КОЛИ БОГ МОВЧИТЬ?..

Буває в житті людей усвідомлення, що Бог мовчить. Що робити в такій ситуації? Найперше, це — визнати свої помилки та примиритись із Богом. Тому що навіть, коли нам здається, що Бог мовчить, Він щось хоче нам цією мовчанкою сказати. В усякому випадку не варто в таких ситуаціях звертатись за допомогою до злих сил або ворожок чи віщунів...
Дивний випадок. Переляканий цар ізраїльський Саул звертається до ворожки. Як коментує сама Біблія цей випадок (1Цар.28:14-15 1кн. Самуїла)? Перше, на що ми звертаємо увагу, — те, завдяки кому Саул мав спілкування з померлим Самуїлом. По-перше, це була жінка-ворожка. По-друге, Бог відступив від Саула. Чому Господь не відповів Саулові ані в снах, ані через пророків? Тому що Саул і при житті не слухав Самуїла, як пророка Божого. Та й Господь давно відступив від Саула, як царя Ізраїльського, і в цьому винен був сам цар Саул, коли через непослух вирішив без пророка Самуїла принести жертвоприношення.
Яким чином Саул дізнався, що буде розмовляти з померлим Самуїлом? Ворожка змалювала «портрет» ніби Самуїла такими словами: «Виходить старий чоловік, зодягнений у довгу одежу». Під такий опис могли підходити майже всі старці-ізраїльтяни, котрі померли. Або принаймні половина всіх тодішніх померлих. Іншими словами, Саулу нічого не залишалось, як просто повірити в те, що перед ним саме Самуїл, а не хтось інший. Цей момент не є найважливішим. І все ж багато богословів сумніваються в тому, чи Саул справді розмовляв із померлим Самуїлом. Що ж це буде за спокій і радість у вічності для святих (таких як Самуїл), коли перша ліпша ворожка буде турбувати їх? Швидше за все, це був злий дух, який видавав себе за Самуїла. І не дивно, тому що Апостол Павло пише, що навіть диявол може приймати вигляд ангела світла (2Кор. 11:14)!
І тепер про найголовніше. Чи маємо право ми, християни, звертатись до різних ворожок та їм подібних? Що про це говорить Біблія? А Слово Боже категорично забороняє звертатися до всіх віщунів (повторення Закону 18:10-11). Та й сам Саул це чудово розумів. Оскільки перед тим він повиганяв із Краю ворожбитів та віщунів (ІСам. 28:3). І остання, теж дуже важлива думка. Що принесло таке звертання до ворожки та до померлих йому особисто? А наслідки були дуже-дуже гіркими. Цар Саул і військо Ізраїля програло битву, а сам Саул загинув! «І помер того дня Саул і троє синів його та зброєноша, також усі люди разом» (1Сам.31:б).
Який висновок може зробити кожен, хто читає цей уривок із Біблії? А він дуже простий! Завжди слухати Господа і виконувати тільки Його заповіді і веління. І ніколи, ніколи не звертатись через ворожок до померлих. Та й взагалі відмовитись від будь-якої практики звертання до ворожок. Тому що по-справжньому може допомогти тільки щире звертання в молитві до Всезнаючого Бога. Натомість, у нас є найкращий Ходатай, найкращий Посередник між Богом та людьми — сам Господь Ісус Христос. Тільки до Нього і через Нього ми маємо повне право з вірою направляти наші молитви, прохання та моління. Про це пише і нагадує апостол Павло до Тимофія 2:1-5.
Людмила ГОДМАН, студентка Житомирського Біблійного інституту