НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКІХЛІБОРОБИ — НАЙКРАЩІ!

НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКІХЛІБОРОБИ — НАЙКРАЩІ!

ДО ДНЯ ПРАЦІВНИКІВ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА
Урочистості з нагоди Дня працівника сільського ­господарства у нас в районі відбудуться 16 листопада, о 10 годині. Тож щиро запрошуємо всіх жителів міста та району завітати на цю подію до міського Палацу культури, де буде можливість побачити тих людей, які вирощують хліб для Новоград-Волинщини, разом вшанувати їх працю, а також — побувати на концерті з нагоди свята і на виставці придбати все необхідне для столу — продукцію наших переробних підприємств.
Про те, з якими здобутками зустрічають своє професійне свято працівники сільського господарства Звягельщини, нам розповів начальник управління ­агропромислового розвитку РДА Р.М.КИРИЛЮК:

— Руслане Миколайовичу, а з якими здобутками сьогодні аграрії Новоград-Волинщини зустрічатимуть своє професійне свято?
— Наші аграрії мають чим пишатися. Насамперед, хочеться відмітити, що Новоград-Волинщина вперше подолала стотисячний рубіж з виробництва зернових культур — по всіх категоріях господарств обмолочено 101 тисячу тонн зерна, що на 28 тисяч більше у порівнянні з минулим роком, і врожайність на 7,7% більша, ніж торік. Це — з кукурудзою, а самого лише продовольчого зерна на 7 тисяч тонн намолочено більше, як у минулому році. Передовими господарствами у веденні сільськогосподарської галузі є такі як СТОВ «Птахівник», ПП «Граніт», ТОВ «Агросоюз», це — по лісостеповій зоні, а по господарствах поліської зони — «Галекс-Агро», ФГ «Аделаїда», ЗВК «Новоград-Волинський» (с.Івашківка), де найбільше вироблено валової продукції. Ці господарства є передовими і в розвитку галузі тваринництва. Тільки у сільськогосподарському товаристві «Птахівник» ­вироблено на 21 мільйон ­гривень валової продукції.
Також результативним у нас був рік по картоплярству. На цій культурі спеціалізується фермерське господарство «Аделаїда», де при урожайності 280 центнерів з гектара накопано 11 тисяч тонн картоплі. Нагадаю, що 30 серпня було введене в дію картоплесховище потужністю 7 тисяч тонн з активним вентилюванням, клімат-контролем, тобто це — найсучасніша споруда вартістю близько 10 мільйонів гривень. Це — великі потужні інвестиції даного підприємства у ту, як ми її ще називаємо, депресивну зону, що знаходиться на території Несолонської, Тупалецької сільських рад, у цьому регіоні, завдяки «Аделаїді», додалося багато робочих місць. Щоденно були задіяні на перебиранні картоплі біля ста чоловік, працювало три комплекси, і тепер маємо насіннєвий матеріал як для жителів Новоград-Волинського району, так і для східної та південної частини України.
ТОВ «Агросоюз» (с.Орепи) — провідне господарство з вирощування льону-довгунця, єдине на Житомирщині, вибрали 420 гектарів льону, отримали тресту. І тепер ця сировина на власному льонозаводі переробляється на льоноволокно з подальшою реалізацією як в межах нашої держави, так і за межі України. Дане підприємство розвиває зернову базу, вирощує кукурудзу на зерно і отримало найвищу врожайність. Там стоїть потужна сушарка, завдячуючи якій проводиться сушка озимого ріпаку, сої і кукурудзи, тобто експортних культур, які господарство вирощує і реалізовує. Має гарні фінансові показники.
А безперечний лідер із виробництва зернових культур — СТОВ «Птахівник». Саме там отримана найвища врожайність, якщо взяти до уваги з кукурудзою, то сьогодні це — 70 центнерів із гектара.
— Дуже високий показник, мабуть, і на рівні України — один із найкращих?
— Звісно, якщо врахувати, що це урожайність ранніх і пізніх зернових культур, то вона і є десь на рівні рекорду України. Однієї лише кукурудзи зернової вирощено
на площі 2700 гектарів.
У зв’язку з цим ще й сьогодні проходить обмолот кукурудзи на зерно і послідуюча його реалізація. Постійно покращується матеріальна база даного підприємства, розширюється елеватор, який зможе зберігати до 15 тисяч тонн зерна.
— Руслане Миколайовичу, який нині стан справ у галузі тваринництва?
— Хотілося б відмітити ПСП «Граніт», яке очолює Титяневич Валентина Степанівна. Там вироблено тваринницької продукції на 7 мільйонів 240 тисяч гривень, і на цьому підприємстві не лише найбільший вал молока, а й найбільша кількість поголів’я корів. До речі, варто зазначити, що в «Граніті» гармонійно розвивається як тваринництво, так і рослинництво — Валентині Степанівні вдається гідно і на високому рівні продовжувати справу свого батька — Героя Соціалістичної Праці, Заслуженого працівника сільського господарства Степана Гавриловича Сидорчука.
У даному сільськогосподарському підприємстві надоєно за 10 місяців 16395 центнерів молока. Це до минулого року — 31% росту.
Звичайно, великий внесок у покращання показників у галузі тваринництва зробило ПП «Галекс-Агро», де було ввезено 400 нетелів, котрі вже отелилися, і розтели йдуть по другому разу. Тут надоєно 14 тисяч 100 центнерів молока, а на одну корову надій склав 4365 кг за 10 місяців, тож буде подолано в будь-якому випадку 5000-ий рубіж. Молоко виробляється найвищого гатунку, і, відповідно, найвища середня реалізаційна ціна. Воно відправляється на підприємство «Рудь» у місто Житомир і користується великим попитом. Нам би в район ще таких кілька сільськогосподарських підприємств і можна сказати, що проблема з сировиною в регіоні була б вирішена.
Крім того, у даному господарстві утримується 600 голів ВРХ на відгодівлю. 28 жовтня в «Галекс-Агро» приїхала телевізійна компанія, особисто я її супроводжував. Разом із представники ЗМІ були приємно вражені і тією кількістю поголів’я, і тією доїльною залою, і порядками, які тут ведуться. У перспективі планують займатися і виробництвом продукції, і завезенням м’ясного поголів’я порід із Франції для вирощування у відгодівлі з наступною реалізацією поголів’я на м’ясо.
Це — щодо наших передовиків. А в цілому можна сказати, що район має гарні показники по тваринництву, за даний період до минулого року збільшено виробництво молока додатково на 14% — найкрайщий показник в області, поголів’я ВРХ збільшено на 4% в тому числі на 10% збільшего поголів’я корів.
17 листопада пройдуть урочисті збори, присвячені Дню працівників сільського господарства. Вони відбудуться у Житомирському обласному музично-драматичному театрі, і всім нам приємно буде почути про те, що Новоград-Волинський район — знову на першому місці, як і у минулому році.
Найвдаліший із проектів цього року — плодово-ягідний, втілений на території Барвинівської сільської ради, в селі Барвинівка, де в цьому році було посаджено 20 га малини і 130 га високорослої американської чорниці. На дане підприємство їздило багато спеціалістів і фахівців переймати досвід. Хочу сказати, що все, що є передове у світі, вкладене у це виробництво. Мудрі, грамотні керівники, які все новітнє зі світу звозять туди: і ізраїльську систему поливу, і бразильську технологію вирощування і американські сорти, і гібриди, які літаками приво­зяться сюди і вирощуються у теплицях даного підприємства.
Але на повну потужність запрацює підприємство, тобто отримає врожай ягід, лише у 2013 році. Поряд з цим пройшли випробування гібриди сої, кукурудзи, і додатково буде задіяно біля 600 га ріллі в селі Тальки. Ми знаємо, які там не досить продуктивні землі, але в той же час підприємство їх освоїло і буде територію весною засівати ярими культурами. Навіть у цьому, такому несприятливому році, на ділянках отримано по 24 центнери з гектара врожайності сої, за 70 центнерів з гектара кукурудзи. Це говорить про те, що поганої землі не буває, а буває мудрий підхід до землі, мудре керівництво і вкладання грошей.
Додатково слід відмітити, що у Новоград-Волинському районі тільки у цей рік освоєно більше 200 гектарів перелогів. За показниками поточного року, 21 господарство отримає
28 мільйонів гривень прибутку, що більше на 7,9 мільйонів гривень. Три господарства ­отримають 300 тисяч збитку, це менше на 3,8 мільйонів гривень. Тож господарювання стає більш ефективніше.
Виробництво валової продукції, у порівняльних цінах збільшено на 7,3 мільйонів гривень, в тому числі за рахунок продукції рослинництва — на 5,9 мільйонів і на 1,4 мільйона продукції тваринництва. Додатково в цьому році господарствами закуплено нової техніки на 17 мільйонів гривень. Це говорить про те, що галузь сільськогосподарського виробництва — перспективна, і у подальшому надіємося на зріст показників і покращання умов оплати праці жителів села. Були такі дні, що більше 100 найманих працівників трудилося в день. Коли ж була нехватка робочої сили, то залучали працівників із сусіднього Баранівського району, з Кам’яного Броду.
Сьогодні ведення сільського господарства — це один з видів бізнесу. Такий же самий бізнес як торгівля, як промислове виробництво, вугільнодобувна галузь і багато інших.
На рівні держави необхідно створювати гарні умови для розвитку сільськогосподарського бізнесу. Тобто, не забороняти експорт, а відкрити можливість для вивезення сільськогосподарської продукції. До речі, у ранковій телепрограмі «Ера» прозвучало, що долар в Україні дещо знизився відносно гривні у зв’язку з тим, що отримали перші мільйони за збіжжя, за зерно продовольче і фуражне, яке пішло на експорт за кордон. Тобто, це така галузь, яка формує запас валюти у державі. Звичайно, в цьому бізнесі виграє той, у кого є оборот обігових коштів, хто має доступ до кредитів. Тобто той, хто має заставу, як і в будь-якому бізнесі. Сьогодні відсотки надзвичайно високі, жорстка політика фінансування сільськогосподарських підприємств. Проблема полягає в тому, що малі і середньотоварні сільгосппідприємства не в змозі взяти такі кредити.
Маючи нагоду, хочу всім хліборобам Новоград-Волинщини побажати, в першу чергу, міцного здоров’я. Хочеться, щоб вони були самодостатні і заможні, щоб люди села розумілися і переймалися тим, що вони є годувальниками нашої держави і міського населення. У нас 1200 чоловік, котрі працюють у сільгосппідприємствах, годують 48 тисяч населення району і 50 тисяч населення міста. Тож їм хочеться в переддень свята побажати витримки і, звичайно, гарної погоди, бо від неї залежать статки, а ще — успіхів у всіх починаннях!
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА