ЯК З НИМИ ЖИТИ ПОРЯД

Психіатри кажуть, що 75 відсотків жителів нашої держави страждають від різних психічних відхилень. Ці не зовсім нормальні персонажі живуть поруч із нами і часом добряче псують нервову систему здоровим людям. Тому варто навчитися їх розпізнавати, швидко виділяючи негативні риси характеру людини.
Про те, як розпізнавати і як правильно поводитися з подібними людьми, і піде мова нижче.

БОРЕЦЬ ЗА ІДЕЮ
Людина цього типу має невгамовну енергію та незламну силу волі. Причому, енергія його зазвичай спрямована в одне русло і частіше — на боротьбу проти когось. Приміром, бабуся-борець може влаштувати цілу тяжбу проти молодих сусідів, що живуть зверху, які, за її словами, надто голосно вмикають музику, тупають і всіляко порушують її спокій. Вона буде оббивати пороги чиновницьких установ, щоб добитися «справедливості». І, що найгірше, її заповзятливість зазвичай винагороджується, і вона досягає своєї мети. Бо перемоги вселяють у подібних людей незвичайну енергію, а поразки тільки розпалюють мисливський інстинкт.
Інший тип борця — «божевільний учений» — може все своє життя винаходити вічний двигун. Йому не важко звільнитися з пристойної роботи і цілими днями длубатися у власній «лабораторії». До речі, в «лабораторію» легко перетворюється сімейна квартира, якщо її завалити схемами та кресленнями. Плювати на те, що дружині і маленьким дітям неможливо жити в подібному безладді, плювати і на те, що їм потрібна матеріальна підтримка батька! У «божевільного ученого» вистачить совісті виказати дружині своє невдоволення тим, що вона не забезпечує родину, в той час, як він зайнятий справою.
До речі, особливістю характеру людини-«борця» є поділ усіх оточуючих на «друзів» і «ворогів». Друзі — ті, хто розділяє його ідеї, а вороги — всі інші. «Ворогам» не позаздриш. Адже «борець» володіє неабиякою силою волі і в своїй помсті йде до кінця.
Як спілкуватися?
Якщо ви не поділяєте точку зору «борця за ідею», то мовчіть про це, інакше маєте можливість нажити собі могутнього ворога. Але, якщо станеться диво, і ваші з ним цілі співпадуть, — єднайтеся! Завдяки «борцеві», ви досягнете багато чого. В інших випадках намагайтеся триматися від нього подалі. Оскільки негативні риси характеру цієї людини — підозрілість, агресивність, властивість, нечутливість до чужих ­проблем — поширюються на все його оточення.
НЕБЕЗПЕЧНИЙ ТИРАН
На жаль, людина, котра володіє цим типом характеру, не здатна контролювати власні спалахи гніву. «Тиран» звіріє від дріб'язкового приводу, а потім довго не може прийти до тями. Справа в тому, що його роздратування і злість накопичуються незалежно від обставин. У певні періоди «тирану» життєво необхідно знайти привід, щоб «зірватися» на комусь, інакше негативні емоції почнуть роз'їдати його зсередини.
Між спалахами злості тиран може виробляти цілком приємне враження, але це ненадовго.
Маленька плямочка на одязі або запізнення хоча б на хвилину на обід здатні зародити в його душі образу і гнів, який він тут же прагне зігнати на оточуючих. У моменти «страшного суду» близьким пригадуються всі їхні «гріхи». Злісний настрій може виникнути навіть сам по собі, без видимої причини. Іноді «чорний період» розтягується на кілька днів.
Ці люди вимагають беззаперечного підпорядкування собі, проте самі не виносять наказного тону. Егоїзм у них поєднується зі злістю і агресією. Іноді «тирани» настільки не можуть контролювати спалахи власної люті, що опиняються на лаві підсудних у якості винних у вбивстві. Судова психіатрія знає багато подібних випадків. Тому з «тираном» треба бути дуже обережними.
Як спілкуватися?
На жаль, негативні риси характеру «тирана» не переробиш, і періоди злості будуть завжди. Єдиний вихід — перестати з ним спілкуватися. Ну, а якщо скандал уже стався, то постарайтеся не сперечатися, уникайте протиріч і наказного тону, щоб не спровокувати новий спалах гніву. Коли-небудь лиходій «перебіситься», а ви зітхнете спокійно. Правда, ненадовго, і незабаром все повториться знову.
ЗІРКА ЕКРАНА
Зазвичай «зірковим» (по-науковому — істеричним) характером володіють не лише жінки, а й чоловіки з подібними рисами теж зустрічаються. Цих людей складно не помітити. Дама виглядає ­зухвало і підкреслено сексуально. Чоловік — яскраво і стильно. У нього завжди з собою дзеркальце, де він розглядає свою чарівну фізіономію. Цих людей не цікавить нічого, крім власної особи. Вони впевнені у своїй унікальності і думають, що про це повинні знати всі інші. «Зірки» не вміють слухати, зате талановито брешуть про свої достоїнства, багатство і любовні перемоги, роблячи це так майстерно, що самі починають вірити в те, що говорять.
Дружити із «зіркою» — небезпечно. Запевняючи ­подругу у власній відданості і вірності, вона безсоромно буде фліртувати з її чоловіком і обов'язково спробує спокусити його. Якщо це вдасться, то «зірці» не складе труднощів заявитися до ­подруги і розповісти про своє «падіння» в усіх подробицях. Зрадниця почне ридати, просити вибачення, говорити, що їй страшенно соромно за себе і за нього, що вона нічого не могла вдіяти, що він сам... Однак не варто їй вірити, адже чоловіка вона спокушала, щоб ще раз довести собі: «Я — краща за всіх, і всі чоловіки від мене шаленіють».
Як спілкуватися?
«Зірка» — це актриса (або актор). Такі люди відчувають потребу в увазі й тому привертають її до себе будь-якими способами, не гребуючи навіть аморальними. Щоб не розбудити вулкан негативних рис характеру людини-«зірки», захоплюйтеся її позитивними якостями: дотепністю, комунікабельністю, активністю. Інакше вона почне плести проти вас інтриги, тільки щоб звернути на себе вашу увагу. Ні в якому разі не допускайте жінку-«зірку» занадто близько до свого чоловіка — спробує відбити.
Звичайно, різновидів дивних персонажів набагато більше, ніж ми тут перерахували. Нерідко зустрічаються гримучі суміші з декількох типів, ­наприклад, «зірка екрану» + «борець за ідею». Проте навіть цей тип піддається контролю за допомогою вищеописаних прийомів спілкування.
Підготувала Лариса ГЕМБАРСЬКА