ПОДАГРА — ХВОРОБА «КОРОЛІВ»

Колись у давнину на це захворювання страждали заможні люди, котрі їли багато смачного і запивали червоним вином. І в наш час хворіють подагрою люди, які схильні до зловживання їжею (переїдання), великої кількості алкоголю, білкової їжі.
Хворіють цією хворобою переважно чоловіки середнього віку, активні, темпераментні, які займають керівні посади та несуть велику відповідальність.

Подагра — це хвороба способу життя. Через зловживання жирною їжею, алкоголем, порушується обмін речовин, у крові підвищується рівень сечової кислоти та її солей — уратів. Кристали уратів починають відкладатися в суглобах, нирках та інших органах. Ці крихітні гострі відкладення викликають сильні болі та запалення.
У перекладі з грецької мови подагра означає «нога в пастці». Чому нога? Тому що подагра частіше всього ушкоджує суглоб великого пальця ступні — там, де палець «прикріплюється» до ступні. Солі також можуть відкладатися в суглобах пальців рук, ліктів, колін та вух.
Симптоми. Один із характерних проявів подагри — подагричний артрит. Як правило, його напад трапляється вночі, після прийому алкоголю, переважно пива чи великого застілля. В суглобі з’являється біль інтенсивного характеру, він червоніє та набрякає. Підвищується температура тіла, хворий відчуває лихоманку. Біль буває настільки сильним, що стає нестерпним навіть при легкому дотику простирадла.
Болі в суглобах починають зменшуватись через 3-5 діб, а повністю його функція відновлюється протягом 10 днів. Якщо подагру не лікувати, то напади вини­кають все частіше, а періоди за­гострення стають довшими. При цьому вражаються інші суглоби. Також можуть вражатись нирки та сечовивідні шляхи.
Причина. Подагра буває первинною та вторинною. Первинна подагра стає наслідком генетичного дефекту — брак в організмі ферменту, який розчиняє сечову кислоту. Як тільки концентрація сечової кислоти в крові досягає критичного рівня, — її солі, у вигляді мікрокристаликів, скупчуються в суглобах та нирках. Причинами вторинної подагри можуть стати ендокринна патологія, захворювання нирок, крові. В таких випадках збільшується утворення сечової кислоти або нирки зменшують її виведення з організму.
Нерідко подагра поєднується з іншими захворюваннями обміну речовин, гіпертонічною хворобою, ожирінням, цукровим діабетом.
Дисципліна та ще раз дисципліна. Вилікувати подагру, на жаль, неможливо, але «тримати себе в руках» — реально. Щоб контролювати хворобу, пацієнт повинен бути зацікав-леним змінити спосіб (стиль) життя, бути готовим до особливого режиму харчування. Щоб зменшити кількість гост­рих нападів подагри до мінімуму, рекомендується:

  • зменшити вживання ­алкоголю, оскільки ­алкоголь викликає підвищене утворення сечової кислоти;

  • не вживати соленої риби, печінки, нирок, а також продукти, що спричиняють напади подагри;

  • зменшити вагу (ожиріння сповільнює виведення з організму сечової кислоти), але не голодувати, бо це може викликати новий напад;

  • збільшити кількість вживання рідини, завдяки чому розчинена сечова кислота краще виводиться нирками. Випивати за день не менше 2 літрів води;

  • регулярно виконувати фізичні вправи, які допоможуть зберегти рухливість суглобів.


Не вживати: м’ясні супи, відвари, жирне, смажене, копчене м’ясо, паштети, язик коров’ячий, печінку, нирки, мозок, сардини, шпроти, оселедець, кильку, риб’ячу ікру, юшку з риби, смажені гриби та рибу, горох, квасолю, помідори, шпинат, каву, какао, шоколад, пиво.
Можна вживати: молоко, молочні продукти, хліб білий та чорний, цукор, мед, молочні, фруктові супи, солодкі фрукти, соки фруктові, ягідні, моркву, огірки, яйце, м’ясо та рибу відварені (тричі на тиждень), приправи: лимон, оцет, лавровий лист, сіль 3-5 грамів на добу, лужну мінеральну воду — 2-3 літри на добу.
Спиртне — горілка в невеликій кількості.
Наталія ЛІБІЧЕНКО, лікар–ревматолог Новоград-Волинського міськрайТМО