ВІЙСЬКОВІ ІНЖЕНЕРИ — НЕЗАМІННІ. НАВІТЬ У МИРНИЙ ЧАС

ВІЙСЬКОВІ ІНЖЕНЕРИ — НЕЗАМІННІ. НАВІТЬ У МИРНИЙ ЧАС

Знешкодження вибухонебезпечних предметів, допомога при ліквідації наслідків техногенних аварій, будівництво мостів і доріг — це лише найголовніше з того, чим можуть бути корисні інженерні війська для держави, як кажуть, по першому дзвінку. Певно, не в останню чергу через це, Указом Президента України №1399/99 від 27.10.99 р., за заслуги інженерних військ у зміцненні обороноздатності держави, встановлено свято — День інженерних військ, що відзначається щорічно, 3 листопада.
Напередодні професійного свята на запитання про історію і сучасність 12-го інженерного полку (в/ч А3814), що базується у Новограді-Волинському, відповів заступник командира військової частини з виховної роботи, підполковник ­Володимир БІЛОШИЦЬКИЙ.

— Володимире Павловичу, можна не сумніватися, що минуле інженерних військ насичене подіями й оповите героїзмом...
З такими екземплярами й бездоріжжя не лякає!— Історія інженерних військ нараховує століття. Статистичні дані показують, що тільки за роки Великої Вітчизняної війни інженерними військами було встановлено понад 70 мільйонів мін, знищено та виведено з ладу близько 10 тисяч одиниць техніки супротивника. За мужність та героїзм, проявлені в роки війни, 642 воїни інженерних військ удостоєні звання Героя Радянського Союзу, 773 інженерні частини нагороджені орденами, 204 — іменувалися гвардійськими.
Важлива роль інженерних військ проявилася при ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році.
Вони з перших днів приступили до виконання завдань у безпосередній близькості до реактора. Серед них була і наша частина, яку в той час очолював полковник Іванько.
Згадаймо мужність і героїзм воїнів-саперів під час війни в Афганістані. Ними було перевірено практично кожен сантиметр доріг, якими потім рухалися колони з бойовою технікою. Вони відновлювали мости та забезпечували прикриття позицій і районів розташування наших військ, добували та очищували воду.
— Зупиніться детальніше на основних етапах становлення 12-го інженерного полку.
— Історія частини бере початок з 1 вересня 1968 року, коли, згідно з директивою Головнокомандувача штабу Сухопутних військ, було сформовано 1591-ий окремий інженерний дорожньо-мостобудівельний батальйон — військову частину 07005, що розташувалася в Новограді-Волинському. Ядром для формування батальйону став особовий склад, направлений із частин та з’єднань Прикарпатського воєнного округу: 636-ий окремий інженерний дорожньо-мостобудівельний батальйон, 50-ий інженерно-саперний полк, 532-ий окремий понтонний мостобудівельний батальйон та частини 23-ої танкової дивізії.
Згодом, в ознаменування дня формування частини, було запроваджено свято — День частини. 1 вересня цього року наш інженерний полк відсвяткував 43-ю річницю з дня створення.
Військова техніка на службі у цивільнихНині 12-ий інженерний полк очолює полковник Микола Миколайович Борісов, котрий цьогоріч, напередодні 20-ої річниці незалежності України, Указом Президента Віктора Януковича, був нагороджений орденом Данила Галицького.
— Для підтримки, так би мовити, тонусу, кожна військова частина регулярно залучається до спільних навчань і операцій з іншими частинами. Їхньою метою є узгодження дій різних родів військ, перевірка й підвищення ступеня бойової готовності як частини в цілому, так і кожного її військовослужбовця зокрема. Розкажіть про участь 12-го інженерного полку в таких навчаннях.
— Роль інженерних військ стає дедалі більшою, адже в сучасному бою та в окремих операціях виникає необхідність швидкого влаштування загороджень, укриттів від засобів масового ураження. Це висуває підвищені вимоги до інженерних військ.
Упродовж останніх років підрозділи 12-го інженерного полку постійно брали участь в акціях співробітництва. Зокрема, проводили заходи інженерного забезпечення тактичних навчань «Чисте небо-2006» і «Артерія-2007», підрозділи нашої частини були задіяні на бригадних тактичних навчаннях 2008 року на Рівненському загальновійськовому полігоні, на 240-му Центрі підготовки підрозділів частина проводила заходи інженерного забезпечення тактичних навчань «Взаємодія-2010» та «Адекватне реагування-2011».
Наш полк також є учасником українсько-американських командно-штабних навчань, що проводяться на Яворівському загальновійськовому полігоні, — «Rapid Trident» (з 2008 по 2011 роки).
Встановити важкий механізований міст військові інженери можуть за 45 хвилинВійськовослужбовці полку брали активну участь у миротворчій діяльності під егідою ООН у Лівані, країнах колишньої Югославії, Сьєрра-Леоне, були у складі стабілізаційних сил із підтримання миру в Іраку. Нині 3-тя інженерно-саперна рота інженерно-саперного батальйону успішно пройшла­ першу та другу оцінку НАТО, за результатами якої визнана взаємосумісною та боєготовною.
— Одна з головних особливостей інженерних військ — вони і в мирний час регулярно залучаються до виконання складних, часом бойових завдань. У чому ці завдання, здебільшого, полягають?
— Тільки за часи існування інженерного полку десятки тисяч вибухонебезпечних предметів були знешкоджені військовослужбовцями цієї частини. Окремо хотілося б відзначити, що особовий склад 12-го інженерного полку був залучений до ліквідації наслідків пожеж на артилерійських складах у Новобогданівці та Цвітосі. Нині в полку проходять службу 54 учасники бойових дій.
Для вирішення важливих завдань на озброєнні інженерного полку є шляхопрокладачі, механізовані мости, понтонні парки, плаваючі транспортери, фортифікаційні споруди та інші багатофункціональні засоби інженерного озброєння.
Де б не були представники інженерних військ, вони завжди намагаються самовіддано виконувати свої обов’язки. Так, військовослужбовцями нашої частини надано допомогу місцевому населенню і, починаючи з 2006 року, побудовано 10 мостів: 8 — у Житомирській області, по одному — у Рівненській і Волинській. До речі, один із них, довжиною 56 метрів, у минулому році було споруджено у селі Вербівка Новоград-Волинського району. А найдовший міст — аж 96 метрів — встановили у 2009 році на Рівненщині, поблизу Вітковичів.
— Нещодавно наша газета писала про співпрацю 12-го інженерного полку й школи-інтернату, над яким ви взяли шефство...
— Особовий склад частини небайдуже ставиться до майбутніх захисників Вітчизни. За нашим інженерним полком закріплено два заклади: колегіум та Новоград-Волинська школа-інтернат. Із молоддю постійно проводимо заходи військово-патріотичного виховання та культурно-виховної і просвітницької роботи. Зокрема, в цьому році відбулися Дні відкритих дверей з нагоди 20-ої річниці незалежності України та з нагоди 43-ої річниці створення частини. Також у згаданих вище навчальних закладах було проведено «Уроки мужності» у рамках святкування Дня захисника Вітчизни. Вітаємо підшефних із новорічними святами, початком навчального року, влаштовуємо спортивні старти, на кшталт змагань із військово-прикладних видів спорту, проведених у школі-інтернаті.
Словом, кожен військово­службовець розуміє, що його справа — служіння Батьківщині, захист її суверенітету та недоторканності. Хотілося б відмітити, що теперішнє покоління військовослужбовців є гідним продовженням славних традицій інженерних військ.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ
Фото з архіву 12-го інженерного полку