил добивався фінансування об’єкту, — директор восьмої школи Антоніна МАРЧУК. Очоливши колектив ще у 1994 році, Антоніна Володимирівна розпочала довгу і тернисту переписку з усіма гілками влади. Нині листи й відповіді на них ледве вміщуються у товстенну папку. Але найголовніше, що є результат, який ще раз підтверджує: хто стукає, — тому відкриють. І найвідоміший у Новограді, такий очікуваний жителями «Дружби», довгобуд таки відкрив двері для школярів 1 вересня 2011 року!

Ще за два дні до урочистої лінійки у приміщенні нової школи робота кипіла, як у мурашнику: привозили й розставляли меблі, дофарбовували підлогу, вішали дошки, мили вікна, закріплювали елементи освітлення. У вже вмебльовані кабінети вчителі переносили методичну літературу, учні прикрашали класи вазонами… Коридори ще зберігали запах свіжої фарби, але школа поступово наповнювалася життям.
Спочатку здалося, що Антоніна Володимирівна, хоча й погодилася напередодні на інтерв’ю, у такому вирі навряд чи знайде для цього час. Та я помилявся — пані директор не відмовилася від спілкування з пресою. Роздаючи на ходу вказівки робітникам, запросила мене до свого кабінету — ще у те приміщення, за яким зараз закріпилося слово «старе».
Згідно із проектом, нова восьма школа розрахована на 360 учнів. Першого вересня цього року її поріг переступили 213 школярів. Торік було — 190. Але, це тільки не розібравшись у ситуації, може здатися, що школі судилося бути заповненою лише на дві третини. Насправді вже через два роки заклад запрацює на повну потужність. Нагадаємо, рішенням сесії міської ради від 28 липня Новоград-Волинську загальноосвітню школу №8 підвищено у статусі. Тепер вона — І-ІІІ ступенів. А це значить, що, закінчивши дев’ятий клас, учні зможуть продов­жити навчання в десятому й одинадцятому класах у стінах рідної школи. Тож, враховуючи першачків, загальна кількість школярів через 2-3 роки має збільшитися чоловік на сто.
Що ж до першокласників, то їх цьогоріч, як і раніше, — один клас, але учнів у ньому — аж 31! «Більше просто не маємо права брати. Згідно з санітарними нормами, дітей у класі має бути не більше 30. В нас один учень займатиметься за індивідуальним планом», — розповідає директор. Для наймолодших обладнано спеціальний блок, що включає класну і спальну кімнати, санвузол і окремий вихід на подвір’я. Словом — усе, як має бути.
Антоніна Марчук не відкидає можливості, що в подальшому школа зможе набирати два перші класи. Адже аналіз ситуації по мікрорайону «Дружба» показує, що вже зараз там проживає 42 п’ятирічні дитини — тобто, потенційні школярі.
…Від моменту закладання першого каменя, а сталося це у грудні 2004-го, на спорудження школи витрачено близько 23 мільйонів гривень. Третина цих коштів, за сприяння Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, надійшла в цьому році. З початку року освоєно 5,3 мільйони, ще 3 мільйони залишається на завершення другої черги, здача якої в експлуатацію запланована на 1 жовтня.
— Зараз відкриваємо прекрасно обладнані класні кімнати, вчительські кабінети. 1 жовтня відкриємо спортзал, їдальню, актовий зал, бібліотеку, читальний зал. Також — спеціалізовані кабінети для проведення занять у секціях і гуртках, майстерню з верстатами. У школі буде комп’ютерний клас, лінгафонний кабінет (для вивчення іноземних мов), великий кабінет для проведення уроків із трудового навчання серед учнів 1-4 класів. Це для нас дуже важливо, адже багато років поспіль саме учні нашої школи — серед лідерів на міських олімпіадах із трудового навчання, займають призові місця по області з цієї дисципліни, — Антоніна Володимирівна захоплено розповідає, якою буде школа вже ось-ось, у найближчі дні-тижні.
У новобудови — не тільки освітня місія. Відкриття нової шкільної будівлі дасть поштовх культурно-соціальному розвитку всього мікрорайону, — переконана пані Марчук: «Навіть на базі нашого старого приміщення ми проводили такий захід як Свято мікрорайону. Що вже казати тепер, коли в нашому розпорядженні буде сучасна будівля».
Відрадно, що й старе приміщення, яке вірою й правдою служило школярам із «Дружби» не одне десятиліття, теж не залишиться пусткою. Оскільки воно перебуває у комунальній власності, то й надалі служитиме громаді. У планах — перевести сюди бібліотеку, опорний пункт міліції, медичну амбулаторію, відкрити аптеку чи аптечний пункт.
Словом, «Дружба» оновлюється на очах. Є сучасна школа, активними темпами триває спорудження потужного підприємства, центральну вулицю мікрорайону щойно капітально заасфальтували. Не виключено, що після таких змін і пожвавлення індивідуального житлового будівництва на розданих земельних ділянках не забариться.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА