«СОНЯЧНОМУ КОЛУ» — 15!

«СОНЯЧНОМУ КОЛУ» — 15!

\"«СОНЯЧНОМУУ ПАЛАЦІ КУЛЬТУРИ ВІДБУВСЯ КОНКУРС ВИКОНАВЦІВ ЕСТРАДНОЇ ПІСНІ
Останніми роками Україну з головою накрила хвиля різноманітних конкурсів: від «Караоке на майдані» до «Фабрики зірок-1, 2, 3, 4…». У когось голова від цього йде обертом, а інші вже не уявляють життя без шоу, в яких запалюються нові українські зірки. Талантів в Україні багато — цим вже нікого не здивуєш. Та й у Новограді не бракує — це підтвердив один із кастингів телеканалу СТБ «Україна має талант», що влітку проходив у нашому місті. В якому, до речі, і власних конкурсів вистачає. Один із «довгожителів» — це змагання вокалістів «Сонячне коло», що відбулося у Палаці культури у неділю, 6 листопада.

\"«СОНЯЧНОМУМісцевий конкурс естрадної пісні «Сонячне коло» цьогоріч відсвяткував своє 15-річчя. Щоправда, піком популярності його сьогодення не назвеш. З ностальгією пригадую «Сонячне коло» моїх шкільних років, коли участь у ньому брали як виконавці, так і молодіжні гурти. Суперництво між учасниками та їх вболівальниками вирувало не менш палке і затяте, аніж під час популярних заходів на кшталт «Міс Звягель», а на місцевому музичному Олімпі, після напруженої боротьби, з’являлися нові імена.
Сьогодні, на жаль, ажіотажу навколо конкурсу поменшало. Навіть, попри зростання популярності вокальних кастингів у країні. Так, стрибнути з місцевого конкурсу одразу в якийсь телепроект і зірвати з неба зірки — навряд чи можливо. Але ж починати потрібно з меншого, тому «Сонячне коло» цілком могло би стати для багатьох школою початкової майстерності. Тим паче, що судить його тепер професійне журі — фахівці музичної справи зі школи мистецтв: Лілія Полтавченко та Олена Білявська, професійний актор Валентин Ольшевський, відома виконавиця Валентина Підкаура, керівник ансамблю «Хміль» Микола Куркач.
\"«СОНЯЧНОМУУчасників ніби й вистачає — цього року, як і попереднього, заявки на участь подали вісімнадцять співаків. Серед них є талановиті та харизматичні, але помітно й інше: серед кращих — ті, хто вже брав участь у попередніх роках.
Режисер Олена Тимощук бачить у цьому позитив, адже помітно, як зростає рівень цих учасників: не досягнувши бажаних результатів, вони беруть участь у конкурсі знову, аби довести своє право на перемогу.
— Виконавці стають сильнішими, — говорить пані Олена, котра організовує конкурс вже шостий рік поспіль. — Вони дбають про довершеність виступу, залучають хореографію, аби глядачу було не лише що послухати, а й що побачити зі сцени. Приємно, що є й зовсім юні учасники. Цьогоріч наймолодшою стала шестирічна Марійка Скиба. Вперше конкурсне журі було настільки професійним — багато дітей представляли Школу мистецтв, тому правильно, на мою думку, було запросити для оцінювання їх же музичних наставників.
\"«СОНЯЧНОМУВтім є все ж таки дещо, що непокоїть. Чому принишкли сьогодні місцеві молодіжні гурти (чи є вони у місті взагалі?!), для яких «Сонячне коло» могло би стати зайвою можливістю засвітитися, нагадати про себе, — незрозуміло. Перевелися, бояться чи просто не цікавить формат конкурсу? Пасивність обдарованої молоді очевидна — силоміць тягнути на сцену ніхто нікого не буде, а от чи з’явиться нагода реалізувати свій талант за такої несвідомої позиції? Питання, як самі розумієте, риторичне.
Оцінювали конкурс у двох вікових категоріях: молодшій (від 5 до 12 років) та старшій (від 14 до 20-ти). Конкурсанти мали представити на розсуд журі дві пісні, одна з них обов’язково — українською мовою. Репертуар пісень виявився доволі різноманітним — від дитячих та народних пісень до відомих українських та зарубіжних хітів. Вже після першого етапу змагань визначилися лідери, котрі стали помітними як завдяки гарним вокальним даним та впевненості на сцені, так і завдяки умілому почерку творчих наставників (йдеться про постановку номеру, сценічне вбрання тощо).
У молодшій віковій категорії перемогла Марія Смоляр (ЗОШ №2), котра торік виборола друге місце, а цього разу не прогадала, прийшовши по перше. Ангеліна Котвицька стала другою у цій же категорії, Софія Вендер — третє місце.
\"«СОНЯЧНОМУУ старшій віковій категорії прогнозовану перемогу здобула Діана Георгієва, в музичному арсеналі якої вже чимало перемог із різноманітних українських та міжнародних конкурсів. Другий вихід виконавиці із піснею Гайтани «Діти світла» глядачі по праву назвали кращим номером конкурсу. Не лише через вокал Діани, а й завдяки підтримці ансамблю естрадного танцю «Модерн», творча співпраця з яким вже не раз дивувала глядача оригінальністю. Слід віддати належне керівнику Світлані Мамаєнко — її творче зростання помітне неозброєним оком, а цікаві неординарні ідеї хореографа учасниці ансамблю втілюють суперськи. Приємно, що є у нас такі своєрідні й не схожі на інших, колективи.
Студентка Житомирського музичного училища культури Олена Коростельова у конкурсі «Сонячне коло» виборола друге місце, а Петро Шевчук, котрого на кастингу «Україна має талант» телеканал СТБ відзначив спеціальним призом, — третє. Спонсором конкурсу виступив міський відділ культури, у подарунок переможці отримали музичну атрибутику: колонки, плеєри та інше.
\"«СОНЯЧНОМУТреба сказати, що кожен із цих лідерів заслужив перемогу у конкурсі, завдяки своїм вокальним здібностям. Кожен, попри молодий вік, вже є індивідуальністю, колоритною особистістю на сцені та має сміливість заявити про свій талант із головної сцени Новограда. Вагомих здобутків вам і надалі!
* * *

Конкурс пройшов, а у планах режисера та методиста ПК Олени Тимощук вже з’явилася нова цікава ідея — організувати у Новограді масштабне дійство на кшталт столичного «Майдансу». Задум полягає в тому, що участь у танцювальному шоу мають взяти усі наші школи. Ті ж навчальні заклади, де немає досі штатного хореографа, погодилися взяти під опіку керівники відомих місцевих хореографічних колективів. Адже їх підопічні участі у конкурсі брати не будуть, бо мають вищий рівень. Та й головне у цьому конкурсі не стільки танцювальна майстерність, скільки масовість, злагодженість рухів та цікава постановка танцю. Наразі задум підтримали як окремі хореографи, так і у відділі культури міської ради.
Новоград скучив за новими ідеями, тож дуже добре, що є люди, котрі беруться їх втілювати. Підтримаємо?
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА

\"«СОНЯЧНОМУ