ЯК ЗВЕРНУТИСЯ ДО СУДУ

(Закінчення. Початок у № 42)
Яким є строк звернення з адміністративним позовом?
За загальним правилом, звернутися до суду з адміністративним позовом можна протягом одного року з дня, коли ви дізналися або повинні були дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів (ст.99 КАС).
Якщо ви скористалися досудовим порядком вирішення спору, тобто оскаржили рішення, дії чи бездіяльність суб’єкта владних повноважень до органу чи посадової особи вищого рівня, але це не дало бажаного результату, то строк звернення до адміністративного суду починається з дня, коли ви дізнались про прийняте за результатами розгляду вашої скарги рішення.
Загальний однорічний строк застосовується в усіх випадках, коли законом не встановлені спеціальні (інші) строки звернення з адміністративним позовом.
Спеціальні строки зазвичай коротші від загального однорічного строку звернення і обумовлені специфікою відповідних відносин, у яких визначеності (стабільності) необхідно досягнути якнайшвидше.
КАС встановлює, зокрема, такі спеціальні (скорочені) строки звернення із адміністративним позовом:
1) для оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій — п’ять днів з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, рішень, дій чи бездіяльності, що мали місце до дня голосування, — також п’ять днів, але не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування, а рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, дільничної комісії з референдуму, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, — два дні з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності (ч.6-8 ст.172);
2) для уточнення списку виборців — не пізніше, як за два дні до дня голосування (ч.3 ст.173);
3) для оскарження рішень, дій або бездіяльності державної виконавчої служби — десять днів, а для оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій — три дні (ч.2 ст.181);
4) для усунення обмежень щодо реалізації права на мирні зібрання — як це випливає з ч.3 ст.183 КАС — з таким розрахунком, щоб суд міг вирішити справу і рішення у справі можна було виконати.
Іншими законами також можуть встановлюватися спеціальні строки для звернення до суду із адміністративним позовом. Наприклад, для звернення із адміністративним позовом щодо оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення (але не суду!) ст.289 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено десять днів із дня її винесення.
У відносинах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби громадянин може звернутися із адміністративним позовом протягом трьох місяців із дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення з публічної служби — у місячний строк із дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки (ч.1 ст.233 Кодексу законів про працю України).
При застосуванні положень про строки звернення з адміністративним позовом (за аналогією) необхідно враховувати також положення ст.268 Цивільного кодексу України щодо непоширення позовної давності (строку звернення до суду) на такі вимоги:
1) на вимогу власника або іншої особи про визнання незаконним (протиправним) правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, яким порушено його право власності або інше речове право;
2) на вимогу страхувальника (застрахованої особи) до страховика про здійснення страхової виплати (страхового відшкодування).
Якщо ви пропустили встановлений строк звернення з адміністративним позовом, то це не позбавляє вас права звернутися з адміністративним позовом і не може бути підставою для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження в адміністративній справі. Але таке пропущення може стати підставою для відмови у задоволенні адміністративного позову, якщо на цьому наполягатиме відповідач. Щоб цього не сталося, вам потрібно довести суду, що строк пропущено з поважних причин, тобто таких причин, що унеможливили своєчасне звернення. Але потрібно пам’ятати, що незнання закону про обмеженість строку звернення не буде визнано поважною причиною.
Як оформити та подати позовну заяву?
Адміністративний позов подається до адміністративного суду у формі письмової позовної заяви особисто позивачем або його представником. Позовна заява може бути надіслана до адміністративного суду поштою.
Позовні заяви реєструються та передаються суддям у порядку черговості. Суддя не пізніше наступного дня після надходження позовної заяви до адміністративного суду відкриває провадження в адміністративній справі, якщо відсутні підстави для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.
Звертаємо вашу увагу на те, що документи, які стосуються розгляду адміністративної справи (заперечення, додаткові письмові докази тощо), у судовому засіданні не приймаються. Їх необхідно надавати завчасно через відділ прийому для того, щоб суддя мав змогу ознайомитись із ними до початку судового засідання.