ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

Широке коло читачів цікавлять особливості, пов’язані з Таїнством Хрещення. На запитання відповідає намісник Свято-Троїцького кафедрального собору протоієрей Валентин. (Закінчення. Початок у №№43, 47)
— Чи дозволяється називати дитину подвійним ім’ям?
— Називати дитину подвійним ім’ям має місце у католиків та протестантів. Православна традиція не передбачає надання дитині подвійного імені. Хоча, у давньоруській Церкві, ми й знаходимо такі приклади. Зумовлено це було особливими історичними обставинами. Дійсно, свята княгиня Ольга у хрещенні звалася Єленою, святий Володимир — Василієм, а святий Ярослав Мудрий — Георгієм. Пояснюється це тим, що імен, котрі носили ці святі до свого хрещення, у православних святцях ще не було. З’явилися вони там тільки після освячення їх подвигом та добрими справами своїми власниками. При хрещенні ж людині, за традицією, надається ім’я того чи іншого християнського святого.
— Чому Таїнство Миропомазання нерозривно пов’язане з Таїнством Хрещення?
— Витоки такої традиції — у словах самого Спасителя, коли Він каже про необхідність для людини народитися «від води і Духа». Так от духовне народження «від води» — це Таїнство Хрещення, а народження «від Духа» — це Таїнство Миропомазання.
За нашою православною традицією, відразу після Хрещення священик бере Святе Миро та помазує ним новопросвітленого зі словами: «Печать Дара Духа Святого». В цю мить на людину, як колись на апостолів в Єрусалимі, сходить благодать Святого Духа, і «новонароджений» християнин отримує благодатні дари Святого Духа. Чоло помазується для освячення розуму та думок. Очі, ніс, вуста та вуха — для освячення всіх відчуттів. Груди — для освячення серця, бажань та почуттів. А руки і ноги — для освячення всіх справ і поведінки.
— Навіщо на 40-ий день мати приносить дитину до церкви, і чи може вона бути присутньою при хрещенні своєї дитини?
— 40-денний термін є періодом тілесного очищення і зміцнення організму матері-породіллі, після якого вона, разом із новонародженим, приходять до храму. Це — давній церковний звичай. Так робила і Пресвята Богородиця, котра є прикладом для сучасної жінки.
За канонами Святої Церкви, по закінченню тілесного очищення, матір із немовлям приходить у храм, і священик підносить подяку Богові та закликає на матір Його ласку. Із цього дня жінка вже може приступити до Таїнства Святого Причастя.
Під час приходу до храму здійснюється й воцерковлення дитини. Хлопчика священик заносить у олтар, а дівчинку благословляє перед іконою Божої Матері. До того часу, якщо матір почувається добре і бажає бути присутньою при хрещенні свого малюка, то вона може це зробити і долучитися до молитви Церкви. При цьому, до 40-го дня матері не бажано доторкатися до священих предметів у храмі.
— Що необхідно для звершення Таїнства Хрещення?
— Майбутнім хрещеним батькам — бути повнолітніми православними християнами. Хрещені батьки повинні знати Символ віри — гімн-молитву, в якій проголошується віровчення Православної Церкви. Допускається читати з молитовника (на перших сторінках) зручною для хрещених мовою. У разі, якщо імені, яким назвали немовля, немає в православному календарі, то потрібно порадитись зі священиком. Якщо натільний хрест для похресника куплений не в храмі чи іконних лавках, тобто не освячений, то на момент самого Хрещення хрест повинен бути освячений заздалегідь. Усі присутні при Таїнстві повинні бути пристойно вдягнені (одяг не повинен відволікати від молитви, тобто — жінки з покритою головою і т.д.). Можна взяти рушник для витирання рук священика. Людина, котра приймає Таїнство Хрещення, в ході служби вдягається у білий одяг (біле покривало), що символізує чистоту Таїнства і духовне народження. Через те, що ця тканина буде мати контакт зі Святим Миром, котрим помазується тіло оглашенного, то не допускається використовування його в інших цілях. Ця тканина вдягається лише на момент Хрещення. Потім або зберігається, або спалюється. Якщо Хрещення звершується вдома, то потрібно знайти належну посудину для води. Це може бути каструля, миска для салатів чи інша ємкість, яка не буде використовуватись для прання чи сміття. Дитяча ванночка, в якій купають дітей, не підходить.
У разі невиконання необхідних умов, Таїнство Хрещення може бути відмінене, або перенесене на інший день.