НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ ОФІЦІЙНО ПРИЄДНАВСЯ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНІЦІАТИВИ «УГОДА МЕРІВ»

НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ ОФІЦІЙНО ПРИЄДНАВСЯ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНІЦІАТИВИ «УГОДА МЕРІВ»

28-30 листопада Асоціація «Енергоефективні міста України» організувала участь мерів українських міст в урочистих заходах у Брюсселі, присвячених щорічній церемонії підписання європейськими містами «Угоди мерів». У складі цієї делегації працював і Новоград-Волинський міський голова Володимир Загривий, а також мери міст Кривого Рогу — Юрій Вілкул, Черкас — Сергій Одарич, Кам’янця-Подільського — Михайло Сімашкевич, Бердянська — Олексій Бакай та м. Долина — президент Асоціації Володимир Гаразд.
Цьогорічне святкування стало особливим для української делегації. Насамперед тому, що до участі у дискусії «Хто веде європейські міста до мудрого та зваженого розвитку?» вперше було запрошено мера міста з-поза меж Європейського Союзу, президента Асоціації ЕЕМУ та міського голову м.Долина Володимира Гаразда. Він у короткому і насиченому прикладами викладі розповів про основні здобутки міст, що підписали Угоди, та їхні проблеми і потреби стосовно більш конкретної допомоги з боку європейської спільноти.
Під час церемонії, яка відбувалася в залі засідань Європейського Парламенту, українських мерів особисто привітав голова Європарламенту Єжи Бузек, який навіть перейшов з англійської на рідну йому польську, почувши, що перед ним українська делегація. Окрім цього, мери Кривого Рогу Ю.Вілкул та Новограда-Волинського В.Загривий в урочистій обстановці офіційно підтвердили своїми підписами задеклароване раніше бажання долучитися до Угоди.
У робочій та дружній обстановці пройшли зустрічі всіх учасників української делегації з керівником Асоціації «Енергетичні міста» Жераром Маньєном, мером Тбілісі Гігі Угулавою та головою Асоціації молдовських міст Доріном Чіртоакою, високими європейськими посадовцями. Окрім того, у відповідності до попередніх домовленостей, делегати зустрілися з Надзвичайним та Повноважним Послом України в Бельгії Ігорем Долговим та проінформували його про стан та перспективи поширення «Угоди мерів» в Україні.
«Угода мерів» являє собою зобов'язання міст-підписантів не виходити за рамки цілей енергетичної політики ЄС щодо скорочення викидів СО2 за рахунок підвищення ефективності використання енергії, впровадження екологічно чистого виробництва та використання енергії відновлювальних джерел.
«Наше місто стало повноправним учасником глобальної європейської ініціативи «Угоди мерів», що передбачає добровільні зобов'язання провести скорочення викидів вуглекислого газу на 20% шляхом впровадження енергоощадних заходів та поширення поновлюваних джерел енергії», — розповів міський голова Володимир Іванович Загривий.
До «Угоди мерів» уже приєдналося більше 3 тис. міст, зокрема 15 — українських.
Європейська комісія виділила на фінансування ініціативи 15 млн. євро, які будуть направлені містам-підписантам Угоди через Європейський інвестиційний банк у формі технічної допомоги.
Підготувала Лариса ГЕМБАРСЬКА