З ЮВІЛЕЄМ, ГІМНАЗІЄ!

З ЮВІЛЕЄМ, ГІМНАЗІЄ!

Школа… Скільки незабутніх років проведено у ній! Школа — другий дім. І кожен з нас мріє, щоб у цьому домі було тепло й затишно, надійно і спокійно, комфортно й легко.
Такий затишок у нашій гімназії створюють учителі, учні, інші працівники. Я називаю наш освітній осередок гімназією, хоч упродовж періоду, з огляду на певні обставини, назва змінювалася.


Так, у незабутньому 1991 році ми переступили поріг ошатної будови, ім’я якій — гімназія. Зустріла вона всіх радісною посмішкою, привітністю, доброзичливістю Світлани Максимівни Павловської. Це вона, енергійна, сповнена нових ідей, задумів і планів, з перших днів дала зрозуміти всім: тут працювати престижно, тут немає місця пересічним учителям. Переступив поріг гімназії — значить твори, видумуй, пробуй, пропонуй, шукай! І ми творили! Прекрасний директорський корпус на чолі із С.М.Павловською, до складу якого входили Н.М.Опанасюк, Л.М.Конончук, Н.О.Куценко, не давав нікому тупцювати на одному місці, кожен прагнув довести, що має право на високе звання — учитель гімназії.
Ми всі розуміли: щоб досягти вагомих результатів, варто працювати так, як ніколи!
Ті досягнення, якими гордиться гімназія нині, — це результат повсякденної наполегливої праці.
У гімназії працює 65 педагогів, з яких 12 учителів-методистів, 20 старших учителів. Всі вони об’єднані у 6 навчально-методичних кафедр: філології, точних, природничих, суспільно-естетичних наук, іноземних мов, початкових класів.
У гімназії кожен другий учитель — учасник конкурсу «Учитель року», а кожен третій — переможець міського конкурсу.
6 учителів вийшли переможцями та лауреатами обласного конкурсу «Учитель року».
Підсумки і результати наполегливої праці завжди визначає кількість переможців та учасників обласних і Всеукраїнських олімпіад.
Лідерами цього важливого процесу стали:
— Марія Олександрівна Євтушина, котра підготувала 51 переможця обласних олімпіад з хімії, двічі призером Всеукраїнських олімпіад був Іван Петров, а у Міжнародному екологічному фестивалі «Еко — 93» перше місце у конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт МАН та першу премію імені В.І.Вернадського отримала Волкова Світлана, Голояд Марина — диплом ІІІ ступеня.
— Марія Митрофанівна Панькевич за 18 років роботи в школі виплекала 40 переможців обласних олімпіад з фізики, одного — Всеукраїнської (Волков Володимир) та 2-х переможців Всеукраїнського етапу МАН (Какотко Олена й Какотко Анатолій).
— Валентин Володимирович Вітренко підготував 50 учасників-переможців обласних олімпіад та конкурсу творчих учнівських робіт у рамках МАН, близько 10 гімназистів були учасниками Всеукраїнської олімпіади; організував 15 поїздок гімназистів на стажування до німецької гімназії, і 8 разів німецькі учні приїздили до гімназії НВК.
— Галина Григорівна Осадчук — 16 переможців обласних олімпіад, 3 — лауреати обласного етапу конкурсу-захисту науково-дослідних робіт МАН, 2 переможці Всеукраїнських олімпіад (Боронь Олександр та Романюк Світлана).
— Ніна Василівна Тапал — понад 20 переможців обласних олімпіад із математики.
Важливе місце у прищепленні естетичних смаків займає робота Юрія Францовича Розбицького. Його ансамбль «Грація», створений у 1991 році на базі гімназії, без сумніву, є одним із кращих у області. Нинішнього року ансамбль вийшов переможцем міського конкурсу «Україна має таланти!».
Говоримо «школа», а розуміємо тих людей, котрі сіють вічне, добре, розумне. Без сумніву, ядро нинішнього вчительського колективу складає група вчителів, котрі працюють з першого дня її відкриття. Це — Кононцева Н.М., Осадчук Г.Г., Заїка Л.Я., Мальцева В.Ф., Євтушина М.О., Лук’янчук Т.Д., Юрченко О.М., Бутар Л.О., Бурковський В.П., Чернецький Ю.Л., Нужний І.Д., Олійник В.Д., Лісова М.С., Остапчук Г.С., Розбицький Ю.Ф., Розбицька Г.А., Гайдук Л.А., Осінська Г.К., Чернецька І.О., Будерацька Л.П., Гончарук О.М.
Та життя шкільне, як і будь-якої родини, вносить свої корективи. Багато з тих , хто закладав основи результативного та якісного навчання, нині перебуває на заслуженому відпочинку, залишивши в серцях колег та вихованців найкращі спогади: Руслан Созонтович Хрильов, Жанна Іларіонівна Василенко, Віра Марківна Мальцева, Олена Георгіївна Матюшко, Ніна Михайлівна Денисюк, Раїса Іванівна Бещук, Галина Костянтинівна Байнак, Світлана Максимівна Павловська, Марія Митрофанівна Панькевич.
За останні роки наша гімназія суттєво оновилась і помолоділа: впевненою і твердою ходою ввійшла нова генерація творчих і перспективних фахівців, здатних показати майстерний клас, підготувати конкурсантів і створити навчальні кабінети.
Гімназисти люблять молодих кумирів, закоханих у свій предмет, привітних і вимогливих, котрі самі мають глибокі знання й допомагають учням розвинути таланти, дають вихід дитячій ініціативі.
Але є кафедра учителів, результати роботи якої не визначаються олімпіадами та конкурсами. Ці фахівці є по суті першопрохідцями у велику й складну Країну знань, адже саме вони закладають фундамент усієї школи, допомагають школярам зробити перші кроки, спрогнозувати подальше їхнє навчання. Це вчителі початкових класів. Їх — 11 фахівців-майстрів, команда згуртованих, об’єднаних спільною ідеєю, близьких за поглядами, хоч різних характерами й уподобаннями. До складу вчителів початкової школи, котрі працюють з першого року в гімназії, ввійшли ще Світлана Василівна Олексійчук, Таїса Вікторівна Дорошенко, Ольга Петрівна Шевчук, Валерія Анатоліївна Хмільовська, Раїса Володимирівна Решетник, Віра Миколаївна Ляутова.
Двадцять років... Це мало чи багато? Якщо зважити на зроблене, то надто багато. Бо все, що надбано за насичені творчою працею роки, складає істинне життя.
Найбільшим визнанням престижу гімназії є те, що тут навчається 718 учнів, серед яких близько ста дітей колишніх випускників гімназії. Це вияв високої довіри батьків до навчального закладу. Приємно усвідомлювати: паростки проростають, наступність поколінь витримана, життя шкільне пульсує наполегливо і впевнено.
І важливу роль у цьому відіграє той факт, що на чолі колективу стоїть наполеглива й сумлінна команда, яку іменуємо «дирекція»: Юрій Антонович Рошка, Наталія Миколаївна Кононцева, Володимир Миколайович Яценко, Людмила Авксентіївна Гайдук, Вікторія Вікторівна Ломова, Галина Іванівна Марчук.
Дорогі колеги, любі гімназисти, високоповажні батьки, щиро вітаю всіх зі славним ювілеєм! Бажаю здоров’я, наснаги, енергії й творчих зусиль у нашій спільній благородній справі — навчанні і вихованні юної еліти незалежної України.
Зі святом — двадцятиріччям гімназії!
Г.ОСАДЧУК, учитель вищої категорії, учитель-методист