ПЕРЕВЕЗЕННЯ ПАСАЖИРІВ ТА ПРОКУРОРСЬКИЙ НАГЛЯД

Популярні маршрути, на зразок «Новоград-Волинський-Київ», практично окуповані нелегальними перевізниками. Водії без ліцензії контролюють, щонайменше, половину пасажирообігу на найприбутковіших маршрутах. Нелегали-перевізники шукають пасажирів на центральному автовокзалі міста — там, де й решта перевізників, котрі справно платять податки.
Водії, котрі працюють на законних засадах, не люблять нелегалів за те, що ті не дають пасажирам дійти до кас. Нелегальному перевізнику достатньо почути з вуст людини назву міста, до якого прямує мікроавтобус, і він уже не відпустить від себе пасажира. Людей відмовляють купувати квитки, наголошуючи, що за проїзд у мікроавтобусі вони сплатять на кілька гривень менше та будуть на місці призначення на кілька годин раніше.
Однак, пасажири не враховують, що за законом, перед рейсом водії та їхні автобуси обов’язково проходять медичне та, відповідно, технічне обстеження. Водія-нелегала ніхто не контролює. Він може вийти у рейс хворим або ж на зламаній машині. А це, найпевніше, призведе до аварії. Більш того, водії-нелегали не дотримуються встановленого законом режиму робочого часу — часу відпочинку, між рейсами. Аби зберегти час та зекономити гроші на належному відпочинку, такі водії куняють кілька годин, спершись на кермо, та знову запрошують пасажирів до свого салону. Пасажирам таких автобусів не видають ані квитків, ані страхових полісів, не виплатять жодного відшкодування у разі ДТП.
Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою з метою протидії незаконним пасажирським перевезенням організовано мобільні групи з числа працівників Новоград-Волинського ВДАІ, СДСБЕЗ Новоград-Волинського МВ УМВС України в Житомирській області, ВПМ Новоград-Волинської ОДПІ, спеціалістів територіального управління Головавтотрансінспекції в Житомирській області та інспекторів ДПС взводу №3 роти ДПС ОДДЗ м.Житомир при УМВС України в Житомирській області та проводяться рейд-перевірки, спрямовані на виявлення та припинення діяльності нелегальних перевізників, вживаються заходи щодо їх усунення з ринку пасажирських перевезень. Лише за травень-червень 2011 року вказаними мобільними групами проведено 6 рейд-перевірок, у ході яких виявлено 11 суб’єктів господарювання, що надають послуги з перевезення пасажирів. Винні особи притягнені до адміністративної відповідальності.
Слід зазначити, що, незважаючи на вжиті заходи, спрямовані на припинення діяльності нелегальних перевізників, приділяється і увага суб’єктам господарювання, що надають послуги з перевезення пасажирів легальним шляхом, оскільки останні здійснюються також зі значними порушеннями законодавства. Так, лише працівниками Новоград-Волинського ВДАІ за червень-вересень 2011 року складено 67 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень на транспорті, основними з яких є випуск на лінію технічно несправних транспортних засобів; невиконання вимог припису особами, відповідальними за технічний стан транспортних засобів. Водії транспортних засобів, котрі здійснюють перевезення пасажирів, найчастіше притягуються до відповідальності за керування технічно-несправними транспортними засобами; керування транспортним засобом без відповідних документів; зберігання транспортного засобу, що використовується для перевезення пасажирів, поза встановленим місцем стоянки; перевищення встановлених обмежень швидкості руху та правил проїзду перехресть; за перевезення пасажирів понад максимальну кількість, передбачену технічною характеристикою транспортного засобу.
Крім того, у поточному періоді 2011 року за експлуатацію транспортних засобів — автобусів з технічними несправностями, що загрожують безпеці дорожнього руху, — працівниками Новоград-Волинського ВДАІ вилучено 12 талонів державного технічного огляду, 2 ліцензійні картки на транспортні засоби — автобуси, відносно одного суб’єкта господарювання внесено подання до УДАІ УМВС України в Житомирській області про розірвання договору з надання послуг пасажирських перевезень у зв’язку з невиконанням ліцензійних умов.
Слід зазначити, що допущення порушень Правил дорожнього руху під час перевезення пасажирів найчастіше призводить до дорожньо-транспортних пригод.
Пасажир повинен пам’ятати, що, скориставшись послугами нелегала-перевізника, відповідальність за власне життя та здоров’я лежить лише на ньому.
М.А.СМІРНОВ, помічник Новоград-Волинського міжрайонного прокурора, юрист 2 класу