21 ЛИСТОПАДА — СОБОР АРХIСТРАТИГА МИХАЇЛА

21 ЛИСТОПАДА — СОБОР АРХIСТРАТИГА МИХАЇЛА

У церковному календарі 19 листопада (6 листопада за ст.ст.) зазначено, як спогад про чудо Архістратига Михаїла, що сталося в Хонех (Колосах), а день 21 (8 ст.ст.) листопада — Собор Архістратига Михаїла й інших небесних сил безплотних. У народі обидва дні називаються Михайловими.
Церква шанує Михаїла, як захисника віри християнської й поборника зла і темних сил. Свято Собору, тобто сукупність святих ангелів на чолі з архангелом Михаїлом, встановлено на початку ІV століття. Культ ангелів (з грецької «вісник») у християнстві грає важливу роль. Вони є посередниками між Богом і людьми.
Священне Писання, розповідаючи про появу ангелів різним людям, називає власними іменами лише декількох із них, очевидно, лише тих, які виконують особливу місію перед Богом. У канонічних писаннях це — Михаїл та Гавриїл, а в неканонічних — Рафаїл, Уриїл, Салафіїл, Іегудіїл і Варахіїл.
У ІV столітті Діонісій Ареопагіт написав твір «Про небесну ієрархію». Невдовзі він був прийнятий церквою за канонічний. Згідно із цим вченням, ангели є абсолютно безтілесними істотами і поділяются на три групи та дев’ять чинів. До першої групи належать серафими, херувими і престоли. До другої — володарі, ангели сили та ангели влади, до третьої — ангели начальства, архангели й ангели.
Архангел Михаїл у Писанні називається «князем», «вождем воїнства Господнього», він — борець проти диявола і різного беззаконня серед людей. Звідти й церковна назва архістратиг, тобто старший воїн, вождь. У книзі «Одкровення» саме він є головним воїном у війні проти сатани-змія: «І сталася війна на небі: Михаїл і ангели його воювали проти дракона, і дракон, і ангели його воювали проти них, але не встояли, і не знайшлося їм місця на Небі. І поборений був великий дракон, древній змій, що зветься Дияволом і сатаною». Саме архангел Михаїл постійно бореться із сатаною і, за переконанням християн, він разом із Ісусом Христом проведе і вирішальну битву. На іконах архістратига Михаїла зображено з вогняним мечем, що вбиває змія.
Свято Михайла дуже шановане народом і християнською церквою. «На Михайла працювати — може пан Біг покарати», — говорили селяни. І в народній уяві Михайло — лицар, котрий бореться із чортами та усією нечистю. Це — архангел, який стоїть в обороні людини перед злою силою.
На честь архістратига Михаїла в церквах проходили молебні, а потім відбувалися застілля та престольні празники у тих місцевостях, де були збудовані храми на його честь. Згодом люди йшли додому, де господині подавали святкові обіди. В Україні архістратига Михаїла вважають своїм покровителем мисливці.