ТЕПЛО ДЛЯ НОВОГРАДЦІВ МОЖЕ ПОДОРОЖЧАТИ НА 20%

ТЕПЛО ДЛЯ НОВОГРАДЦІВ МОЖЕ ПОДОРОЖЧАТИ НА 20%

\"ТЕПЛОУ «ТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» ЗАПЕВНЯЮТЬ, ЩО ГОТОВІ ЯКІСНО ПОДАВАТИ ТЕПЛО ДО ФУНДАМЕНТІВ БУДИНКІВ. А ДАЛІ ЗА ЯКІСТЬ ПОСЛУГИ ВІДПОВІДАЮТЬ ОСББ...
У минулому номері газета «Звягель-Інформ» вже писала в загальному про підготовку міста до зими. Нині детальніше зупинимося на тому, як підготувалося до роботи в цей непростий для комунальної галузі період наше головне теплопостачальне підприємство. Адже послугами «Теплокомуненерго» користуються 9 тисяч абонентів. А це, якщо брати до уваги, що середньостатистична родина складається з 2-3 осіб, — не менше 20 тисяч громадян. Звісно, ніхто з них не хоче повторення алчевської зими 2006-го... Тож, що зроблено колективом «Теплокомуненерго», аби новоград-волинці перезимували у теплих квартирах, — перше питання до директора підприємства Людмили ТОДОРОВИЧ.
— Упродовж ремонтного періоду замінено 412 м аварійних ділянок тепломереж. Зокрема, у мікрорайоні «Світанок» і поблизу котельні, що розташована по вул.Пушкіна, 8. Старі зношені труби замінено на сучасні, з пінополіуретановою ізоляцією, що дозволяє суттєво знизити втрати.
На котельнях по вулиці Островського, 58, і Соборності, 68, замінено по одному котлу. Також ці котельні переобладнано сучасними хімводопідготовчими установками. На котельні по вулиці Пушкіна, 44, виконані непрості роботи щодо заміни димової труби висотою 26 метрів. Проведено регламентні роботи з електрообладнанням та контрольно-вимірювальними приладами й автоматикою. Здійснено пневматичне випробування котлів і теплових мереж, ревізію теплових камер, засувок і насосного обладнання.
На сьогодні з 17 котелень підприємства 6 переведені на повне автоматизоване управління. Тобто, вони можуть працювати без операторів. Завершено переоснащення котельні по вулиці Медведєва, 13-А (на території лікарні), з природного газу на альтернативний вид палива — пелети. Це — паливні гранули, що виготовляються з відходів деревообробної промисловості. Використання в якості палива пелетів дозволить знизити споживання природного газу загалом по підприємству на 400 тисяч кубометрів за один опалювальний сезон.
Усе це дозволяє стверджувати, що «Теплокомуненерго» у повному обсязі підготувалося до початку опалювального сезону.
— Відомо, що ваше підприємство щороку проводить комплекс заходів щодо модернізації господарства. Але в місті є будинки, яким уже по півсотні років і більше. Чи готові їхні мережі витримати цю зиму?
— «Теплокомуненерго» подає теплову енергію до лінії розмежування між господарством підприємства й ОСББ (до фундаментів багатоповерхових будинків або ж до лічильників, якщо вони є). Що стосується наших мереж, то ми в них упевнені. Але, варто зауважити, що близько 10% актів готовності до опалювального сезону (зокрема, по «Морському») підписані із численними зауваженнями до балансоутримувача, тобто до ОСББ. Тож, якість і безперебійність послуги у таких будинках залежатиме від того, чи будуть усунені недоліки, зазначені у приписах.
— Нині чиновники усіх рівнів в один голос заявляють, що українців очікує непроста зима. Мовляв, утеплюйте оселі, бережіть тепло, оскільки може так статися, що його в достатку не буде. Що скажете з цього приводу?
— 30 вересня Новоград-Волинське «Теплокомуненерго» уклало договір із НАК «Нафтогаз України» на постачання природного газу. Але, станом на сьогодні, борг підприємства перед «Нафтогазом» за спожитий упродовж попередніх опалювальних періодів газ становить 5 мільйонів 50 тисяч гривень. І, хоча така сума боргу перебуває у межах різниці в тарифах за 2009, 2011 роки, що має бути компенсованою державою, це не може не турбувати. Адже ще за минулий сезон за спожите тепло населення заборгувало нам півмільйона гривень. Щоправда, борги на суму 310 тисяч наразі перебувають на розгляді в судах або ж у виконавчій службі.
Користуючись нагодою, звертаюся до споживачів теплової енергії із проханням вчасно розраховуватися за отримані послуги, оскільки НАК «Нафтогаз України» ставить перед нами жорсткі умови.
— Нині споживачів тепла хвилює тарифне питання. Що очікувати в цьому плані у новому опалювальному сезоні?
— Діючий на сьогодні тариф для населення становить 6,38 грн. за квадратний метр житлової площі, або 269,75 грн. за одну гігакалорію для будинків, що обладнані лічильниками теплової енергії. З огляду на ситуацію, що склалася з ціною на газ, ми подали на затвердження в НКРЕ розрахунки на коригування тарифів для населення у розмірі 7,8 грн. за квадратний метр житла (330 грн. за одну гігакалорію). Якою буде відповідь і коли вона надійде — невідомо. Тож, опалювальний сезон ми розпочнемо із тим тарифом, що діяв на завершення попереднього.
— А яким буде тариф на тепло для другої групи споживачів?
— Для підприємств і організацій 30 вересня вже скоригований тариф. Він зросте на 17%. Проте, знову ж таки, не можна сказати конкретно, коли це станеться, оскільки потрібен час на проходження процедури, типової для регуляторного акту. Тут варто додати, що підвищення тарифу очікується в розмірі 17%, а фактичний ріст вартості газу для потреб другої групи споживачів сягнув 86%. При тому, що витрати на газ складають 60% собівартості теплової енергії.
— Всі звикли, що опалювальний сезон розпочинається в середині жовтня, в районі 15 числа. Але в попередні роки, з огляду на погоду, тепло в батареї наших домівок починало надходити на декілька днів раніше (були відповідні розпорядження міського голови про початок опалювального сезону). Як буде зараз?
— Згідно з нормативними документами, підставою для початку опалювального сезону є падіння середньодобової температури до 8 градусів Цельсія. Причому, така температура має триматися впродовж трьох діб.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА