«ЩОБ КОЖЕН ВІД НАС ВИХОДИВ З УСМІШКОЮ!»

«ЩОБ КОЖЕН ВІД НАС ВИХОДИВ З УСМІШКОЮ!»

Г.В. Красічкова, головний лікар Новоград-Волинського міськрайонного медичного об’єднання27 ЛИСТОПАДА — 20 РОКІВ НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ МІСЬКРАЙОННОМУ СТОМАТОЛОГІЧНОМУ МЕДИЧНОМУ ОБ’ЄДНАННЮ
Міське і районне стоматологічні відділення «злити» в одне медичне об’єднання було вирішено Міністерством охорони здоров’я України в 1991 році. Звичайно, стоматологічну допомогу населенню міста і району надавали ще до створення цього об’єднання, і в складі Новоград-Волинського міськрайТМО, і районні лікарні. Про те, що змінилося за ці роки в даній структурі, яка її нині матеріально-технічна база, ми попросили розповісти Галину Володимирівну Красічкову, головного лікаря Новоград-Волинського міськрайонного стоматологічного медичного об’єднання.

— Галино Володимирівно, може, почнемо трішки з історії, про перших працівників стоматологічного відділення?
— Перші згадки про зуболікарську допомогу нам вдалося знайти в книзі «Новоград-Волинський — історія міста». Це — перша спроба видання фундаментальної історії нашого міста, у написанні якої взяли участь місцеві краєзнавці. Цитую: «У 1897 році проводилася реформа, наслідком якої стало збільшення кількості лікарів та молодших медпрацівників у місті та повіті. Зокрема в місті працювало 9 лікарів, практикували також військові лікарі, які опікувались 18-им Вологодським полком. Працювали дантисти: В.Голендер, А.Штеренберг, Т.Папгер, Н.Шляхман». Хоча, на мою думку, ці шановані, віддані своїй професії лікарі все-таки були не першими в Новограді-Волинському.
Ось із такою усмішкою приходять пацієнти на прийом до Т.М.Кардаш, лікаря-стоматолога дорослого відділенняАле про любов та відданість своїй професії свідчить і те, що за ці роки в нашому колективі склалися і сімейні династії. Я не можу не згадати Антона Васильовича Стаднюка — чудового лікаря та керівника, зараз працює та успішно продовжує його справу дочка Тетяна Антонівна. Василь Леонтійович Мельник теж був хорошим лікарем, а нині його роботу продовжує дочка Ольга Василівна Назарчук. Зубний лікар Надія Іванівна Степанюк є чудовим наставником своїй доньці Світлані Дмитрівні Потапчук — лікарю-стоматологу-терапевту вищої категорії. Діти стали лікарями у зубних техніків Валентини Степанівни Васильчук, Владислава Анатолійовича Ранчевського, Ольги Петрівни Лісової, Миколи Васильовича Козачка, а у зубного техніка Віри Костянтинівни Загородньої, син Ігор, — один із кращих зубних техніків ортопедичного відділення. Марина Анатоліївна Красічкова — лікар-стоматолог вже у третьому поколінні.
— Безперечно, це цікаво. Династії існували й існують у багатьох професіях. Та повернімося до нашого часу. Однак, пригадую довжелезні черги до стоматологів. Чи є вони сьогодні?
— Звичайно є. Якщо лише за останній рік було прийнято 111 тисяч 292 хворих, 880 осіб спротезовано, то за 20 років можна тільки уявити — скільки людей були вдячні нам за допомогу, скільком людям було повернуто посмішку.
— А яку саме допомогу надаєте населенню?
В.В.Ранчевський, лікар-стоматолог дитячого відділення перед початком лікувальних процедур— Нині міськрайонним стоматологічним медичним об’єднанням (яке є одним із найбільших в області) надаються всі види стоматологічної допомоги: терапевтична, хірургічна, ортопедична, ортодонтична. Практично у всіх школах працюють стоматологічні кабінети. В нічний час та у вихідні допомогу надають ургентні лікарі-стоматологи. Разом із тим, у районі функціонує 19 стоматологічних кабінетів, а у віддалені села Новоград-Волинщини виїжджає пересувний стоматологічний кабінет.
— Галино Володимирівно, раніше, скажімо, була одна державна стоматологічна клініка, альтернативи ­практично для хворих не було. Тепер зубні приватні клініки ростуть, як гриби після дощу. У них — сучасна техніка, ніби якісніше лікування, гарантія. Як це прокоментуєте?
— За 20 років багато чого змінилося і в нашому об’єднанні. Стоматологія — це галузь, що дуже швидко розвивається, і ми також намагаємося не відставати від часу, освоюємо нові методики — займаємося реставрацією зубів (із використанням фотополімерів), бюгельним протезуванням, металокерамікою. До речі, зі складними стоматологічними патологіями люди звертаються лише до нас. Разом із тим, у нас працюють висококваліфіковані лікарі, медичні сестри, зубні техніки. 17 лікарів із вищою та першою кваліфікаційною категорією. За останні роки оновлювалася матеріально-технічна база, за що ми дуже вдячні місцевій владі. Так, уже в цьому році ми при­дбали ще одну нову сучасну стоматологічну установку. Та основною подією стало для нас, і особливо для пацієнтів, відкриття рентгенологічного кабінету, який обладнаний сучасним цифровим дентальним рентгенапаратом. Замислів та планів у нас багато. Хочеться значно покращити надання стоматологічної допомоги населенню, особливо у віддалених селах району, придбавши новий пересувний стоматологічний кабінет. Хочеться також, щоб у достатній кількості було сучасних пломбувальних матеріалів, аби ми могли всім надавати безкоштовну, якісну стоматологічну допомогу.
— Кого з працівників міськрайонного об’єднання хотіли б відзначити?
— Важко когось виокремлювати. Але, окрім вищезгаданих, не можу не назвати таких лікарів як Тетяну Миколаївну Кардаш, Володимира Анатолійовича Потапчука, Галину Олексіївну Лавренюк, Оксану Аркадіївну Василюк, Тамару Володимирівну Німець, Ярослава Миколайовича Дегнера, Володимира Адольфовича Лободзінського, Василя Михайловича Цірика. Медичних сестер: Галину Іванівну Пустову, Світлану Василівну Козакевич, Ірину Василівну Григор’єву; зубного техніка — Івана Володимировича Ковальського. З нагоди свята хочу всім побажати міцного здоров’я, щастя, добробуту, затишку в сімейному колі. Та головне — сумлінної, відданої праці, щоб кожен із пацієнтів завжди від нас виходив задоволений і — з усмішкою на вустах!
— Дякую за розмову!
Розмовляв Микола МАРУСЯК
Фото Віктора ТИМОЩУКА