МЕДОВІ ПРЯНИКИ — ЯК БЛАГОДІЙНА ДОПОМОГА

МЕДОВІ ПРЯНИКИ — ЯК БЛАГОДІЙНА ДОПОМОГА

З давніх-давен на Поліссі був звичай — випікати медові коржики до різдвяних та новорічних свят. Коржиками прикрашали ялинку, частували гостей, колядників, дарували хрещеним батькам, родичам, друзям.
І нині до цього прекрасного обряду знову повернулися: Житомирська молодіжна спілка художників та мистецтвознавців започаткувала регіональну акцію «Медовий пряник», метою якої є відродження давніх укранських традицій наших пращурів. Так, протягом певного часу у різних куточках Житомирщини у різних навчальних закладах випікають медові пряники. І нещодавно учні 5-А класу СШ №4 теж стали учасниками даної акції.
«Сьогодні наші діти будуть залучені до процесу творення медових коржиків, які продаватимуться учням школи. А кошти, зібрані за ці пряники, передадуть учениці нашої школи Науменко Валерії, яка нині знаходиться на лікуванні в онкоцентрі Житомира. Сподіваємося, що наша справа не буде марною, що кожен з учнів вкладе у цей пряник й частину свого серця, своєї душі — і світ від цього стане набагато кращим», — такими словами звернулася класний керівник Надія Петрівна Ковальчук (на фото справа) до усіх присутніх.
Того дня у їдальні школи, де відбувалося це дійство, панувала справжня атмосфера родинного свята. Лунали колядки та щедрівки у виконанні школярів, і це стимулювало до творчості та польоту фантазії юних пекарів. Власне випекти тісто допомогли професіонали — працівники шкільної їдальні. А розмальовувати коржики дітвора почала самостійно, що викликало неабияке захоплення та ентузіазм — творчому натхненню просто не було меж! А коли скуштували ті вироби, то всім здавалося, що такої смакоти ніколи не їли — що то значить колективна творчість, народні традиції, які ще й приправлені доброю справою!
Наступного навчального дня кожен учень школи міг придбати медовичка і тим самим допомогти хворій дитині. Коржики розкупили вмить, смакували і нахвалювали.
Сам збір пожертвувань обер­нувся українською щедрувальною традицією — загалом школярі назбирали понад 7000 гривень. Ці кошти — з любов’ю і прагненням допомогти — від кожного дитячого серця.
Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Віктора ТИМОЩУКА