«ВАЖЛИВО ТЕ, ЩО ДЕПУТАТИ ВМІЮТЬ СЛУХАТИ ОДИН ОДНОГО»

«ВАЖЛИВО ТЕ, ЩО ДЕПУТАТИ ВМІЮТЬ СЛУХАТИ ОДИН ОДНОГО»

Минув перший рік діяльності депутатів шостого скликання міської ради — проміжок невеликий, але достатній для того, щоб зробити перші підсумки. Тож про те, яким був цей рік для Новоград-Волинської міської ради шостого скликання, нам розповів секретар ради Василь Іванович МИХАЛЬЧУК:
— Василю Івановичу, минув рік відтоді, як новоград-волинці обрали міську раду шостого скликання. Що ви вважаєте головним досягненням саме цього депутатського корпусу?
— Як на мою думку, то головне досягнення нової влади, всього нашого депутатського корпусу — це стабільність у житті міської громади, щоденна копітка праця над поліпшенням життєвого рівня новоград-волинців.
До складу депутатського корпусу нинішнього скликання увійшло багато активних, розумних, досвідчених, відповідальних людей. Це стосується всіх фракцій та груп. Створено та активно працюють 8 постійних комісій міської ради у різних напрямках роботи.
Протягом цього року підготовлено та проведено 8 сесій міської ради, прийнято більше 170 рішень з різних питань. Все це — напружена ділова робота в галузевих комісіях та координаційних радах.
— Ми вже звикли до того, що високопоставлені народні обранці досить активно з’ясовують відносини просто на пленарних засіданнях. Однак у Новограді-Волинському депутати міської ради поводять себе на засіданнях досить толерантно — це означає, що з усіх питань немає розбіжностей?
— Звісно, що не може бути однакової думки абсолютно у всіх, це тільки з першого погляду, з погляду людини сторонньої, може здатися що, ніби всі питання на наших сесіях приймаються без жодної дискусії. Насправді дискусії ведуться і дуже непрості. Адже навіть у межах своїх фракцій, не кажучи вже про профільні комісії, депутати мають нерідко різні погляди, пропозиції щодо тих чи інших питань чи проектів, рішень. Це — нормальна ситуація, адже важливо те, що депутати шостого, нинішнього скликання, навчились і вміють слухати один одного. На сесії питання вже потрапляють після детального обговорення на засіданнях комісій та фракцій, координаційних рад.
Тож конструктивізм, поміркованість, вміння слухати своїх опонентів і домовлятися заради інтересів громади — наш важливий здобуток, спираючись на який ми повинні йти далі.
Активну позицію займають і ефективно працюють усі комісії, які очолюють В.І.Остапчук, В.К.Мельник, В.І.Неук, О.І.Жур­бенко, О.В.Солодовник, В.І.Перерва, В.Ф.Помінчук, А.В.Войтович.
Для вироблення спільної позиції, концепцій, поглядів з питань, що розглядаються міською радою, депутати об’єдналися за партійною ознакою в три фракції та дві депутатські групи.
Важливим питанням діяльності секретаря ради є організація навчання депутатів. Протягом цього року було проведено 5 таких навчань — вивчено регламент міської ради, законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів», інших нормативних документів. Цікавими були практичні заняття з виїздом до Верховної Ради України, озна-йомлення з її робото. Безпосередньо в залі засідань, а також семінар-навчання на базі 30-ї окремої механізованої бригади.
— Василю Івановичу, перед виборами практично всі щось обіцяють. Чи багато на сьогодні вже зроблено з обіцяного депутатами міської ради шостого скликання?
— Хочу з усією відповідальністю сказати про те, що за цей рік з обіцяного багато вже виконується. Якщо брати по округах, то той же депутат Махновецький на своєму виборчому окрузі зайнявся дорогами, благодійницькою діяльністю. Так само активну позицію займають Анатолій Легенчук, Анатолій Благодир, Сергій Усенко, Юрій Дебіч, Василь Неук, Петро Дуда. В основному те, що обіцяли, виконується. Але і ми тримаємо це питання на постійному контролі, питаємо — чи виконують те, що обіцяли, проаналізували, що зроблено, і що треба зробити.
— Нині дуже модним стало слово «опозиція» — чи є така у Новоград-Волинській міській раді?
— У нас в сесійній залі такого поняття як «опозиція» немає, не бачимо такого і на засіданнях постійних комісій. Сьогодні є одна команда, яка працює заради блага рідного міста. Всі депутати розуміють, що ділитися за якимись партійними ознаками не можна, бо у нас є єдина партія — це наша громада.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА