ВОНИ ВЖЕ ДОСТАТНЬО ДОРОСЛІ

Підлітковий вік називають перехідним, і рано чи пізно це чекає всі сім'ї. Тому не хвилюйтеся — ви в цьому не самотні, а значить із будь-якої ситуації вже хтось пробував шукати вихід. Звичайно, кожні зміни тривожать, але, попри всі бурі цього віку, сталим залишатиметься одне — дитина, як і раніше, потребує вашої любові та розуміння. Отже, як усе відбувається. Існує кілька основних особливостей підліткового віку, про які потрібно знати батькам.
ОСОБЛИВІСТЬ ПЕРША
Одного дня батьки помічають, що їхній син уже виглядає цілком по-дорослому. Дещо прийшовши до тями після усвідомлення цього факту, вони, відповідно, починають висувати йому цілком дорослі вимоги. Та найчастіше нічого путнього з цього не виходить, оскільки чадо постійно дивує і навіть вражає батьків вчинками, які швидше личать маленькій дитині, а не «такому здоровенному парубку». Пояснюється це ­просто: насправді соціальний та емоційний розвиток 13-літньої людини не завжди відбувається одночасно з фізичним, і тому часто цілком дорослий зовні підліток психологічно може бути ще дитиною. А спостерігається й зовсім протилежне, коли дитина має повільніші темпи фізичного та статевого розвитку, але вже цілком готова до виконання серйозних дорослих обов'язків. Такі невідповідності часто призводять до непорозумінь між підлітком та оточуючими його людьми. Батьки, які очікують дорослих рішень від сина, що виглядає зовні, як дорослий чоловік, можуть бути розчаровані його дитячими вчинками.
Що можна зробити. В принципі, нічого особливого. Просто зачекайте — мине ще трохи часу, і ваші очікування будуть винагороджені. І син чи донька порадують вас цілком відповідальними рішеннями та зрілими відносинами.
ОСОБЛИВІСТЬ ДРУГА
У підлітка формується новий спосіб власного фізичного «Я». Інтенсивний фізичний та статевий розвиток призводить до того, що тіло починає змінюватися надзвичайно швидкими темпами. Звикнути до цих змін зовсім непросто і пристосуватися до них складно. Треба повністю перебудовувати уявлення про себе. Казка про гидке каченя — це розповідь про підлітка. В цьому віці здається, що «я назавжди залишуся таким товстим та неповоротким», що «ці прищі ніколи не пройдуть». Такий підвищений інтерес до свого фізичного «Я» іноді набуває дуже яскравих проявів. Хибне сприйняття власної зовнішньої непривабливості примушує підлітка страждати. Він просто бунтує, бачучи, що зовнішність чомусь змінюється, причому далеко не в кращий бік, як здається її власнику. А, на додачу до цього, навіть найближчі люди не можуть зрозуміти страждань із цього приводу. В результаті, дівчинка починає випробовувати на собі різноманітні дієти, намагаючись позбутися «зайвої» ваги, а хлопчик шукає все нові «чудодійні» засоби від прищів. У цьому віці в геометричній прогресії підвищується інтерес до власного зовнішнього вигляду, гостро переживаються всі його недоліки — найчастіше вигадані. Для підлітка надзвичайно важливо, як оцінюють його оточуючі, особливо ровесники, що виливається в хворобливу потребу відповідати модним течіям. Його максималізм та захопленість творчими пошуками у зміні власного вигляду можуть іноді нажахати батьків та вчителів. І зараз будь-яке зауваження здатне викликати почуття неповноцінності та невпевненості у собі вашого чада.
Що можна зробити? Заспокойтеся і будьте тактовні — підліток дуже вразливий. Тому ваші насмішки, а то й презирливі висловлювання, тим більше, що найчастіше вони несправедливі, є просто неприпустимими. Пригадайте себе в юності, можливо, ви також «воювали» з батьками за право виглядати так, як вам подобається. А ще краще, коли ви будете тактовно допомагати підлітку в формуванні його іміджу. Пам'ятайте, період творчих пошуків мине, залишивши по собі лише спогади про чудові часи, коли найсерйознішою життєвою проблемою було питання, скільки дірочок зробити у вусі, або в який колір пофарбувати волосся. Ваше чадо подорослішає, і тому дуже важливо, щоб цей етап не залишив у душі неприємного осаду у вигляді невпевненості в собі чи низької самооцінки.
ОСОБЛИВІСТЬ ТРЕТЯ
Вважають, що підлітковий вік — це період кризовий та бурхливий. І мало не щодня батьки бачать підтвердження цього, спостерігаючи за своїм дитям. Настрої підлітка змінюються, як погода. Він може бути в один момент нестримно веселий, а через кілька хвилин — сумний та розчарований, зачиняється у себе в кімнаті і не хоче ні з ким говорити. Вже можна звикнути, що в 13-15 років ваші син чи дочка мандрують між оптимізмом та песимізмом, радістю й смутком, вірою та нігілізмом. Причому, ці коливання відбуваються часто і незалежно від зовнішніх обставин. Підлітку й самому буває важко зрозуміти причини таких змін настрою.
Що можна зробити? Перш за все, наберіться терпіння (здається, терпіння — головна чеснота, якою повинні володіти батьки підлітків). Не піддавайтеся депресивним настроям власної дитини. Найчастіше, це минає безболісно для обох сторін. Такі коливання настрою пов'язані з двома факторами. Перший із них — це фізіологія. Гормональні та фізичні перебудови призводять до таких от метаморфоз. Другий — ті ж самі пошуки себе, прагнення усвідомити власне місце в світі, які супроводжуються тривогою, що «я не такий, як усі», а так хочеться відповідати «міжнародним стандартам». Поясніть підлітку, що з ним відбувається, оскільки те, про що знаєш і чого очікуєш, сприймається набагато легше й простіше, ніж невідоме і незрозуміле.
ОСОБЛИВІСТЬ ЧЕТВЕРТА
Ваш малюк уже виріс настільки, що почав цікавитися питаннями статі, сексу та кохання.Тривога зростає до небувалих меж, коли вони раптом знаходять у сина в тумбочці порножурнали, або доня повідомляє, що сьогодні на уроці валеології вивчали, як правильно одягати презерватив. Ви можете випадково побачити, як донька цілується із сусідським хлопчаком... Чим закінчуються такі батьківські відкриття, загальновідомо — мама п'є валідол, тато тягнеться за паском…
Що можна зробити? Не панікуйте. Такий інтерес — явище цілком природне. Звичайно, тут багато підводних каменів. Ваше завдання — бути готовими до обговорення будь-яких питань сексуального життя із своїми дітьми. Але якщо ви будете надто сором'язливими, то освітою рідного дитяти з цих питань займуться ровесники, вулиця. І тоді у вас не буде жодних гарантій, що ті знання підуть йому на користь. Тому приготуйтеся, візьміть себе в руки і починайте переглядати усі фільми, які дивиться ваш підліток, обговорювати з ним, те, що відбувається на екрані і в житті також.
ОСОБЛИВІСТЬ П’ЯТА
Улюблене заняття вашого чада зараз — будувати теорії ідеального суспільства та розмовляти про глобальні проблеми на зразок походження Всесвіту. Філософствування — це ідеальний спосіб проведення вільного часу для підлітка. Він готовий годинами обговорювати складні абстрактні речі, про які, в принципі, нічого не знає. Причому висновки, які він робить, завжди претендують на абсолютну істину. Підлітки часто вражають оточуючих людей своїм ставленням до моральних цінностей. Те, що для дорослих здається правильним, можливим, принаймні прийнятним, для підлітка обертається складними філософськими пошуками: вони прагнуть відкрити новий моральний закон, який буде абсолютно істинним, і не можуть погодитися з тим фактом, що не існує ні абсолютного Зла, ні абсолютного Добра, що все у світі переплітається. Юнацький максималізм не дозволяє прийняти цей факт та повірити, що це правда. Батьки можуть нарікати на такі філософські пошуки.
Що можна зробити? Не поспішайте з висновками. Зараз у вашої дитини починається новий етап розвитку інтелекту, коли абстрактне здається цікавішим та важливішим, ніж дійсність (саме тому, що вона не знає жодних обмежень, крім логічних), і тому винаходження, а потім знищення «універсальних» законів та теорій стає улюбленою розумовою грою. Мине певний час, і цей етап також закінчиться, але ваша дитина підніметься на вищу сходинку інтелектуального розвитку. А може, стане навіть видатним ученим, хтозна?