«ПИТАННЯ ЗЕМЛІ НАБУВАЄ ДОЛЕНОСНОГО ЗНАЧЕННЯ»

«ПИТАННЯ ЗЕМЛІ НАБУВАЄ ДОЛЕНОСНОГО ЗНАЧЕННЯ»

16 листопада аграрії Новоград-Волинщини відзначали своє професійне свято — День працівників сільського господарства. З цього приводу відбулися урочистості в міському Палаці культури імені Лесі Українки, на які з усього району приїхали кращі представники сільськогосподарських підприємств.
Також на урочистості завітали поважні гості, серед яких — наш земляк, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. На святі були присутні народний депутат України Микола Рудченко, голова обласної державної адміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, перший заступник голови обласної державної адміністрації Микола Олещенко, депутати обласної, районної та міської рад, керівництво району та міста.

У фойє Палацу культури гостей свята зустрічав військовий духовий оркестр 30-ї окремої механізованої бригади Новоград-Волинського гарнізону. Також тут була організована виставка продукції місцевих виробників, серед яких хлібопекарську продукцію представив ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод», натуральні соки, консервовані фрукти та овочі — ТОВ ВКФ «Смолка», була презентована продукція рибного цеху «Полюс», районного споживчого товариства, м’ясні вироби Новоград-Волинського м’ясокомбінату та Пищівські ковбаси, виставку сільськогосподарської продукції представили ФГ «Аделаїда» с.Тупальці, ФГ «Кредо» с.Орепи та ПСП «Граніт» с.Токарів.
Особливу увагу присутніх привернув виступ нашого земляка Володимира Михайловича Литвина, який на початку зазначив, що прибув сюди не як Голова Верховної Ради, а насамперед — як вдячний син рідної землі:
— Є головне, вічне, що має залишатися у кожному з нас, — щиро і душевно звернувся В.М.Литвин до хліборобів, — це — бути людиною, людиною, яка пам’ятає свій батьківський код. І саме це мене приводить за першої нагоди і можливості сюди, на Житомирщину, на Новоград-Волинщину, у Слободу Романівську. І сьогодні, у день свята, я вважаю за необхідне сказати слова подяки доярці, механізатору, їздовому, всім тим, хто працює і живе надією на краще, утримуючи таким чином сім’ю свою, господарство і всю країну. І робить все це без гучних слів, без великої патетики, а мозолями, серцем, душею. Думаю, що кожен із нас у такі моменти, такі хвилини згадує своїх батьків, які працювали в ланці, у тракторній бригаді, на фермі і, ставши на ноги, уже знали свій обов’язок, знали, що потрібно робити, і робили цю роботу, і передавали працелюбність та любов до рідної землі своїм дітям.
У ці дні скрізь вшановують аграріїв, але сьогодні, як ніколи, потрібно розуміти, яким необхідним нині село є для України. Я попросив би вас звернути увагу на одну обставину: якщо брати керівний склад держави, центральних органів виконавчої влади, — можна відзначити, що там практично немає виходців із села, а відтак, домінує технологічний підхід. А саме такий, що земля — це ринкова категорія, на яку потрібно відповідним чином робити ставку. І, зверніть увагу, що пережили наші батьки після 17-го року, коли люди втратили все, що можна було втратити. А відтак сьогодні ключового, фундаментального, доленосного значення набуває питання землі.
Що таке закон про ринок землі? І в результаті — прийняття його. Що може очікувати нас? От пишуть, що завтра Верховна Рада має розглядати цей закон. Я розумію, що ми не можемо відійти і не розглядати це питання. Але як розглядати, яку основу закласти і що ми розуміємо під темою «ринок землі»? Потрібно, щоб земля мала ціну. Я в цьому бачу сіль і корінь, і призначення того закону, який має бути вироблений, узгоджений і прийнятий. Щоб селяни розуміли, що, маючи земельний пай, вони мають запас, вони мають багатство, яке буде зростати в ціні. Я сподіваюсь і розраховую, що ми знайдем компромісне рішення, аби ті законопроекти, які направлені, розглянути, один із них визначити, як основний, направити його на повторне перше читання, створити відповідну групу людей, включаючи тих, які живуть, працюють на землі, і виробити закон, який був би прийнятний для країни, який би давав людям і державі перспективи.
Я хочу, щоб люди, які все життя пропрацювали на землі, мали захист у вигляді земельного паю, рівно ж, як і наступні покоління.
У нас повинна бути філософія, реалізм здорового глузду, що земля для нас — не просто економічна категорія, це — спосіб життя, основа, наша духовність і наша ментальність. Селяни — це люди, які знають, що таке робота, вміють працювати, мають широку і щедру душу, доброту, вроджену мудрість. І це, я переконаний, давала і буде давати земля для кожної людини.
Мене особливо непокоїть те, що відбувається у країні в останній період. Це — нагнітання всезагальної озлобленості і намагання подати державу в ролі головного визначального батька, який все дасть.
Достатньо тільки в нього наполегливо вимагати, як це робили в дитинстві.
Знаєте, нічого абсолютно не дасть, якщо в нас не буде розуміння, відповідальності і спільної роботи. Не можна допустити, щоб країна була втоплена у всезагальних претензіях.
Користуючись нагодою, я складаю вам всім подяку за те, що ви так терпляче живете і працюєте, бо я дивлюся статистику, читаю матеріали, що мені готували до цієї поїздки, до цієї зустрічі. В районі — 10 партій, але ви знаходите спільну мову, це дає розуміння, що в нас має бути одна партія — Партія поліщуків. Партія людей. Для того, щоб країна мала перспективу.
Скажу відверто, я вранці і ввечері молюся Богу, — в тому числі й для того, щоб ті плани, які є у проекті Державного бюджету, на виході не залишилися, щоб вони були реальністю у плані надання допомоги і Новоград-Волинщині, і Житомирській області.
Щиро вітаю вас усіх із цим святом — Днем працівника сільського господарства. Натхнення вам у праці і гідного життя в рідній державі. Я вірю, що так буде.
Щодо успіхів, з якими нинішнє професійне свято зустріли трударі полів і ферм Новоград-Волинщини, говорив у своєму виступі голова районної державної адміністрації С.І.Лавренюк.
«Основною цінністю і мірилом багатства і добробуту було і буде зерно. Хочу відмітити, що по всіх категоріях господарств у районі в цьому непростому році намолочено 100,1 тисяч тонн зерна — це вперше подолано стотисячний рубіж за роки незалежності. Середня врожайність склала 36,2 ц/га, що на 7,7 ц/га більше до минулого року та збільшено валове виробництво на 28,3 тисячі тонн», — відзначив Сергій Іванович. Він також подякував В.М.Литвину, керівництву області за підтримку та сприяння у виділенні коштів державної субвенції на розвиток району.
Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Віктора ТИМОЩУКА