АВТОНОМНА КОТЕЛЬНЯ — ГРІЄ І ЗАОЩАДЖУЄ

АВТОНОМНА КОТЕЛЬНЯ — ГРІЄ І ЗАОЩАДЖУЄ

На часі перед усіма постають проблеми енергоефективності та економії. Особливо, коли йдеться про бюджетну сферу, де, як відомо, завжди скрутно із фінансуванням. Керуючись саме цими критеріями, керівництво міста втілює в життя проект облаштування автономних котелень у закладах освіти.
Вчора, 24 листопада, відбулося урочисте відкриття нової котельні ЗОШ №9. Ця подія відбулася завдяки допомозі Голови Верховної Ради України В.М.Литвина, який посприяв виділенню 17 мільйонів гривень нашому місту — підкреслив у своєму виступі міський голова Володимир Загривий, вітаючи присутніх із запуском котельні.
Керівник навчального закладу Віктор Мельник підкреслив той факт, що тепер опалення школи, а це 5700 метрів кв. площі, обходитиметься удвічі дешевше! Причому, трапився цікавий історичний збіг — сучасні італійські котли встановлені у тому самому приміщенні, в якому містилася котельня ще піввіку тому... От лишень різниця у тому, що нове обладнання повністю автоматичне і надзвичайно економне, що особливо важливо, зважаючи на постійне зростання цін на блакитне паливо.
Керівник КП «Новоград-Волинськ-теплокомуненерго» Людмила Тодорович розповіла, що загальна вартість такої автономної котельні — порядка 320 тисяч гривень. Всього там встановлено 5 котлів, що працюють в автоматичному режимі, — залежно від навколишньої температури, забезпечуючи необхідне тепло. За підрахунками фахівців, окупиться такий проект протягом півтора опалювальних сезони. Начальник управління освіти Ольга Ільяхова повідомила, що всього таких котелень буде встановлено більше десятка, що дозволить зекономити чималі бюджетні кошти.
Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Віктора ТИМОЩУКА